Rabarberpaj i en hälsosammare tappning

20986220_10155620663187387_228577249_n.jpg

Rabarberpaj gör sig bäst med vanilj – i glass- eller vaniljkrämsformat!
Här ovan med proteinglass från Add Icecream

Jag älskar paj. Alla sorters. Men kung & drottning över alla pajer är helt klart den gjord med rabarber! Och inget slår mamsens rabarberpaj – ni vet den där perfekt kletigt halvt stelnade konsistensen på de sötsyrliga rabarberbitarna (det är denna bit jag upplever som kritiskt moment – rabarbern får inte upplevas som sur, bli rinnande eller fortfarande vara halvt senig), som möter den perfekta mängden av krispiga smuldeg, serverat med vaniljglass eller vaniljkräm. Sen har ju varianten med knäckig yta tillkommit (sirap, grädde etc som ska kokas och hällas över toppen för att sedan stelna), men jag gillar klassikern smulpajen bäst.

MEN om man nu ska vara lite hälsosam ibland (vilket gör att vi kan äta paj ännu oftare!) så måste jag dela med mig av och flagga för att detta recept absolut funkar som ett fullvärdigt substitut (och jag tyckte absolut att ovan nämna kritiska moment blev så lyckat, tillsammans med den krispiga smulpajen) 🙂 Skulle ni ha gäster över, skulle ingen ana att denna goding var både sockerfri, proteinboostad och snålare på fett. Mums säger jag bara. Jag kan ha ätit hela formen typ själv över loppet av 2 dagar..

Detta behöver du:

Till fyllningen:
ca 550 g rabarber
ca 1 msk potatismjöl/maizena
ca 1 dl sötning ( varje sötningsmärke smakar olika, så gå på vad du själv tror blir bra – rabarber är väldigt syrligt, så det kan krävas lite extra än normalt)

Smuldegen:
100 g havregryn
25 g proteinpulver (jag använde ”Vanilla Cookie Dough” från (http://elitstore.se.seAnvänder du inte proteinpulver kan du fylla upp med 25 g extra havregryn eller mandelmjöl)
50 g mandelmjöl
50 g fettreducerad mandelmjöl (kan bytas ut mot vanlig mandelmjöl)
0,5 dl sötning (smaka av smuldegen om det är lagom sötma)
60 g valfri fettkälla (jag använde mig av vanligt smör då det blir godast i mitt tycke. Annars är kokosolja att rekommendera.
1 dl fibersirap
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver (vissa föredrar även att tillsätta lite kardemumma
1-2 msk Mandelspån

Gör såhär:

Fyllningen: Jag gillar en fyllning där rabarberna verkligen har smält och blivit härligt krämig och kletig under smulpajstäcket! Därför kör jag rabarber med sötningen först i mikron några minuter tills de har börjat smälta ner lite och vattnet har pressats ut. Då vet jag också hur mycket potatismjöl jag sedan måste tillsätta för att fyllningen inte ska bli rinnande. Rör runt så det blandas väl och fördela på botten i en form. Smaka av om det är lagom sötma i förhållande till syrligheten i rabarberna.
Smultäcket: Mixa ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan fibersirap samt det rinnande fettet (smält smöret eller oljan om det behövs).
Rör ihop, helst med händerna så det blir genomarbetat. Toppa sedan rabarberfyllningen med jämt fördelade smulor och avsluta med att strö lite mandelspån på toppen.
Grädda pajen på 200 grader i mitten av ugnen ca 25 min. Jag la över aluminiumfolie för att toppen inte ska få så mycket färg (bli brun/bränd)
Ta sedan ut pajen ur ugnen och låt svalna.

Servera med förslagsvis proteinglass från Add Ice Cream, lite yoghurt/kvarg du blandat med vanilj och lite sötning eller proteinpudding om du vill ha ett nyttigare och proteinrikare alternativ. Jag kan också rekommendera GBs lättvaniljglass. Annars är ju de gamla hederliga alternativen vaniljsås och gräddglass alltid winners 🙂 Det är ju faktiskt inte var dag man äter rabarberpaj, även om det skulle vara helt underbart!

Trevlig sommar!

P&K
A

20939073_10155620663182387_1662712940_n.jpg

Sommarvibbar eller ej – rabarberpaj är för mig en slående favorit året om! Passa på att skörda och frysa ner extra mycket när du kommer över rabarber, så kan du ta fram och baka paj även till höst och vintern!
21013629_10155620663152387_1011207162_n.jpg
20987646_10155620663142387_496528470_n.jpg