SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

Björn Svensson, värdig vinnare SM 2018

SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

Publicerad

Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

Så har säsongen äntligen dragit igång inom Bodybuilding & Fitness. Först ut på scenen var veteranerna. Många tunga namn stod på scenen och för det mesta bjöd kvällen på en hög kvalitet. De som hunnit leva med sporten genom ett liv har haft tid att bygga upp en gedigen fysik som har både mognat och förfinats över tid, och när Björn Svensson (Classic Bodybuilding +50 år) utlystes som vinnare var få förvånade. Björns enkla posering med till synes små rörelser lyftes av ett fint kraftspel under huden. Bra – värdigt – jobbat.

En annan som har vanan med sig från SM scenen är såklart Arne Lundell, som ikväll fick revansch från förra året och kunde vända hem med sitt femte SM-guld. 

Arne Lundell Svensk Mästare Bodybuilding 2018

Arne Lundell tog emot sitt femte SM guld i klassen Bodybuilding veteraner 40-54 år +80kg.

Med all den erfarenhet som bjöds på samma scen, en och samma kväll var förvåningsmomenten få. Visserligen kunde man förvånas över hur dålig kvalitet det var på enskilda poseringar. Det är SM vi är på, inte en nybörjar tävling, och kvällen var som sagt veteranernas. Ändå klämdes ryggar ihop vid lat spread och tyngden på fel ben tillrättavisades flertalet gånger. Dålig/felaktig posering kan eventuellt vara gulligt på nybörjartävlingar, men på SM borde det ge rejält med avdrag. Det borde vara den lägst hängande frukten för respekt att visa att man läst reglerna, alls. 
Det här slår in en öppen dörr hos de flesta av er, vilket är glädjande – men posering är A och O. Än mer: posering är respekt. Att göra ett halvt oengagerat framträdande är trist för domarna och för motståndarna. Främst är det inte respekt för din egen satsning, för sporten. Av allt slit, all dedikation: Nada. Samtidigt som den som kanske släpar poängmässigt, som respekterar sig själv och ärar sin satsning med en genomtänkt posering, visar vördnad. Vad tror ni domarna gillar bäst?

Förutom att Christina Nilsson satte sin posering i Bodyfitness veteraner +45 år, gav hon Fredrik Boson en match om "kvällens bästa vader". "Bästa reaktion vid vinst" vann hon ohotat.

Nog med självklarheter. Det finns samtidigt andra, mer difffusa differenser. Som exempelvis i bikinifitness veteran – första klassen ut. Off season kan det vara svårt att förutspå sin egen utveckling. Som till exempel den vackra muskulatur som Zenna Macea ikväll levererade. Av de hinder hon sett i träningen (orsakade av en knäskada) sedan hennes senaste SM 2016, har inte mycket hindrat hennes muskelutveckling. Tvärtom. Fantastiskt fin musklulatur - troligtvis dock för stor för klassen. Speciellt när hon idag stod mot andra forna SM-vinnare som placerade sig långt lägre än förväntat. Pendeln blev helt enkelt för stor, vilket kan ha gjort jobbet enklare för domarna. Det är en bedömningssport, men ramarna är tydliga.

Josefine Galiamoutsa, vinnare Womens Physique

Josefine Galiamoutsa satte allt ikväll (Women´s Physique veteraner).

 I stort sett bjöd kvällen på stor fägring och få överraskningar. En person stack dock ut – hon som ikväll satt allt rätt. Med symetri, balans, posering, hårdhet, kvinnlighet, utstrålning – Josefine Galiamoutsa bjöd på en show för sig och förtjänade tveklöst första dagens mest välförtjänta guld.

Grattis Josefine och alla andra vinnare för kvällen! Oavsett om ni stod överst på pallen eller ser er egen vinst i prestationen ändå – tack för en grym kväll med mästerlig leverans! 

Linda Olsson gick vinnande ur striden mot Zenna Macea och Annelie Axen, Bikini Fitness veteraner.

Robin Elvin, SM-mästare, Men´s Physique veteraner.

Eleonore Eriksson vann Bodyfitness veteraner 35-44 år.

Artur Akimov gick vinnande ur striden om topplaceringen i Classic Bodybuilding veteraner 40-49 år.

Mats Ljung, vinnare SM 2018 Bodybuilding veteraner 40-54 år -80kg.

Glad var hann, vann gjorde han – Calle Gustafsson Grattis! Bodybuilding veteran +55 år.

Seth Janson var på plats och plåtade för BODYs räkning.

Coach Reza gled omkring backstage och höll ställningarna. Snart är det hans egen tur...

Maria Hasselmark och hennes trogne följeslagare Pinky satt som stöd på läktarna när Team Hasselmark stod på scen.

On
Off

0 kommentarer

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

 • Strategin EFTER träningen A & O

  Strategin EFTER träningen A & O

  Följer du de grundläggande principerna för maximal muskelutveckling, eller förväntar du dig att ett utstuderat träningsupplägg på egen hand ska ta dig i mål?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-24 09:00

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017