Slipp skador med BODY Radio

BODY Radio tar denna vecka hjälp av BODYs egen skadeexpert Daniel Andréasson. Daniel hinner, förutom att berätta om sin egen tävlingskarriär, med att reda ut begreppen kring djupet i knäböj, militärpress bakom nacken och hur man gör för att hålla axlarna hela. Detta och mycket mer i ett av de mer lärorika avsnitten hittills!

Läs mer om Daniels arbete på mottagningen Spinal Balans hemsida, du kan ställa en rehab-fråga till honom för publicering i hans spalt i BODY här.

Ni som har Android- och iPhone-appen för BODY Radio kan under knappen ”Extras” ladda hem reportaget om Daniel som gjordes i BODY 311 som PDF. Här inledningen på ”Herr Petimeter”:

Om noggrannhet och omsorg för detaljer är dygder, så är Daniel Andréasson inget mindre än en modern Platon. Han är nämligen precisionen personifierad.

  • 00:11:16 – Värdarnas introduktion av veckans gäst
  • 00:13:27 – Samtalet med Daniel Andréasson
  • 01:00:41 – Eftersnack med värdarna

 
Direktlänk till showen som MP3-fil. Spela upp avsnittet i webbläsaren genom att klicka på play-ikonen nedan. Andra alternativ för att lyssna på showen:

BODY Radio presenteras av: Gymgrossisten.com

Läs ett exempel på Daniels svar i hans BODY Rehab-spalt här, ett kort utdrag nedan:

Fråga: Jag är 33 år och har tränat styrketräning i 12 år. Under den senaste månaden har jag ökat på vikterna och intensiteten i min benträning, vilket har gjort att jag fått ont i mitt vänstra knä eller snarare senan under knäskålen. Smärtan är mest påtaglig i övningar som fria knäböj och hacklift och känns mest när man pressar upp vikten. När jag trycker på knäskålssenan känns den öm och lite ”tjock”. Smärtan har bara känts under träningen varför jag har trott att det bara varit en tillfällig överansträngning. Jag har prövat att använda knäskydd för att öka värmen och ge stadga åt knäet men utan förbättring. 
Lasse

Svar: Det du beskriver tyder på en överansträngning av knäskålssenan som fäster in på underbenet. Det kallas ”hopparknä” (patellarsenetendinos) och förekommer där mycket hopp och löpning, men även styrketräning med växelvis koncentriskt och excentriskt muskelarbete utförs. För att få skadan diagnostiserad rekommenderar jag att du uppsöker en idrottsläkare innan någon form av rehabilitering påbörjas.