Mer styrketräning för barn rekommenderas

Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, kommer till tals i ett nyligt inslag på nyhetskanalen. ”Runt 60 000 barn skadas årligen av sina idrottsaktiviteter. Den siffran skulle kunna minska rejält om fler barn tränade styrketräning redan i tidig ålder.”

Michail Tonkonogi är en ledande forskare inom området styrketräning av barn och hans forskningsrön har fått stor uppmärksamhet såväl i Sverige som internationellt. Han är universitetslektor i medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna och knuten till LIVI, Högskolan Dalarnas Idrottsvetenskapliga Institut, sedan ett flertal år tillbaka.

Tidigare skriverier på BODY.se

Riksidrottsförbundets FoU-rapport 2009:1 behandlar ”styrketräning för barn och ungdom” och skriven av docent Michail Tonkonogi.

Slutsatsen är att styrketräning som bedrivs på ett korrekt sätt är en trygg och säker träningsform som inte medför några negativa effekter för barnets utveckling och hälsa. Barn som styrketränar löper dessutom mindre risk att skada sig. Hela rapporten finns på RF:s hemsida.

Riksidrottsförbundet: Fyra frågor om styrketräning för unga
”Efterfrågad och efterlängtad. Nu är forskningsrapporten ”Kunskapsöversyn: styrketräning för barn och ungdom” här. Michail Tonkonogi, professor med inriktning idrottsfysiologi vid LIVI, Högskolan Dalarnas Idrottsvetenskapliga Institut, fick i uppdrag av Riksidrottsförbundet att forska på ämnet för att ge rekommendationer kring styrketräning för barn och ungdom. På rf.se berättar han om resultatet.”

Medicinsk Access: Barn och styrketräning
”I februari år 1982 var det en konferens om barn- och ungdomsidrott på Bosön som Centrum för Idrottsforskning och Riksidrottsförbundet arrangerade. Detta ledde fram till riktlinjer om hur barn och ungdomar bör träna.

Då ansågs det att ingen styrketräning med större vikter borde utföras förrän skelettet är färdigväxt, vilket innebär i 15-16-årsåldern för tjejer och 17-18-årsåldern för killar. Under de senaste tio åren har studier och forskning visat att dessa riktlinjer bör uppdateras och ändras.”

Norran: Kan träna styrka – vid sju års ålder
”Stefan Sandlund, fystränare och utbildningskonsulent på SISU, menar att styrketräning med den egna kroppsvikten och fria vikter bör införas redan vid fem till sju års ålder.”

BODYs forum diskuteras ämnet

Jnytt.se har lyssnat på ett seminarium om styrketräning för barn i Jönköping: ”Barn och styrketräning går inte ihop. Den trosuppfattningen försöker nu docenten och idrottsforskaren Michail Tonkonogi få ändring på. Enligt honom blir barn starkare av styrketräning och dessutom löper barn mindre risk att skadas av styrketräning än andra sporter.”

HD: Nyttig motion för ung och gammal
”Härom veckan presenterade Högskolan Dalarna och Lugnets idrottsvetenskapliga institut en ny undersökning som konstaterade att det inte är farligt för barn att styrketräna. Tvärtom så är det nyttigt redan för femåringar.”

Dalademokraten: Faluforskare vill se mer styrketräning för barn
”Styrketräning för barn är ett kontroversiellt ämne som väcker starka känslor. Nu har forskaren Michail Tonkonogi genomfört en så kallad meta-analys-studie där han gått igenom 28 studier om styrketräning för barn.
– Styrketräning för barn är bra för dem, säger Michail.”

SR P4 Dalarna: Ofarligt för barn att styrketräna
”Det är inte alls farligt för barn att styrketräna. Tvärtom så är det redan för 5-åringar bara bra att börja träna sin kropp. Det visar en ny undersökning som har gjorts vid Högskolan Dalarna och LIVI, Lugnets Idrotts Vetenskapliga Institut. Mikael Tonkonogi är docent i idrottsfysiologi i Falun och han säger barn har mycket att vinna på att styrketräna.”

DN rapporterar från Läkarstämman 2007 i Älvsjö: ”Barn som styrketränar blir starka och löper mindre risk att skadas inom andra sporter. Två pass i veckan med lätta vikter är lagom.”