Kvala till SM?

Vår tävlingsexpert Helene Ahlson svarar på dagens läsarfråga

Äntligen har jag beslutat mig för att tävla! Det har tagit rätt lång tid för jag har velat vara riktigt redo och känna mig startklar den dagen jag väl går upp på scen. Mitt mål var att tävla på SM, men jag insåg nu att man måste kvala dit för att få tävla, vilket jag såklart inte hunnit göra.

Nu sitter jag här och funderar på hur jag ska göra med min tävlingsdebut. Har du tips och råd på vilka tävlingar som kan vara bra att starta med och vilka som är godkända SM-kvaltävlingar?

Helene svarar:

Hej du!

Ja, det finns numer kvalregler till SM och dessa innebär:

”Ett deltagande på SM kräver minst en genomförd tävling arrangerad eller sanktionerad av SBFF inom den senaste femårsperioden. Du kan sedan välja den gren du vill tävla i på SM oavsett vilken gren du kvalificerade dig i.”

Alströmerpokalen räknas dock inte som en kvaltävling. Likaså ifall du blir eliminerad, det vill säga ej topp 15 på din tävling (= ej kvalad).

Så i kort kan man säga att du ska ha tävlat på någon av de svenska tävlingarna, förutom Alströmerpokalen, och placerat dig topp 15 någon gång under de senaste fem åren för att vara kvalad till ett svenskt mästerskap.

Med detta sagt så kan du nu i lugn och ro sätta dig med SBFF:s tävlingskalender och kika på vilka tävlingar som skulle passa dig i tid, plats och nivå.

Förslagsvis så skulle jag rekommendera dig att antingen ta en tävling nu i höst så fort som möjligt, ifall du redan är igång med din diet (pga din SM-debut du tänkte göra), exempelvis Tyngre Classic, för att sedan få en period ”off” till att bygga och utvecklas lite ytterligare. Ett annat alternativ är att du satsar på att utvecklas vidare nu, med mycket och bra kost i kombination med fokuserad träning, för att sedan ta en kvaltävling så nära SM som möjligt.

Kort och gott: Försök att få en så lång period av ”off season”, respektive så kort diet som möjligt, för att optimera din utveckling innan SM.

Lycka till!

Helene.