Livslång fysisk aktivitet lönar sig

Professor Per Tesch har tidigare svarat på idrottsmedicinska frågor och skrivit artiklar för BODYs räkning. SVT har rapport om hans aktuella forskning:

Länstidningen: Senioratleter med unik fysik testas på Mittuniversitetet
Hur påverkar ett livslångt idrottande äldre människors hälsa? Per Tesch på Mittuniversitetet vill få svar på frågan och håller därför på att testa ett antal senioratleters fysiska förmåga.ltz.se: ”Nu startas ett spännande projekt på Mittuniversitetet där de i forskningsmiljö ska ta hand om äldres fysiska träning. Regeringen har satsat fem miljoner i projektet Seniorpuls.”

I augusti 2009 rapporterade SR om svensk konditionsträning i rymden:
”Vetenskapsradion har tidigare berättat om ett svenskt styrketräningsredskap som ska testas i rymden av Nasa. Nu har forskare vid Mittuniversitetet utvecklat redskapet så att man kan träna både styrketräning och konditionsträning i samma maskin. Det ökar förhoppningarna att Nasa ska välja just den här apparaten, berättar professor Per Tesch.”

allehanda.se rapporterar om hans forskning: ”Svenska Rymdstyrelsen har beviljat professor Per Tesch vid Mittuniversitetet ett forskningsanslag motsvarande drygt en miljon kronor för år 2009. Forskningen ska utveckla träningsprogram och träningsutrustning för astronauter.”

Per Tesch intervjuas av Ekot angående vilken påverkan vistelse i rymden har på människokroppen:
SR Ekot: Kroppen bryts ner i rymden
– Vid längre tid i rymden så kalkas skelettet ur och sämre hållfasthet hos skelettet, blir ett problem när du kommer tillbaks till jorden. Det blir bräckligare och det finns risk för frakturer, berättar Per Tesch docent i fysiologi vid Karolinska Institutet.När Karolinska Institutet under 2006 ville ha försökspersoner för att testa den träningsutrustning som i framtiden kommer att användas på ISS (International Space Station) vände man sig till BODY Magazines hemsida för att eftersöka dem. Som det slumpade sig blev BODYs fd annonschef, Stefan Elfving, en av testpersonerna. Här i full färd med att förtjäna sitt arvode som försöksperson:

Viktlös styrketräning. Låter det mesigt? Det är det inte. Det är rent av en förutsättning för att kunna hålla igång musklerna i en gravitationslös miljö, något som länge har gäckat astronauter.

Yoyo Technology, som det kallas, bygger på svänghjulsteknik som motstånd, och är utvecklat av bland annat BODY-bekantingen och tillika något av det tyngsta världen har att uppbringa inom muskelforskning, Professor Per Tesch. Eftersom Tesch alltid varit en av Presspytts idoler blev vi helt enkelt tvungna att skicka ut en försökskanin för att testa det här minst sagt spejsade (ack så låga) träningsredskapet.

Valet föll på annonschef Stefan Elfving. Trots att Stefan måste hamna högt på listan bland Sveriges mest genom-tränade annonschefer (han är en sån där typ som alltid ger en dåligt samvete genom att komma incyklande till redaktionen, glad i hågen, när det är -10 grader ute) rapporterade han att det var ett riktigt jobbigt pass.

– Jag kan garantera att astronauterna kommer att ha minst lika bra fysik även efter sina rymdeskapader, konstaterar Stefan trött.

Vill ni kolla in Teschs mästerverk mer i detalj rekommenderar vi www.yoyotechnology.com.

Träningsutrustningen har dock effekter även i normal gravitation. DN rapporterar om en svensk metod mot lårskador, en maskin utarbetad av fysiologerna Hans Berg och Per Tesch:
En faktor kan mer än någon annan komma att avgöra den allsvenska slutstriden: skador. Värst utsatta är lårens baksidor. Men det finns en effektiv metod som förebygger problemen, framgår av en svensk undersökning.