Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

”De förstör sin egen sport. I hockeyn tränar vi för att hantera dessa situationer, krafter och kontakt”, säger Lars Mascot Ahlkvist.

Lars ”Mascot” Ahlkvist är en levande legend inom svenskt styrkelyft, och har även fungerat som fystränare för svenska elitserielag som Leksand och Frölunda Hockey. Hans kompetens efterfrågas av internationella proffs, bland annat inom ryska Lokomotiv och Atlant. På hemmaplan i Göteborg tränar Mascot NHL-spelarna Elias Andersson (New York Rangers) och Jacob Moverare (Mississauga Steelheads) i styrka och kondition. Så här säger han om styrka i professionell hockey.

– Det är ohyggliga krafter i pro hockey i dag. Killarna är skickliga, accelererar blixtsnabbt, kolliderar med full kraft, och det är normalt för en NHL-spelare att väga 90-100 kg. Där ligger de flesta i dag. Det är förstås viktigt att vara snabb och skicklig, men det där hänger ihop med styrka. För att vara snabb och explosiv måste du först vara stark. Några standarder vi jobbar mot med spelarna är:

  • Knäböj – dubbla kroppsvikten + 20 kg. Där ligger de professionella hockeyspelarna nästan allihop. Omkring 200 kilo, lite drygt. Ett djup som motsvarar låren parallellt med golvet, helst strax under.
  • Bänkpress – 1,3 – 1,5 gånger kroppsvikt. Så 135 kg om du väger 90.
  • Frivändning – samma riktmärke som i bänkpress, 1,3 – 1,5 gånger kroppsvikten. Vi eftersträvar att få resultatet i frivändning och bänkpress så nära varandra som möjligt.
  • Brutalbänk – 30 repetitioner motsvarar ett godkänt resultat.
  • Stående längdhopp – 2,70, ett mått på explosivitet och applicerad benstyrka.
  • Marklyft – samma lägsta nivå som i knäböj.

– En del fattar inte hur starka de här killarna är och hur mycket vi styrketränar inom professionell ishockey, säger Mascot. Men det säger sig egentligen själv, en 100-kilosgubbe som kommer i 40 kilometer i timmen… Du behöver vara riktigt stark för att kunna stå emot på rätt sätt, annars flyger du all världens väg. Där tycker jag fotbollen är på väg i fel riktning. Spelarna slänger sig i man-mot-man-situationer och rullar fyra varv för att få frispark. De förstör sin egen sport. I hockeyn tränar vi för att hantera dessa situationer, krafter och kontakt.