Tänk utanför ramarna

Publicerad

Svensk bodybuilding måste ta nästa steg. Spaningen är Niro De La Ruas, bodybuilder, coach och gymägare.

Mellan nystartade monstergymmet Saint Iron i Göteborg, naprapatklienterna och coachning av fysikatleter lever han träning upp till 14 timmar om dagen, varje dag.

– Byggarna missar att promota sig själva som karaktärer, säger Niro. Visst det här är en sport, men det är lika mycket show. Du kan inte bara vara: "Hej jag heter Kalle och gillar att lyfta vikter och äta kyckling med broccoli fem gånger om dagen". Du måste vara lite mer än så. Vara närvarande på nätet och skapa ett drama som är intressant att följa. Byggarna är för introverta. Det behövs action, trashtalk, hype. För att folk ska bli intresserade. Kom ihåg att tävling bara är tio minuter av en fem månader lång diet. MP (Men's Physique)-killarna är något bättre på det här än de rena kroppsbyggarna, kanske för att de generellt sett är yngre och kaxigare. "Riktig" byggning tar lång, lång tid att bli bra på. 

Kan du ge något exempel på hur man kan jobba med detta?

– Atleterna och promotorerna måste snacka ihop sig och bygga ut alltihop runt omkring. När jag blev tillfrågad om att ställa upp i Tyngre Classic III 2016 var mitt villkor att jag skulle få lite fria händer vid poseringen. Göra lite show. Visst, gör precis vad du vill, svarade Alex Danielsson, all cred till honom för det! Jag och Samir gick ned bland publiken och hade en fri pose-down. Åskådarna blev som galna. Sharam Daneshmand är en annan arrangör som jag tycker har ett väldigt bra tänk när det gäller de här sakerna. Tyvärr blir arrangörernas händer i vissa fall något bundna av förbundet som håller hårt på att allt ska vara formellt och hålla sig inom givna ramar. I USA är de experter på att ta till exempel en filmpremiär, en sport som MMA eller Wrestling och expandera det till att bli "larger than life".Tänk utanför ramarna. Profilera dig själv. Skitsnack bygger på avundsjuka och sker bakom någons rygg. Men trashtalk är underhållande och säljande, och sker face to face!

Gymmet Saint Iron har knappt ett år på nacken, ligger i ett stort, öppet före detta varuhus i Agnesberg i Östra Göteborg och baserar sig på familjär stämning och hardcorekänsla.

– Alla som vill jobba hårt för att utvecklas och nå sina mål är välkomna hit, säger Niro. Jag bryr mig inte om i fall du tävlar i byggning, Bikini, Crossfit eller Triathlon, eller bara vill bli starkare och komma i form. Men vill du bara sippa kaffe och spana på brudar är det bättre att du börjar på Nordic Wellness. Försäljningen är inte det primära här. Saint Iron är ett hem. För The Iron Family. Den klick som engagerar sig i gymmet. Och oavsett din roll och din nivå ska du känna dig hemma här. Aldrig utanför. Vi går ut och äter, har event, åker på tävlingar tillsammans. Den 1 september har vi Bench Mania här på gymmet. Det blir bänkpresstävlingar och mat. Alltid lyftning och mat. I slutet av oktober har vi ett annat event, Alla Helgons Blodiga lyft, med maskerad, lyftning, mat och ett skönt gäng. Alla är välkomna!

Niro De la Rua har en tung karriär bakom sig som ännu inte är definitivt avslutad, även om det mesta av hans energi för tillfället går till gymmet och klienterna. Karriärens höjdpunkter inkluderar vinster vid Luciapokalen, Battle of Sweden och Norway Open, i Bodybuilding.

– Men högst värderar jag själv nog min tredjeplats på Loaded Cup 2016 och min insats som coach när Pontus Koskelainen tog sitt proffskort, funderar Niro. Det är de highlights från min karriär som jag själv är mest stolt över!

Inne på Saint Iron är varje vägg smyckad på något sätt. Här är en av målningarna.

Saint Iron

Niro

On
Off

0 kommentarer

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

 • Isak Melin och den bättre korven

  Isak Melin och den bättre korven

  Mångsysslaren Isak Melin har lämnat tävlandet i klassisk bodybuilding bakom sig i alla fall tillfälligt, till förmån till PT-verksamheten, skådespelarutbildningen, karriären som extremätare och det ultimata målet som storfräsar-PT i USA. Nu adderar han korvmakare till meritlistan.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-28 10:58

 • Kvala till SM?

  Kvala till SM?

  Vår tävlingsexpert Helene Ahlson svarar på dagens läsarfråga

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-24 10:07

 • 5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  I nya utgåvan av BODY träffar vi Yusuf Babar och Louise Gynnerstedt som, tillsammans med coachen Johan Saxerud, berättar om träningen och livet utanför gymet. Tolv sidor upplägg, framgångar, motgångar och personliga berättelser från den maffiga trion som utgör stommen i Team Alpha Omega. Idag bjuder vår fotograf Andreaz Engström och Yusuf på fem specialare för bröst. Filmat på ELIT Sports Club Skarpnäck.

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-22 14:00

 • Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Linda Ericson i dagens inlägg om superämnet resveratrol och vad det kan göra för dig.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-21 10:30

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017