Antonia Pesevski
Elit Nutrition – kosttillskott av högsta kvalitet Better Bodies Headorama hair & tattoo: En salong med internationell atmosfär i hjärtat av Malmö

Fredagsmys & "Tacos 2.0" - Vietnamesiska vårrullar!

2017-10-06 12:10 av Antonia Pesevski

22291929_10155756564737387_431000262_n.jpg

Fredag och tacomys i all ära (för visst är det gott och det går alltid hem hos folk - kanske för att det är enkelt och flexibelt - varje människa kan komponera ihop sin favorittacos!) Men vill för er som inte redan är bekanta med ovan rubricerad rätt, introducera "Tacos 2.0" - Vietnamesiska vårrullar! Varför ?

...


-Jo för att först och främst är det magiskt gott! Precis som tacos kan du variera dessa rullar med fyllning och dippsåser till det oändliga - vilket redan där gör rätten till en winner då det möter dina smaklökar med precision.
- Man kan göra dessa rullar så de överensstämmer med ens egna kostpreferenser - ett rispapper innehåller knappa energin och rullarna kan sedan fyllas med det man själv föredrar - med andra ord - de går att få riktigt nyttiga och fräscha om man föredrar detta, vegetariska, glutenfria osv! Vilket är perfekt speciellt om man är ett gäng med olika kostpreferenser. (Jag äter själv dessa rullar till vardags som på en tävlingsdiet - eftersom jag i det sistnämnda kan anpassa innehållet med bra råvaror det passar mina makros och vad jag bör få i mig - exempelvis nedan recept med tonfisk. Som ger en god balans på bra kolhydrater, protein och fett!)
- Rullarna går oerhört snabbt att förbereda ("tillaga"). De ätes dessutom "fräscha" - så större förberedelser än att i princip ställa fram diverse tillbehör på bordet, en skål med vatten samt rispapper att fylla, behövs faktiskt inte.
- Rätten ger en rolig och kulinarisk upplevelse - precis som tacos, kräftskiva etc - där man sitter ett sällskap vid bordet och skapar/ plockar sin egen mat - så fylls, rullas och ätes dessa rullar också till bords. Utseendemässigt behöver det inte bli perfekt - huvudsaken är att man får till någon form av rulle som håller ihop innehållet ;)
- Minst sagt en spännande och variationsrik rätt - nedan är bara en kombo av alla möjligheter som går att skapa - endast fantasin sätter gränserna! Likaså olika typer av tillbehör och dippsåser. Det klassiska är asiatiskt tema - men varför inte köra något helt annat än de typiska asiatiska smakerna ? testa er fram!Detta använde jag till 6 rullar:

(antal portioner: oklart - jag åt alla 6 rullar själv ;)
6 st rispapper
1 burk (ca 150 g) tonfisk i vatten
ca 40 g mango (skuret i strimlor)
Sambal Oelek
Sesamfrön
tunna skivor skurna och grillade paprikastrimlor (ca 2 st / rulle)
Diverse grönsaker att fylla med (jag använde ärtskott, strimlad vitkål, charlottenlök)


Tillbehör:

Som "dipp" använde jag:
-50/50 ljus soja & fisksås
-lime (squeezas antingen på rullen eller blandas med soja- och fisksåsen)
-Wasabi dip/sauce (finns att köpa på flaska, oftast vid de asiatiska produkterna i livsmedelsbutikerna. Galet God och inte alls så stark som pasten du får till sushi)


Jag gjorde såhär:

skär upp en halv paprika i tunna skivor och grilla i ugn /airfryer. Låt svalna. Förbered och hacka alla grönsaker. Blanda tonfisk med sambal oelek efter smak.
Blöt ett rispapper i varmt vatten ca 5 sek (inte för länge för då "smälter" det sönder. Lägg ut pappret på ett slät underlag. Börja bygga rullen med innehållet - Jag la först lite av ärtskott, vitkål, charlottenlök, mango och paprika, sist tonfisk och toppade med sesamfrön. Lägg detta 2-3 cm in på ena kanten. Rulla in denna lilla kant över och in under fyllningen på insidan. Vik tight in kanterna längs med hela sidan och rulla sedan resterande papper slut så du har en tight rulle med innehåll.
Video på hur man rullar vietnamesiska vårrullar hittar ni HÄR! -
>https://www.youtube.com/watch?v=qaDMnLE6NBU]

Vietnamesiska rullar är tänkta att serveras fräscha och alltså ätas direkt. Självklart kan man förbereda ha dem i kylen och äta senare också - så gör jag själv ibland till vardags. Servera med favoritsås - i mitt fall till ovan fyllning 50/50 fisksås och ljus soja. Ha i limesaft eller servera limeklyftor bredvid. Doppa i detta och/eller wasabi dipp bredvid.


En helt fantastisk smakkombo verkligen
- där du verkligen får ta del av hela paletten - salt, sött, syrligt, "spicy" touch osv.. och det bara gifter sig!! Därför är jag så exalterad att dela detta mer er! :)

Inte nog med hur kul och god rätten är- det snåla näringsinnehållet i en rulle följer nedan ( så gillar du att äta dig mätt volymmässigt is this the dish ;)Näringsvärden ca:

(Portions storlek: per st rulle)
Kalorier 69 kcal
Protein 6,62 g
Kolhydrater 8,63 g
Fett 0,84 g


Jag hoppas ni testar detta recept ,dela gärna med er genom att @apesevski på Instagram, så får jag ta del av er härliga middag och kanske några nya smakkombos ? :)


Önskar er en riktigt skön fredag och fortsatt helg därute, med massa goood mat !


P&K
A


22278651_10155756564712387_1913643505_n.jpg
22323422_10155756564782387_1700966377_n.jpg
22290529_10155756564562387_1159780363_n.jpg

 • Skriv en kommentar

  Ditt namn

  Skicka kommentar

Här i BODYs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på Body.se. Läs våra regler.

Senaste inlägg


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017