Antioxidanten med många strängar på sin lyra

Publicerad

Linda Ericson i dagens inlägg om superämnet resveratrol och vad det kan göra för dig.

Huvudsakligen känd som en komponent i rödvin är resveratrol en mycket kraftfull antioxidant –nu även tillgänglig i kapselform. Listan över dess hälsofrämjande egenskaper kan göras lång och det har till exempel visat sig att resveratrol har effekt också på cellulär nivå och inverkar på bland annat lymfocyter (vita blodkroppar) och makrofager (en del av det ospecifika immunförsvaret) och via detta både stärker vårt immunsystem samt reducerar såväl förefintlig som potentiell inflammation. 

Vid sidan av den mer lättillgängliga formen så som kapslar eller tabletter förekommer en större mängd resveratrol naturligt i livsmedel så som röda vindruvor (främst i skalet), vissa bär, jordnötter och naturligtvis även rödvin. Mängden resveratrol till och med ökar under själva tillverkningsprocessen av rödvin. Det är alltså inte utan anledning många läkare förespråkar regelbunden, om än ytterst modest, rödvinkonsumtion.

 

Hjärta och blodkärl

Den kanske viktigaste anledningen att överväga användande av resveratrol är dess förmåga att skydda hjärta och blodkärl. Man har i en studie av resveratrol vid Ohio State University kunnat se att ämnet kan hämma utvecklingen av hjärtfibros. Hjärtfibros innebär ett slags härdning eller förstyvning av musklerna i hjärtat. Under sådana omständigheter får hjärtat allt svårare att pumpa och detta är inte en helt ovanlig dödsorsak.

En av ingredienserna i kosttillskottet Resveratrol är vindruvsextrakt och detta innehåller många polyfenoler.
Polyfenoler är ett slags mikronutrient och är det som ger smak, doft och färg till grönsaker, bär och frukt. Även dessa går att finna i en rad olika livsmedel men de vanligaste källorna är rödvin, grönsaker, frukt, kaffe, oliver och nötter. Polyfenoler anses vara antioxidanter och kan därmed bidra till att bekämpa fria radikaler samt kraftigt minska risken att utveckla kronisk sjukdom och därmed riskera att dö i förtid. Till dess övriga positiva hälsoeffekter hör bland annat förbättrad blodsockerbalans, vilket är ett grundläggande element inte bara vid sjukdomstillstånd som diabetes utan också för framgångsrik viktkontroll.

 

Viktminskning och viktkontroll

Kostillskottet Resveratrol är särskilt intressant för individer som i en eller annan omfattning kämpar med viktkontroll eftersom det kan understödja hälsosam viktnedgång. Detta främst via dess positiva inverkan på både glukos och insulinkänslighet. Hormonet insulin ansvarar för energiomsättning och ger i förenklade ordalag vår kropp order om att antingen lagra eller förbränna fett.
Till skillnad ifrån påstådda mirakelkapslar med obegripliga innehållsförteckningar, och än mer okända ingredienser, är detta tillskott – enligt rekommenderad dosering - bevisat harmlöst. Att du vid sidan av eventuell fettförlust också främjar kroppens förmåga att bekämpa allehanda sjukdomar torde kunna övertyga även den mest skeptiske.

Forskare menar att resveratrol är bra för oss också av den anledning att det aktiverar våra sirtuiner (proteiner i våra celler) och en av dessa sju typer, SIRT1, är av vital betydelse när det kommer till regleringen och uppbromsningen av cellulärt åldrande.
Sirtuinerna kontrollerar även andra viktiga funktioner i våra kroppar så som DNA-reparation och fettproduktion.

 

Det är uppenbart att resveratrol går att sammankoppla med flertalet fördelar associerade till våra hälsovillkor. En mer eller mindre komplett förteckning över dessa fördelar har du här:

Viktkontroll
Gynnar bland annat insulinkänsligheten vilket i förlängingen gynnar också viktnedgång, dietande och fettförlust.

Skyddar vår hjärna och bromsar åldrande
Att ta något glas vin mellan varven sägs bland annat kunna bromsa åldersrelaterade funktionella försämringar i vår kognitiva förmåga. Detta beror antagligen till störst del på de antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper vi ser hos resveratrol.

Skyddar organismen mot fria radikaler
Fria radikaler associeras till mänskliga sjukdomar, däribland cancer.

Hjärta, blod och blodkärl
Har antikoagulerande effekt och skyddar med andra ord mot blodpropp.

Resveratrol är med allt detta på meritlistan ett kosttillskott som fyller sin funktion såväl inne på gymmet som utanför.

On
Off

0 kommentarer

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

 • Isak Melin och den bättre korven

  Isak Melin och den bättre korven

  Mångsysslaren Isak Melin har lämnat tävlandet i klassisk bodybuilding bakom sig i alla fall tillfälligt, till förmån till PT-verksamheten, skådespelarutbildningen, karriären som extremätare och det ultimata målet som storfräsar-PT i USA. Nu adderar han korvmakare till meritlistan.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-28 10:58

 • Tänk utanför ramarna

  Tänk utanför ramarna

  Svensk bodybuilding måste ta nästa steg. Spaningen är Niro De La Ruas, bodybuilder, coach och gymägare.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-26 11:50

 • Kvala till SM?

  Kvala till SM?

  Vår tävlingsexpert Helene Ahlson svarar på dagens läsarfråga

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-24 10:07

 • 5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  I nya utgåvan av BODY träffar vi Yusuf Babar och Louise Gynnerstedt som, tillsammans med coachen Johan Saxerud, berättar om träningen och livet utanför gymet. Tolv sidor upplägg, framgångar, motgångar och personliga berättelser från den maffiga trion som utgör stommen i Team Alpha Omega. Idag bjuder vår fotograf Andreaz Engström och Yusuf på fem specialare för bröst. Filmat på ELIT Sports Club Skarpnäck.

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-22 14:00

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017