Body Radio

Vilket proteinpulver är bäst?

Publicerad

Anki Sundins bok "Näringslära för kroppsbyggare och andra kraftidrottare".

Denna fråga, och många fler, besvaras i veckans BODY Radio av kostexperten Anki Sundin. Det blir även snack om testosteron, kolhydraternas funktion efter träning och huruvida man blir svag av mjöl.

Läs mer om Ankis arbete som nutritionist på NGruppen.se (Anki är VD för NGruppen och NGruppen Förlag). Hållpunkter i avsnitt 93 av BODY Radio:

 • 00:17:51 – Veckans gäst introduceras
 • 00:18:41 – Samtal med Anki Sundin
 • 01:04:45 – Eftersnack med värdarna

 
Direktlänk till showen som MP3-fil (om du har ont om bandbredd/använder mobilnät finns här en MP3-fil med halva "tyngden"). Spela upp avsnittet i webbläsaren genom att klicka på play-ikonen nedan. Andra alternativ för att lyssna på showen:


BODY Radio presenteras av: Gymgrossisten.com

Två BODY.se-bloggare samarbetar med Anki Sundin i olika former – Damir Trokic som klient och Andreaz Engström som medarbetare.

Damir beskriver själv:

Jag har precis avslutat en mycket lyckad karriär som Junior inom styrkelyft. Då jag valt att inte satsa på internationella tävlingar under 2013, som första året som senior så finns det utrymme för mig att satsa på en seriös deff för första gången i mitt liv!!!

Detta gör jag inte själv, utan det är Anki Sundin som har 100% koll på min kost. Samarbetet med henne startade under våren, och tills nu har jag tappat en hel del fett, byggt upp muskler, blivit mycket starkare (vilket märktes av tydligt i somras innan och under mitt VM).

Andreaz uppmanar alla att utveckla sig:

För er som vill utveckla sig och ta ett nytt steg inom kost och träning så har Ngruppen en utbildning. Den är otroligt gedigen och bred. Som yrkesman inom kostens eller träningens värld borde det vara en självklarhet. Som privatperson behöver du ha en grundläggande förståelse för näringslära. Då kommer det här bli två helger av välinvesterad tid och en bank fylld av nya kunskaper.

Varför vet jag det här? För att jag är en av föreläsarna. Självklart är jag inte själv som föreläsarna utan det är Anki Sundin och Jacob Gudiol som håller i stora delar av föreläsningarna. Anki som är en av de mest omtalade föreläsarna är magisk att lyssna på. Alltid uppdaterad på det senaste inom vetenskapen och tar aldrig något för givet.

Spalten "Ankis Kost" läser alla svenska styrkelyftare regelbundet.

Anki har dessutom en regelbunden spalt i Svensk Styrkelyft, svenska styrkelyftförbundets tidskrift. 19 tidningar går att läsa online, nedan direktlänkar till PDF-utgåvorna där följande diskuteras:

1:2012 – Alkohol och prestation

Sedan ett par år tillbaka har vi fått ta del av medias framställning av alkohol, ofta i form av rött vin, som något hälsosamt. Rött vin innehåller antioxidanter, som vi konventionellt sett tillskriver en rad olika hälsofrämjande egenskaper även om vi faktiskt inte vet om det är just antioxidanterna som gynnar oss på olika sätt. Dessutom har själva alkoholen i sig kunnat ge vissa effekter på kärlen som på lång sikt skulle kunna vara positiva. Dock påverkar alkohol träningen negativt.

6:2011 – 10-i-topplistan av livsmedel för omega 3-fettsyror 

Omega 3-fettsyror ingår som viktiga beståndsdelar i våra cellmembran och med- verkar i inflammationssystemet, deltar i regleringen av hjärt-kärlsystemet och behövs för nervsystemets funktioner. Kort sagt är de helt nödvändiga för att kroppen ska fungera optimalt. Vi kan bilda vissa omega 3-fettsyror själva, men kosten är en mycket viktig källa för inte minst omega 3-fettsyrorna EPA och DHA.

5:2011 – Socker - ska det vara fruktos, glukos eller sackaros? 

Debatten om socker går som vi vet på högvarv i media, och det råder stor oenighet mellan inte minst GI- och LCHF-förespråkare. LCHF-förespråkarna framhåller att fruktos i ren form är fettbildande, sänker insulinkänsligheten och ökar risken för metabola syndromet. GI- förespråkarna vidhåller att fruktos är ett "låg- GI-socker" och därför är bättre än sackaros. Många räds den så kallade högfruktossirapen, som används för att söta livsmedel såsom läsk och godis - kan den ha ett bovaktigt finger med i spelet i den ökade ohälsan?

Samtidigt hör idrottare att snabba kolhydrater är bra efter träning. Området är minst sagt komplext, så här ska jag göra ett försök att räta ut några frågetecken. Är fruktos onyttigt? Är det bättre att äta sackaros? Och vilken sorts kolhydrater är egentligen att föredra efter träning?

4:2011 – Om kolhydratladdning inom styrkelyft/bänkpress

3:2011 – Frågor och svar om sötningsmedel

Frågan om sötningsmedlens vara och icke vara är ständigt pågående. Är det farligt att dricka lightläsk? Går man upp i vikt av aspartam? Kan man få i sig för mycket sötningsmedel? Här följer några av de frågor jag ofta får, och jag har här valt att besvara dem i korta ordalag.

1:2011 – pH, hälsa och prestation – finns det en koppling?

pH-regleringen i kroppen påverkas av det vi äter och dricker. Eftersom pH-värdet i kroppen i sin tur kan påverka både hälsa i allmänhet och prestation under högintensiv träning har många börjat intressera sig för kostens inverkan på vår pH-reglering. Är kostens inverkan på vårt pH viktigt för hälsa och prestation?

6:2010 – Intermittent fasta – inverkan på prestation, vikt och muskelmassa

"Ät bara under ett fåtal timmar per dygn, så ökar du prestationen, muskelmassan och fettförbränningen." Intermittent, eller periodisk, fasta har på många sätt blivit en dietfluga och har lockat med sig ett ansenligt antal tränande individer att prova detta något kontroversiella kostupplägg. Inte minst har det anekdotiskt blivit en populär viktminskningsregim, hos både idrottare och andra. Och för en viss grupp av idrottare är det en årlig företeelse, hur det än månde påverka prestationen. Därför ska vi nu på visit hos fenomenet intermittent fasta och undersöka på vilket sätt det påverkar i träningssituationen.

5:2010 – Antioxidanter

Under träning ökar syrekonsumtionen med 15-20 gånger (Ji 2000), vilket skulle kunna resultera i en produktion av fria radikaler i en takt som överstiger kroppens kapacitet att detoxifiera dem. Denna uppfattningen har lett till att många som tränar hårt gärna tar tillskott av antioxidanter såsom vitamin C i mängder som vida överskrider de rekommenderade. Men frågan är om det är prestationshöjande eller ens skyddande att ta tillskott av antioxidanter. Faktum är att det finns tecken som tyder på att den träningsinducerade produktionen av fria radikaler faktiskt kan gynna prestationen.

3:2010 – Sportdryck inne – vatten ute?

Om vätska och prestation Många har vi väl hört att vi ska dricka kontinuerligt och helst innan vi ens blir törstiga. Inte minst när det är varmt behöver vi extra vatten, brukar det heta. Men vad säger den nya forskningen om det här? Hur mycket behöver vi dricka för att hålla kroppen i vätskebalans? Och räcker det med vatten, eller är sportdryck bättre?

Del 1 i 1:2010del 2 i 2:2010 – Energi och näring under tävling

Att tävla ställer höga krav på energi- och näringsintaget såväl inför som under och efter tävlingen. När vi tävlar i styrkelyft och bänkpress har vi också invägningen att ta hänsyn till. Vi behöver experimentera oss fram till ett kostupplägg som fungerar för oss som individer, och som kompass har vi den senaste forskningen inom kost- och näringlära för idrottare. 

6:2009 – mTOR: Protein och kolhydrater mest anabolt

Att protein behövs för muskelmassans underhåll och tillväxt vet alla idrottare. Att mTOR är en nyckelsubstans i muskelproteinsyntesen är det däremot inte lika många som känner till.

5:2009 – Är en kalori alltid en kalori?

Frågeställningen är gammal, men lever fortfarande. Det märks inte minst på de olika föreläsningar jag håller där många människor, både idrottare och motionärer, gärna vill veta hur många kalorier som är optimalt för ett givet mål, må det vara optimal muskeltillväxt, viktminskning, deff eller någon annan prestation.

4:2009 – Fruktos gör dig fet – inte frukt

Kommer ni ihåg för ett tag sedan när det blossade upp en debatt om huruvida det är onyttigt med frukt? En rad olika tidningar nappade på en debattartikel på DNs ledarsida (1), där en viss överläkare påstod: "Efter denna studie går det knappast att hävda att det [frukt] skulle vara så oerhört nyttigt, som Livsmedelsverket påstår".

2:2009 – Är kaffe och koffein fettförbrännande?

I en del sammanhang hör vi talas om att en kopp kaffe eller koffein skulle vara fettförbrännande.Ibland får vi rådet att dricka en kopp kaffe på morgonen och därefter ta en power walk på i övrigt fastande mage. På så vis skulle fettförbränningen öka och därigenom effektivisera träningen.

Men det finns inte särskilt övertygande bevis för att koffein har sådana effekter på kroppen. Här går jag igenom mekanismer för koffein, vilka mängder som är ergogena och när, och hur mycket koffein olika drycker innehåller.

On
Off

5 kommentarer

 • Från glamourmodell till fitnesstjärna!

  Från glamourmodell till fitnesstjärna!

  I dag har Sandra Reiche lämnat glamourlivet bakom sig och vill istället inspirera unga tjejer till ett sundare liv. Häng med när Kenny & Linnea får svar på tal om dåtid, nutid och framtid!

  Radio Redaktionen, 2015-03-23 12:00

 • Fysik byggd med hårda basövningar!

  Fysik byggd med hårda basövningar!

  I nya BODY Radio får du goda råd och träningstips från en av de bästa kroppsbyggarna i Sverige, Christofer Nober. Han har precis dragit igång sin satsning mot VM i höst, målet är att stå högst på pallen!

  Radio Redaktionen, 2015-03-16 05:00

 • Erfarenhet på Bikini Fitness-scenen!

  Erfarenhet på Bikini Fitness-scenen!

  Frida Sjöström började tävla i Bikini Fitness redan innan grenen tagit mark i Sverige. Rensa knäcket ur lurarna och häng med på surret när en av vårt lands mest meriterade atleter inom Bikini Fitness berättar om sina tävlingserfarenheter och den nuvarande satsningen mot EM i Spanien!

  Radio Redaktionen, 2015-02-23 12:00

 • Zapfe dyker upp i BODY Radio!

  Zapfe dyker upp i BODY Radio!

  135 kg, 200 cm och med ett minst lika stort hjärta för både sin omgivning och sporten – Roger Zapfe berättar om alla strängar på sin lyra (ubåtsofficer, gladiator, bodybuilder, basist, skådespelare med mycket mera).

  Radio Redaktionen, 2015-02-09 05:00

 • "Stockholm marathon ser jag som en uppvärmning"

  "Stockholm marathon ser jag som en uppvärmning"

  Följ med när BODY Radio möter supermänniskan Jannika "Hyper" Larsson: hennes träningsresa har gått från svensk mästarinna i Bodyfitness med ett mellanstopp i MMA till rutinerad triathlon-atlet!

  Radio Redaktionen, 2015-01-27 00:00

 • Må bra – prestera ännu bättre!

  Må bra – prestera ännu bättre!

  Kickstarta det nya året tillsammans med värdarna Kenny & Linnea! De frågar ut den mentala coachen Ulf Carlsson; Hur utvecklar man sig själv? Hur tar man kontrollen för att nå ens mål på ett medvetet sätt? Vilka användbara verktyg finns för fortsatt utveckling?

  Radio Redaktionen, 2015-01-19 00:00

 • Nyårsspecial med BODY Radio!

  Nyårsspecial med BODY Radio!

  I BODY Radios nyårsspecial diskuterar Kenny och Linnea både året som gått och sätter agendan för 2015!

  Radio Redaktionen, 2014-12-30 10:30

 • Julspecial med Kenny och Linnea!

  Julspecial med Kenny och Linnea!

  I denna julspecial av BODY Radio får ni njuta av värdarna Kenny och Linneas ljuva stämmor diskuterandes träning, julmat och ännu mer träning!

  Radio Redaktionen, 2014-12-23 02:00

 • Möt en mångfacetterad atlet!

  Möt en mångfacetterad atlet!

  Bodyfitness-atleten och VM-finalisten Therese Svedbom berättar om sitt händelserika 2014 och hur man hanterar eget företag, tävlingsteam, samboliv och tävlingssatsning på en och samma gång!

  Radio Redaktionen, 2014-12-15 05:00

 • Lyssna på Jonas – få bättre resultat!

  Lyssna på Jonas – få bättre resultat!

  Under en intensiv trekvart bombar värdarna stjärnkocken och träningsprofilen Jonas Lundgren med frågor. Svaren visar på djup insikt i vad som lägger grund för största delen av dina resultat – kosten!

  Radio Redaktionen, 2014-12-01 05:00

 • Motgång och medgång

  Motgång och medgång

  Från start av gymträningen till tävlingsscenen på nio månader. I ett gripande avsnitt möter du Susanne Johansson, nordisk bronsmedaljör i Women's Physique.

  Radio Redaktionen, 2014-11-24 05:00

 • Landslagsman och gottegris

  Landslagsman och gottegris

  I avsnitt 199 bjuder junioren Calle Bolund på självupplevda byggarhistorier samt berättar om sin vinnande träning och kost! #sockerkoma

  Radio Redaktionen, 2014-11-17 05:00

 • 250 000 följare kan inte ha fel!

  250 000 följare kan inte ha fel!

  Sophie Arvebrink är ett socialt fenomen inom träningsvärlden och våra värdar lyfte på locket för att ta reda på vem denna atlet egentligen är. Hör hennes egna ord kring sin träning och eventuella tävlingsplaner.

  Radio Redaktionen, 2014-11-03 05:00

 • Bikini Fitness på elitnivå

  Bikini Fitness på elitnivå

  Jennie Persson, nybakad svensk mästarinna i Bikini Fitness, berättar om tung träning à la byggarkoncept, mental styrka och om sin väg mot Nordiska Mästerskapen!

  Radio Redaktionen, 2014-10-27 05:00

 • Nykorad CBB-mästare på besök

  Nykorad CBB-mästare på besök

  Andreas Fotiadis utgör den fysiska urtypen inom klassisk kroppsbyggning med sina symmetriska linjer och fantastiska utstrålning – epitetet "grekisk gud" är inte helt opassande! Lyssna till hur Andreas ser på träningen och livet däromkring i BODY Radio.

  Radio Redaktionen, 2014-10-13 05:00

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Segra eller dö?

2 kommentarer

Robertstasinski: Fortsätt köra hårt Isabelle, håll huvudet högt var ödmjuk så kommer bra folk att inspireras!

Twitter

Forum

Detta innehåll är skapat av BODYs medlemmar.

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden
 • BODY 369, april 2015

 • BODY 368, mars 2015

 • BODY 367, februari 2015

 • BODY 366, januari 2015

 • BODY 365, december 2014

 • BODY 364, november 2014

 • BODY 363, oktober 2014