Min SM-resa…

FullSizeRender-1.jpg

Det var i Dallas, i maj i år, när jag var där & jobbade på Swedish Fitness huvudkontor som ett oväntat sug dök upp. Ett sug efter att stå på scen igen.
Jag blev ganska förvånad själv faktiskt då jag inte ens tänkt i dessa banor alls på bra länge innan, mitt fokus hade ist legat på mina töser & vänner runt omkring mig som skulle upp på scen…
Men egentligen är det väl inte så konstigt med tanke på vilken miljö man vistades i just då på ”…destination” i Dallas & alla bilder som flödade i sociala medier från alla vårtävlingar.

Lite kluven landade jag sedan åter i Sverige & kunde inte riktigt släppa tankarna på att det ändå kunde vara rätt kul att tävla igen, det var ju då exakt två år sen sist jag stod på scen (EM 2013).

EM 2013

Jag gav mig själv fram till midsommar att tänka på saken…

Tyvärr kom en tråkig sak emellan som satte stopp på mina eventuella planer på ett nytt SM, jag skadade ryggen rätt ordentligt.
Efter ett flertal samtal med läkare & sjukgymnaster mfl så insåg jag att det inte ens var värt ett försök. Enligt läkarna så kunde jag räkna med att få vara borta i upp mot 2år från min vanliga träning. & eftersom en tävling för mig är så mkt mer än själva prestationsögonblicket, det är resan dit som gör en tävling betydelsefull för mig, så kände jag ganska direkt att en tävlingssatsning låg helt fel i tiden nu.
Men på något sätt har jag, genom åren, lärt mig att vända motgångar till utmaningar & jag kom på mig själv att tänka när jag gick ut från sjukhuset & läkarna: ”om läkarna säger 2år så säger jag 1år!”
Jag var fast besluten om att inom ett år skulle min rygg vara bra & jag på banan igen! Det kom att bli min nya utmaning & redan i bilen hem från sjukhuset började jag lägga upp en plan för min väg tillbaka.

Förutom planerna på att tävla på SM så hade jag ett flertal fotojobb inbokade i Aug-Okt & de tänkte jag ändå att jag skulle kunna behålla i min agenda. Bla ett ganska stort & väldigt roligt repotage för Body Magasin som kommer ut nu i nästa nr.

plåtning okt 2015

Så den planerade dieten inför dessa fick stå kvar, även om den nu inte skulle komma att bli så strikt som om jag skulle tävlat.

Jag hade en grymt bra sommar, träningen gick bra & det var faktiskt kul med ett lite annorlunda mål (att bli bra i ryggen, men fortsätta att utvecklas muskulärt så gott det gick). Det utmanade mig & motivationen var på topp.
Dieten rullade även den på utan konstigheter, jag levde ett skönt sommarliv med nära & kära & ordet diet var sällan ngt jag reflekterade över.

Plåtningarna började närma sig & så även fotoformen.
Mkt resor, jobb, Coaching av mina tjejer tog min tid så hann inte tänka så mkt.
Tar numera alltid en dag i taget & försöker leva i nuet. ”Mindfullness” som ngn sa till mig att det kallas. Jag kallar det oftast ”Carpe Diem”.Smiley smile
Vilket jag har blivit mycket bättre på den sista tiden.

Sen, helt plötsligt, när jag sitter med några av mina absolut närmsta så kommer en oväntad fråga. En fråga som jag nu i efterhand förstått egentligen inte var en fråga, utan mer ett konstaterande. Bara ngn dag innan anmälningstiden till SM skulle gå ut så kommer denna frågan upp: ”Ska du inte köra SM ändå?” Mitt första & helt spontana svar var – Nej! Jag hade ju inte ens tänkt tanken på hela sommaren så varför i hela världen skulle jag göra det nu, bara knappa 3veckor innan tävlingen?! Men dessa personer var ”smarta” & de visste precis på vilka punkter de skulle trycka på för att få mina tankar att snurra. Det var speciellt några ord från en viss person som vände hela den här situationen till ytterligare en utmaning för mig, & om ni läst hela det här blogginlägget så vet ni vad jag tidigare nämnt om utmaningar. Sällan jag bangar en utmaning!

Men det var långt ifrån självklart att jag skulle skicka in en anmälan till SM när jag lämnade dessa människor den här kvällen.. & det var fortfarande många tankar som snurrade sen när jag väl tillslut skickade in min anmälan till SM. Skulle jag hinna? Det är så mkt mer än att bara komma i en bra tävlingsform när man ska tävla, iaf för mig Posering, rörlighet & det mentala fokuset & glädjen & suget efter scen…detta byggs inte upp över en natt. Men det var just de orden som utmanade mig: ”Kliv utanför boxen, släpp kontrollen & go with the flow. Jag tror på dig!”

Detta fick mig tillslut att skicka in anmälan. Du vet vem du är & idag får jag väl tacka dig för att du utmanade mig & fick mig att kliva ut på osäker mark.;)

När jag väl har bestämt mig för något så lämnar jag inget till slumpen. Så de knappa tre veckorna som följde fram till SM blev helt plötsligt galet fullbokade & intensiva. Jag visste att jag hade ca 1 1/2 vecka på mig att göra allt för att komma i så bra form som möjligt, sen sista veckan måste kroppen få varva ner & ”vila” sig i form.
Men mitt största fokus låg på att bli rörlig & öva in poseringen. Just detta är SÅ viktigt när du står på scen då det faktiskt i slutändan är hur du presenterar din fysik som är A & O. Har du lyckats toppa formen men inte kan visa upp den så kan man tyvärr tappa placeringar på detta.
En dag under min näst sista vecka inför SM såg ungefär ut så här:
• 6.00: cardio 60min
• 7.00: Frukost etc
• 8.00/9.00-12.00: jobb, mellis, 30-60min foamroling om jag jobbade på gymmet
• 12.00-13.00: PW 50min (mån & ons), stretch 30min (tis, tors-fre), lunch
• 13.00-17.00 (mån & ons): jobb, mellis
• 17.00-24.00 (mån-ons): middag, sömn/vila 30-60min, styrketräning, stretch, foamroling & posering (60-75min), kvällsmål
• 13.00-23.00: (tis, tors-fre): jobb, styrketräning, posering (60-90min), mellis, middag, kvällsmål

Som ni ser så fanns inte mycket tid över till annat denna veckan. Utöver detta så hade jag även en LPG-tid hos Maria Eriksson + två massagetider (ben + överkropp) inbokade.

Jag brukar sällan göra någon direkt traditionell tömning/laddning inför mina tävlingar då jag snarare är för hård än tvärtom. Men eftersom det blev så kort förberedelse inför detta SM så tänkte jag & Christofer Nober (som varit mitt bollplank under många av mina dieter & tävlingssatsningar) att vi kunde testa det nu när jag ändå inte hade några skyhöga förväntningar på mig själv.
För hur skulle jag kunna ha det när jag beslutar mig så här sent inför en tävling? Mitt mål denna gången var att komma i mål, ha förbannat kul på tävlingen & vara nöjd efteråt med vetskapen om att jag gjorde ALLT för att vara mitt bästa jag på tävlingsdagen.

Så på lördagen, exakt en vecka innan tävl, startade jag upp med en lättare tömning bestående av en hel del träning & vatten & mindre kolhydrater…
Veckan som följde (tävlingsveckan) spenderades åt att tömma/ladda, helkroppsvaxning, nagel-, hår- & fransfix, stetch, foamroling & posering samt så mycket vila jag kunde få till i min agenda. Största delen av jobbet fick skötas hemma framför datorn under vilan liggandes i soffan.

Normalt, vid en tävlingssatsning, vill jag vara så nära ”klar” i min form ca 2veckor innan så jag kan dra ner på tempot, stressa ner, få kropp & huve lugna så jag kan fokusera på annat & bara må bra.
Men denna gången såg ju situationen annorlunda ut så då fick även förberedelserna bli annorlunda.

Det var intressant att testa denna tömning/laddning för att se hur min kropp svarade på detta. Detta upplägget tillsammans med vilan sista veckan gjorde att formen blev som vi önskade, men det var på målsnöret. Nu vet jag att även detta funkar på min kropp, men jag föredrar helt klart att bestämma mig om en tävling liiite tidigare så jag kan köra mitt vanliga race & slippa laborera med vatten & kolhydrater på det här sättet samt slippa stressen mot slutet. Jag funkar inte riktigt utan kolhydrater så dessa tömningsdagar var inte riktigt min grej.
Men två killar, Christofer & Danne, ska ha största tack för att ni stöttat & peppat dygnet runt dessa veckor. Utan er hade det nog känts bra mkt tyngre.
& även tack till alla mina nära & kära, kollegor, vänner & följare som konstant peppat via alla tänkbara former: samtal, sms, mail, IG/FB…
TACK! <3

Ja…resten av denna tänkte jag överlämna åt bilderna nedan.

IMG_1428.JPG

Underbara Anita på AKK Design som syr upp mina & de flesta andras tävlingsdräkter i Sverige. Fantastisk på det hon gör!

IMG_1429.JPG

Denna gången vaknade jag väldigt torr och hård i kroppen på tävlingsmorgonen, och detta är ju ingen form som man ska ha uppe på scenen. Men vätsketömningen och mkt kolhydrater torkade ut min kropp. Dock vet jag med mig att om jag är hård ett par dagar före tävling så kan jag både fylla upp med kolhydrater och vatten för att få den looken jag vill ha på scen. Att få äta och dricka fram till tävlingsscenen är för mig ett plus då man slipper bli trött och tom i skallen och kanske tom riskerar huvudvärk m.m.
Min form på denna bilden är inget jag tycker en BF-tjej ska eftersträva att se ut ens innan laddning. Denna gången blev jag så här hård pga tömning/laddningen och det var extremt viktigt för mig att fylla upp ordentligt för att inte kliva upp så här väl på tävlingsscenen.
Jag visar denna bilden för att visa på hur man med rätt medel kan få en kropp att bli fylligare genom rätt kunskap och verktyg (om ni jäför med hur jag sedan såg ut p scenen, se bilder nedan). Alltså inget som man laborerar med själv om man inte har kunskapen. Vätske- och mineralbalanser etc i kroppen är inget man leker med.
Så mitt tips är: var klar redan 2veckor innan du ska tävla så slipper du hålla på att tömma och ladda.;)

Pauline är kanske en av de goaste och duktigaste Make Up tjejerna jag känner och jag kan absolut rekommendera henne till er som ska göra en plåtning eller tävla på tex SM där hon ofta finns på plats. 🙂

IMG_1425.JPG
IMG_1424.JPG
IMG_1426.JPG
IMG_1427.JPG
FullSizeRender-3.jpg
IMG_1431.JPG
IMG_1432.JPG
FullSizeRender.jpg

Tack mamma för den söta maskoten. <3

Nu i efterhand så är jag jätteglad över att jag hoppade på ”tåget” & tävlade.
Givetvis är jag SÅ glad över mitt SM-guld, men det som känns absolut bäst just nu är att jag verkligen kände den där äkta glädjen över att vara tillbaka på scen igen & att min rygg tillät mig göra detta. 🙂

Jag hade redan innan jag klev upp på scen bestämt mig för att inte tävla mer detta året, då jag egentligen inte skulle tävla alls. Så inga vidare satsningar mot de internationella mästerskapen i år alltså. Jag är skyldig mig själv & min kropp att snabbt nu komma tillbaka i en ngt tyngre vikt & styrka för att få ordning på ryggen helt & hållet samt blicka framåt mot 2016’s nya utmaningar.

Slutligen vill jag rikta mina största tack till:
• Mamma: utan dig, ingen Helene. Du är mitt största stöd i livet, min största supporter & viktigaste trygghet. Tack för att du alltid tror på mig!
* Danne, Erika, Frida & Niclas. Hade det inte varit för er så hade jag nöjt mig fint med att coacha mina tjejer på SM detta år. Det är ert ”fel” att jag gjorde detta!;) Älskar er!
* Anita Korpinen, du slutar aldrig förvåna mig med ditt kreativa sinne & öga för vad som passar varje enskild individ vad gäller tävlingsbikini. Jag är alltid helt coollugn med att du kommer få mig att skina på scen med dina mästerverk till bikinis! Att få hänga med dig sena kvällar i din ateljé är det absolut bästa som finns under dieterna!
* Elif Dogramacia (hår), Tessan Ahlquistquist (naglar), Vivi Perez (fransar) & Sarah Skyllberg (vaxning) som alltid garanterar att jag är 100%. Ni är otroligt professionella & helt fantastiska!
* Maria Eriksson (LPG), Daniel Steinbock (massage), Gyula Bercsenyi (massage). Ni gör underverk med min ibland mycket stela & slitna kropp!
• Pauline (MUA), Klippan som alltid skött mitt hår & make på plats.
• Gym & Motion, Gymmet Sthlm, Bjurhovda AK & Hässlöhuset som gjort det möjligt för mig att både träna & posera i tid & otid dygnet runt!
* Christofer Nober & Fredrik Carlsson, 2 av mina största bollplank. Ni kan mig lika mycket som jag kan mig själv & ni pratar vett med en Helene som ibland vill mer än hennes eget bästa!
* Camilla Wreting, TACK för att jag fick möjligheten att göra denna resa & fest tillsammans med dig.
• SKKF, för kanonbra anordnad tävling, proffesionellt bemötande, lugn & trygg personal & en fin stämning under helgen både på & bakom scen. Jag vill även tacka för ert förtroendet att få åka på internationella Mästerskap, vilket jag tyvärr var tvungen att tacka nej till denna gång.
• Sist men absolut inte minst. Mina fantastiska sponsorer:
– Swedish Fitness & Better Bodies: större backup & support får man leta länge efter! Utan er hade jag antagligen inte ens stått på en Bodyfitness scen. Ni har gjort allt detta möjligt för mig! My fitness family.
– Smartshake: min andra familj i den här världen. Det är en ära att få vara ert ansikte utåt. Ert stöd betyder massor!
– Celsius: ni fyller mig med energi på alla sätt & vis! Både med god dryck & goa människor i gänget!
• & givetvis: ALLA ni som har stöttar, peppat & fyllt min vardag med positiv energi.
TACK SNÄLLA ALLIHOP! <3<3<3

IMG_1483.JPG