Tyngdlyftning i mästarklass

Jim med Alex vid inspelningstillfället.

Jim Gyllenhammar gästar den här veckan BODY Radio. Hör honom berätta om karriären som Sveriges starkaste tyngdlyftare genom alla tider!

Jim är nybliven förbundskapten för seniorerna i Svenska Tyngdlyftningsförbundet.

Jim bloggar inte själv, men det gör hans bättre hälft Cecilia Nilsson på www.cillanilsson.se. Jim, tillsammans med andra instruktörer, håller i nybörjarträning i olympisk tyngdlyftning måndag, tisdag och torsdag 17:30-19:00 på ASK i Eskilstuna.

Hållpunkter i avsnitt 108 av BODY Radio:

  • 00:10:47 – Veckans gäst introduceras
  • 00:11:41 – Samtal med Jim Gyllenhammar
  • 00:50:29 – Eftersnack med värdarna

Direktlänk till showen som MP3-fil. Spela upp avsnittet i webbläsaren genom att klicka på play-ikonen nedan. Andra alternativ för att lyssna på showen:

Du får en kvick översikt över alla våra tidigare avsnitt i denna länklista. På bilden nedan den tyngsta vikt en svensk har stött – någonsin!

BODY Radio presenteras av: Gymgrossisten.com

Testa på tyngdlyftning?

Tyngdlyftning är grymt kul, annorlunda, jobbig och effektiv träning! Om du under/efter att ha lyssnat på Jim blir sugen att testa på sporten så har Jim, tillsammans med andra instruktörer, nybörjarträning i olympisk tyngdlyftning måndag, tisdag och torsdag 17:30-19:00 på ASK Eskilstuna:

Nybörjarträningar har vi tre gånger varje vecka Mån,tis och torsdag 17:30-19:00 så är du intresserad är det bara komma ner dessa tider då det finns utbildade tränare på plats.

Dessutom har STK i Sundbyberg, Stockholm öppna nybörjarträningar:

Varje tisdag kl 17 finns en erfaren lyftare på plats. Du betalar bara för en engångsträning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Du behöver inte anmäla dig på förhand eller gå varje vecka.

BODYs regelbundne artikelförfattare Jacob Gudiol (som nyss blev belönad med Guldhjärtat!) är också med och arrangerar träningspass:

Det här är lite av ett reklaminlägg för min tyngdlyftningsklubb HAK Greppet i Helsingborg. Det är nämligen så att vi tänker starta upp en nybörjargrupp för ungdomar som vill prova på tyngdlyftning. 

På Kolozzeum listas att man även i Linköpings AK har startat upp specifika träningstider för tyngdlyftningsintresserade som vill få hjälp med instruktioner: Måndagar och onsdagar 19:00 – 20:30.

Sundsvalls Atletklubb uppmanar: ”Kom och prova på Tyngdlyftning! Ung som gammal”:

Staffan Fliesberg är vår nya klubbtränare och är på plats i SAKs lokaler mån, tis, ons och fre kl 16-18.

Weightlifting.se listar ännu fler av de svenska klubbarna du kan kontakta. Mest onlineaktivitet finns i facebookgruppen Svensk Tyngdlyftning.

Alla (helårs) prenumeranter på BODY Magazine får mycket läsning. Vi ger dig ett digitalt tidningsarkiv med BODY, utan extra kostnad. BODYs app finns för iOS-enheterna iPad, iPhone, iPod Touch samt Android-surfplattor och -telefoner.

Dessutom får man sina utgåvor tillgängliga även på webben. Passa på att testköra webbgränssnittet genom att provläsa utvalda artiklar – ett exempel ser du nedan, fler finns samlade i denna artikel.

Behöver du tillskott till övningskontot, och kanske ta din fysik till nya höjder? Varför då inte prova olympiska lyft? Här är alla argument du behöver.

I mitten av januari avhölls Olympic Camp 2013 på ASK där den svenska eliten inom tyngdlyftning gav deltagarna sina bästa råd, så att de i sina egna idrotter kunde ta klivet till en högre nivå. En av deltagarna, Ali Parchami bloggar på King Magazine om Crossfit, och han berättar i ett inlägg (med videos) om dagen:

En hel del inskolningsövningar som för mig innebar förändring i mitt rörelseschema för dessa lyft. Efter cirka 200 lyft så började jag förstå skillnaden mot innan. Helt klart förbättrades effektivitet i lyftet, genom en förkortning av rörelsebanan.

Det som är det bästa med att träna med duktiga lyftare är att de är så otroligt vassa med att tillrättavisa ens teknik.

Samma vikt som på bilden ovan, fast över huvudet.