Antioxidanten med många strängar på sin lyra

Publicerad

Linda Ericson i dagens inlägg om superämnet resveratrol och vad det kan göra för dig.

Huvudsakligen känd som en komponent i rödvin är resveratrol en mycket kraftfull antioxidant –nu även tillgänglig i kapselform. Listan över dess hälsofrämjande egenskaper kan göras lång och det har till exempel visat sig att resveratrol har effekt också på cellulär nivå och inverkar på bland annat lymfocyter (vita blodkroppar) och makrofager (en del av det ospecifika immunförsvaret) och via detta både stärker vårt immunsystem samt reducerar såväl förefintlig som potentiell inflammation. 

Vid sidan av den mer lättillgängliga formen så som kapslar eller tabletter förekommer en större mängd resveratrol naturligt i livsmedel så som röda vindruvor (främst i skalet), vissa bär, jordnötter och naturligtvis även rödvin. Mängden resveratrol till och med ökar under själva tillverkningsprocessen av rödvin. Det är alltså inte utan anledning många läkare förespråkar regelbunden, om än ytterst modest, rödvinkonsumtion.

 

Hjärta och blodkärl

Den kanske viktigaste anledningen att överväga användande av resveratrol är dess förmåga att skydda hjärta och blodkärl. Man har i en studie av resveratrol vid Ohio State University kunnat se att ämnet kan hämma utvecklingen av hjärtfibros. Hjärtfibros innebär ett slags härdning eller förstyvning av musklerna i hjärtat. Under sådana omständigheter får hjärtat allt svårare att pumpa och detta är inte en helt ovanlig dödsorsak.

En av ingredienserna i kosttillskottet Resveratrol är vindruvsextrakt och detta innehåller många polyfenoler.
Polyfenoler är ett slags mikronutrient och är det som ger smak, doft och färg till grönsaker, bär och frukt. Även dessa går att finna i en rad olika livsmedel men de vanligaste källorna är rödvin, grönsaker, frukt, kaffe, oliver och nötter. Polyfenoler anses vara antioxidanter och kan därmed bidra till att bekämpa fria radikaler samt kraftigt minska risken att utveckla kronisk sjukdom och därmed riskera att dö i förtid. Till dess övriga positiva hälsoeffekter hör bland annat förbättrad blodsockerbalans, vilket är ett grundläggande element inte bara vid sjukdomstillstånd som diabetes utan också för framgångsrik viktkontroll.

 

Viktminskning och viktkontroll

Kostillskottet Resveratrol är särskilt intressant för individer som i en eller annan omfattning kämpar med viktkontroll eftersom det kan understödja hälsosam viktnedgång. Detta främst via dess positiva inverkan på både glukos och insulinkänslighet. Hormonet insulin ansvarar för energiomsättning och ger i förenklade ordalag vår kropp order om att antingen lagra eller förbränna fett.
Till skillnad ifrån påstådda mirakelkapslar med obegripliga innehållsförteckningar, och än mer okända ingredienser, är detta tillskott – enligt rekommenderad dosering - bevisat harmlöst. Att du vid sidan av eventuell fettförlust också främjar kroppens förmåga att bekämpa allehanda sjukdomar torde kunna övertyga även den mest skeptiske.

Forskare menar att resveratrol är bra för oss också av den anledning att det aktiverar våra sirtuiner (proteiner i våra celler) och en av dessa sju typer, SIRT1, är av vital betydelse när det kommer till regleringen och uppbromsningen av cellulärt åldrande.
Sirtuinerna kontrollerar även andra viktiga funktioner i våra kroppar så som DNA-reparation och fettproduktion.

 

Det är uppenbart att resveratrol går att sammankoppla med flertalet fördelar associerade till våra hälsovillkor. En mer eller mindre komplett förteckning över dessa fördelar har du här:

Viktkontroll
Gynnar bland annat insulinkänsligheten vilket i förlängingen gynnar också viktnedgång, dietande och fettförlust.

Skyddar vår hjärna och bromsar åldrande
Att ta något glas vin mellan varven sägs bland annat kunna bromsa åldersrelaterade funktionella försämringar i vår kognitiva förmåga. Detta beror antagligen till störst del på de antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper vi ser hos resveratrol.

Skyddar organismen mot fria radikaler
Fria radikaler associeras till mänskliga sjukdomar, däribland cancer.

Hjärta, blod och blodkärl
Har antikoagulerande effekt och skyddar med andra ord mot blodpropp.

Resveratrol är med allt detta på meritlistan ett kosttillskott som fyller sin funktion såväl inne på gymmet som utanför.

On
Off

0 kommentarer

 • Intervjuregn på Swefit Expo

  Intervjuregn på Swefit Expo

  I helgen gick Swefit Expo i Borås av stapeln, med många fina tävlingar och utställare på plats. Arrangör Sharam Daneshmand passade på att haffa flera av de närvarande atleterna för en stunds samtal.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-11-12 10:25

 • Fem populära övningar som är sämre än du tror

  Fem populära övningar som är sämre än du tror

  Att kategoriskt klassa övningar som "bra" eller "dåliga" är vanskligt. Väldigt få övningar är bra eller dåliga i alla situationer. Först måste man fråga sig vem det är som utför övningen och i vilket syfte han eller hon utför övningen.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-11-08 09:13

 • Sneak peek av nya numret!

  Sneak peek av nya numret!

  Vi har längtat ihjäl oss efter nya numret av BODY (men det har det varit värt). Ni kan inte få tag i det i butik riktigt än, men här kommer en liten förhandstitt så att ni hinner förbereda er mentalt på nästa veckas fullknôkade godispåse!

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-11-04 09:45

 • Dags att ge upp?

  Dags att ge upp?

  Du slår knut på dig själv om och om igen men resultaten uteblir ändå. Det är kanske dags att byta övning?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-11-01 12:46

 • Tid mellan tävlingar?

  Tid mellan tävlingar?

  Hur mycket tid ska man ge sig själv mellan tävlingarna, för att hinna utveckla mer muskelmassa och hinna förbättra sin fysik på lång sikt?

  Nyheter Helene Ahlson, 2018-10-30 10:40

 • Maximera effekten av din styrketräning

  Maximera effekten av din styrketräning

  Vi är nog alla överens om att stretching är ett prestationshöjande inslag i en genomtänkt träningsrutin även om åsikterna går isär vad gäller utförande, timing och stretchingens faktiska syfte. Ägna det fem minuter av din dag och din kropp kommer att tacka dig redan i kväll!

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-10-25 11:30

 • Klassiker i Tyngre kostym

  Klassiker i Tyngre kostym

  I helgen gick den sjunde upplagan av Tyngre Classic av stapeln. Efter en lång väntan fick fansen fitness, styrkemätning, viktstänger, glass och e-sport serverat i arrangörernas egen passionsgryta.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-23 18:51

 • Svensk dominans på Nordiska Mästerskapen 2018

  Svensk dominans på Nordiska Mästerskapen 2018

  Atleter från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland och Island möttes i Stockholm för att slåss om pokalerna. Ännu en gång stod det klart vilken nation som har bäst koll på träning för tryck, då Team Sweden plockade hem överlägset flest guld.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-22 07:24

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

 • SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-28 21:43

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

2 kommentarer

annavoughot: Hej, vill du ha lite roligt? Jag har en webbkamera, någon av dina önskemål, följ länken sexychatxxx.com och lägg till mig som en vän

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017