Barn kan träna styrka – vid sju års ålder

Norran har talat med Stefan Sandlund, fystränare och utbildningskonsulent på SISU: ”Stefan menar att styrketräning med den egna kroppsvikten och fria vikter bör införas redan vid fem till sju års ålder.”

Läs vidare för tidigare skriverier…

Även på BODYs forum diskuteras ämnet

Jnytt.se har lyssnat på ett seminarium om styrketräning för barn i Jönköping: ”Barn och styrketräning går inte ihop. Den trosuppfattningen försöker nu docenten och idrottsforskaren Michail Tonkonogi få ändring på. Enligt honom blir barn starkare av styrketräning och dessutom löper barn mindre risk att skadas av styrketräning än andra sporter.”

Tidningen Svensk Idrottsforskning gör en uppföljning på den tidigare presentationen av forskningen: ”Styrketräning för barn är ett omdebatterat och känsligt ämne. Frågan har studerats av Michail Tonkonogi, medicine doktor, docent i fysiologi och universitetslektor i medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna och testlaboratoriet LIVI.”

HD: Nyttig motion för ung och gammal
”Härom veckan presenterade Högskolan Dalarna och Lugnets idrottsvetenskapliga institut en ny undersökning som konstaterade att det inte är farligt för barn att styrketräna. Tvärtom så är det nyttigt redan för femåringar.”

Lidingö Tidning: ”Styrketräning för barn är bra”
”Ämnet är minst sagt kontroversiellt. Mannen som frivilligt har ställt sig i skottlinjen heter Michail Tonkonogi, docent i idrottsvetenskap och bosatt på Lidingö. Hans tes lyder: Styrketräning för barn är bra.”

Dalademokraten: Faluforskare vill se mer styrketräning för barn
”Styrketräning för barn är ett kontroversiellt ämne som väcker starka känslor. Nu har forskaren Michail Tonkonogi genomfört en så kallad meta-analys-studie där han gått igenom 28 studier om styrketräning för barn.
– Styrketräning för barn är bra för dem, säger Michail.”

SR P4 Dalarna: Ofarligt för barn att styrketräna
”Det är inte alls farligt för barn att styrketräna. Tvärtom så är det redan för 5-åringar bara bra att börja träna sin kropp. Det visar en ny undersökning som har gjorts vid Högskolan Dalarna och LIVI, Lugnets Idrotts Vetenskapliga Institut. Mikael Tonkonogi är docent i idrottsfysiologi i Falun och han säger barn har mycket att vinna på att styrketräna.”

Michail Tonkonogi, docent i idrottsfysiologi, och slutsatsen att styrketräning är bra för barn har vi tidigare skrivit om. DN rapporterar från Läkarstämman i Älvsjö: ”Barn som styrketränar blir starka och löper mindre risk att skadas inom andra sporter. Två pass i veckan med lätta vikter är lagom.”