Svenskt gym i rymden

Besättningen på den internationella rymdstationen ISS (International Space Station) testar just nu ett svenskt rymdgym. Gymmet har utvecklats av fd BODY-skribenten Per Tesch. Syftet med träningen är att motverka muskelförtvining och benskörhet hos astronauter. Att lyfta vanliga vikter fungerar inte eftersom saker blir tyngdlösa under en rymdfärd.

Bild 325693

Pressmeddelande från Mittuniversitetet

Besättningen på den internationella rymdstationen ISS (International Space Station) testar ett svenskt rymdgym just nu. Gymmet har utvecklats av Per Tesch, professor vid Mittuniversitetet. Syftet är att motverka muskelförtvining och benskörhet hos astronauter.

En astronaut som vistas länge i rymden kan få problem vid återkomsten till jorden. I tyngdlöst tillstånd förtvinar musklerna och skelettet kalkas ur. Att ”lyfta skrot” hjälper inte. Skivstänger och hantlar är ju också tyngdlösa under rymdfärden.

Men Per Tesch och hans kollegor har hittat en lösning som fungerar som en omvänd jojo. Det är trögheten i ett roterande svänghjul som utnyttjas för att skapa motstånd. Astronauten spänner fast sig med ett kardborreband och drar i en rem som är kopplad till svänghjulet. Hjulet väger bara ett par kilo, men diametern gör att trögheten blir avsevärd och belastningen på muskler och skelett minst lika stora som vid styrketräning med vikter.

Per Tesch har forskat i ämnet i 15 år på uppdrag av både den svenska rymdstyrelsen och den amerikanska motsvarigheten Nasa. Nu testas ”jojon” för första gången i skarpt läge. För en tid sedan levererades den med den amerikanska rymdfärjan Atlantis till rymdforskningsstationen ISS, som en del av ett europeiskt laboratorium.

– Det är fantastiskt. Jag har kämpat länge för det här, säger Per Tesch.
Än så länge har han inte fått några rapporter om hur det har gått.
– Det är fortfarande hemligt, men om några månader får vi veta.

Per Tesch blev utnämnd till professor i idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet i höstas. Erfarenheterna från hans forskning i rymdfysiologi ska bland annat användas för att utveckla träningsmetoder för idrott, motion och rehabilitering.