Andreaz Engström

Havrebollsgröt

2012-04-04 13:00 av Andreaz

grot01.jpg
Ingredienserna! Plus lite sötningsmedel då.

Morgonen gryr sakta denna lördagsmorgon. Jag kliver upp ur sängen med mina tassande steg. Som 5åring har man ju inte så stora fötter, så det är lätt att gå på toa.
Som en ninja stryker jag längst väggen för att slutligen komma fram till trappan. Där får jag ta ett steg i taget, samtidigt som jag håller andan. Den gamla knarrande trappan har sitt eget liv.
Men just denna lördagsmorgon så är den min vän. Vi glider ned som i symbios, som om jag vore ett trappräcke eller något.

Jag behöver bara öppna det nedersta skåpet för att hitta de ingredienser jag behöver. Smöret har jag sedan i kylen och bunken som jag behöver ligger i lådan till vänster.
Med en 5årings precision häller jag ner havregrynen i bunken tillsammans med sockret. Pappas gamla kaffe sump står som vanligt på diskhon, så den är bara vända ner i den torra massan.
Just det, kakon behöver jag ju också. Med snabba steg springer jag oc gör en piruett, som jag sett Tomas Brolin göra på tv.
Kakao och en tesked greppar jag snabbt. Utan kakao, ingen rolig överraskning.
Med mina korvfingrar tar jag sedan en stor klump smör och knådar ner i den härliga röran.
- Knåda knåda liten smet. Sjunger jag lite lågt för mig själv. Jag vill ju inte väcka mina föräldrar som ligger på övervåningen.

Händerna är mörka av chokladsmeten, när tanken slår mig. Det är ju något som fattas. Den där gubben brukade alltid kalla dem för Eddie med mjäll.
Pärlsockret stod breve kakaon, så det blir en tur tillbaka.
- Rulla rulla lite boll. Sjunger jag för mig själv.
Snart står jag där med bollar i alla dess storlekar. Några mörka handavtryck på lådor och vägg. Men framförallt ser det ut som om jag ramlat med huvudet i en ler pöl.
Det är kockens första uppgift, intalar jag mig själv. Ska man servera fin frukost på sängen till sina föräldrar, måste jag ju veta att det smakar bra.

grot02.jpg
Den färdiga gröten!

Vem kommer inte ihåg att man som liten bakade havrebollar med kako, socker och smör? De här härligheterna älskade jag.

Igår tänkte jag att jag skulle lyxa till min gröt i gamla havregrynsbollens signum. Det blev succé! Gröten tog mig tillbaka 25år i tiden.

Följande gjorde jag
100g havregryn
1/2 kopp espresso (går säkert med vanligt kaffe med)
1 skopa (30g) ProStar chokolate cream
Sötningsmedel (jag tog rätt mycket, så att det blev riktigt sött)
Vatten

Rör ihop allt och låt koka upp. Ta av från plattan när du fått den konsistensen du vill ha på det. Ät.
Svårare än så är det inte. Själv tog jag 250g keso med 50g blåbär till. Men i ärlighetens namn, skulle jag kunnat äta gröten som den var.

Näringsvärdet för gröten blev
Kcal 489
Protein 38g
Kolhydrater 59g
Fett 8g

Det blir iförsig en rätt stor portion gröt. Så för någon som inte äter så mycket går det garanterat att dela på 2 eller 3. Tror 100g är ca 3dl havregryn.

Mvh / Andy
ww.facebook.com/andreaz.nosugaradded

On
Off

5 kommentarer

Här i BODYs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på Body.se. Läs våra regler.

Senaste inlägg


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

  • De bästa styrketräningstipsen
  • Nyheter från hela världen
  • Forskning om träning och kost
  • Frågor & svar
  • Tävlingar
  • Personporträtt med de som har lyckats
  • Kostråden för mer muskler och mindre fett
  • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden
  • BODY 357, april 2014

  • BODY 356, mars 2014

  • BODY 355, februari 2014

  • BODY 354, januari 2014

  • BODY 353, december 2013

  • BODY 352, november 2013

  • BODY 351, oktober 2013