Jenny Andersson

Pestotäckt kyckling & rostade rotfrukter

2018-03-08 09:39 av Jenny Andersson

Kyckling - min absoluta favoritkälla när det kommer till protein! Så varför inte lyxa till denna råvara och låta den täckas av ett smakrikt och krämigt täcke av kvarg och pesto? Servera ihop med knapriga rotfrukter och du har en smakrik och hälsosam rätt, som passar såväl i matlådan som en lördagskväll!

IMG_7438.jpg

Ingredienser, 1 port.
150 g kycklingfilé
30 g lättkvarg
10 g paprika pesto (jag använde Coops egna)
50 g vardera av potatis, palsternacka och morot

Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader. Slanta rotfrukterna tunt och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Salta och krydda med övriga, valfria kryddor.
Putsa kycklingfilén och lägg i en ugnsfast form. Blanda samman lättkvarg och pesto och bred på i ett jämnt lager över kycklingfilén. Ställ in både kyckling och rotfrukter i ugnen och låt gå ca 15-20 minuter, tills kycklingen är genomstekt.
Servera med rotfrukterna och en god sallad!


Innehåll/portion:
Protein; 38
Kolhydrater; 19
Fett; 8
Kcal; 311

IMG_7440.jpg
IMG_7441.jpg
IMG_7443.jpg
IMG_7439.jpg

Lycka till med rätten och låt mig gärna veta vad ni tyckte, det är SÅ roligt att se er laga recepten!

Ta hand om Er och må väl!
Starka kramar, J.

3 kommentarer

Bakad sötpotatis med kalkonröra

2018-02-26 17:14 av Jenny Andersson

Sött och salt, mjukt och knaprigt, varmt och kallt. Tillagning 5-10 minuter. Denna rätten - den har ALLT! När människor påstår sig "inte har tid" att laga nyttig mat, då handlar det inte om tid utan om kunskap och engagemang. Därför ville jag idag göra en rätt till Dig som har tiden knapp, för lättare än såhär blir det inte! Alla skall kunna äta mat som är bra för både knopp & kropp!

IMG_7201.jpg

Ingredienser, 1 port.
125 g, ca 1/2 medelstor sötpotatis
100 g lättkvarg
1/2 vitlöksklyfta
50 g kalkonskinka
Svartpeppar, salt
Rödlök

Tillagning:
Dela sötpotatisen på mitten och lägg på en tallrik. Salta försiktigt på halvorna med den delade sidan uppåt. Ställ in i micron på full effekt ca 4-5 minuter.
Medan sötpotatisen tillagas i micron förbereder du röran. Pressa vitlöken i kvargen och blanda i salt och peppar. Hacka eller klipp kalkonen i centimeterstora bitar och rör i.
Ta ut sötpotatisen och stick hål med en gaffel och "öppna" den något. Lägg på rören och toppa med finhackad rödlök. Servera med sallad och NJUT!


Innehåll/portion:
Protein: 22
Kolhydrater: 31
Fett: 1
Kcal: 220

IMG_7196.jpg
IMG_7202.jpg
IMG_7200.jpg
IMG_7199.jpg
IMG_7198.jpg

Detta kan ha varit den godaste snabbmaten jag har ätit, i form av nyttigheter!

Hoppas att ni tycker om den minst lika mycket som jag! Låt mig isåfall mer än gärna veta det, så tagga mig gärna i bilder etc!

Ta hand om Er.
Starka kramar, J.

2 kommentarer

Syrlig curry-kyckling med sting

2018-02-21 14:31 av Jenny Andersson

Curry och kyckling, en klassisk smakkombination i allt från grytor, kalla röror eller varför inte i en stark och proteinrik måltid, perfekt att fylla matlådan med? Denna rätt gick dessutom på endast 15 minuter att laga, vilket aldrig är ett minus! Starkt och syrligt i en frisk och god kombination från curry, sambal oelek och pressad citron!

IMG_7002.jpg

Ingredienser, 1 port.
150 g kyckling
1 dl kikärtor, avrunna (ca 70g)
Salt, peppar
Curry efter smak, ca 1 krm
1 näve babyspenat
1/4 gul lök
1/2-1/4 tsk sambal oelek (testa hellre med för lite än för mycket då Sambalen är mycket stark, och se vilken hetta du föredrar i rätten)
1/4 Citron

Tillagning:
Strimla kyckling och stek i en teflonpanna med salt, peppar och curry. Hacka löken smått och låt fräsa med. Sila av kikärtsspadet och blanda med de avrunna kikärtorna i pannan tillsammans med sambalen. Avsluta sist med 1 näve babyspenat och pressa över citron över blandningen i pannan, och låt gå ca 30-60 sekunder till.
Servera rätten antingen som den är med sallad, eller även med en kolhydratsskälla som potatis, rotfrukter, ris, bulgur eller risnudlar beroende på behov och hunger.

Innehåll/portion:
Protein; 38g
Kolhydrater: 14g
Fett: 6
Kcal: 276

IMG_6999.jpg
IMG_7003.jpg
IMG_7004.jpg
IMG_7001.jpg

Lycka till med maten, och hoppas att ni tycker om receptet!

Ta hand om Er!
Starka kramar, J.

2 kommentarer

Knaperstekt lax med krämig saffranspasta

2018-02-12 17:35 av Jenny Andersson

Är det något jag tycker om när det kommer till mat så är det texturer! Dvs olika "yta" i maten, ex mjuk, hårt, knaprig, saftig osv. Så idag blev det därför en härlig och färgstark rätt med en god blandning av just texturer. Jag hittade också häromdagen ett paket saffran som blivit över sedan julbaket, så vad passade väl bättre om inte en rätt med just saffran! Dagens enkla maträtt funkar lika bra till vardag som helg, eller varför inte i en matlåda ute i skidbacken såhär i sportlovstider?

IMG_6711.jpg

Ingredienser, 1 port:
1 laxfilé á 125 g
40 g bönpasta, ex Risenta/Ica Gott liv
50 g naturell lättkvarg
ca 1/4-1/3 påse saffran
5 cm riven zucchini
Salt, peppar
Sockerfri Grillkrydda/Fajitakrydda/Aromat

Tillagning:
Koka pastan enligt anvisningar i ca 3-5 minuter. Salta vattnet så att pastan tar smak. Häll sedan av och kyl med kallt vatten, låt gärna svalna en stund.
Krydda laxsidan med grillkrydda, fajitakrydda och lite aromat och stek så att den får en hård yta. Låt den ligga på ordentligt!
Medan laxsidan steks i en teflonpanna förbereds såsen. Blanda lättkvarg med saffran och salt. Låt pastan svalna ordentligt (koka ex i förväg) och blanda ned saffransåsen till en krämig mix. Om du häller på såsen för tidigt på den varma pastan kommer kvargsåsen att bli rinnig av värmen, så låt den gärna svalna ordentligt. Riv sist ned zucchini i pastan, salta och peppra. Servera med den knaperstekta laxen och en god sallad!
NJUT!

Innehåll/portion:
Kcal; 430
Protein; 48g
Kolhydrater: 11
Fett: 21

IMG_6712.jpg
IMG_6713.jpg

Hoppas att ni gillar rätten lika mycket som jag!
Njut av vinterkvällen och ha en fin start på en härlig vecka.

Starka kramar, J.

2 kommentarer

Jennys Superlimpa

2018-02-01 14:54 av Jenny Andersson

Det är många gånger jag har testat varianter på nyttigare bröd, men lika fort som man börjar mixtra med både mjölsorter och jäsningsmetoder så riskerar man också att få både platta, tråkiga och väldigt "döbakade" bullar eller limpor utan varken god smak eller konsistens. Men, i helgen skedde äntligen motsatsen! En limpa med ett fantastiskt innehåll som också smakade ljuvligt, med en otroligt saftig och med härlig konsistens. Succé helt enkelt, och jag är så glad att jag äntligen har funnit min variant på ett fantastiskt gott bröd med lika gott innehåll för kroppen! Så för dig som är en lika stor brödfantast som jag, detta brödet är för DIG! Beskrivningen till Jennys superlimpa kommer här!

Skärmavbild 2018-02-01 kl. 14.46.13.png

Ingredienser, 1 limpa á 12 skivor. (Form ca. 10x25cm)
7 dl havregryn
2 ägg
3,5 dl naturell lättkvarg
2 tsk bikarbonat
1,25 tsk salt
1 potatis, normalstor (ca 100 g)
1 morot, normalstor (ca 100 g)
(se innehåll nedan)

Tillagning:
Sätt ugnen på 180 grader. Mixa samman havregrynen i en matberedare till ett mjöl. Blanda i bikarbonat och salt i mjölblandningen. Skala och riv potatis och morot på en talrik.
Vispa upp äggen med en elvisp och blanda därefter ned mjölblandningen, den rivna potatisen och moroten och rör till sist ned lättkvargen och rör runt till en kletig, jämn smet.
Ta fram en form och klä den med ett bakplåtspapper som du klipper av kanterna på av överflödigt papper. Häll i smeten och strö över lite hela havregryn ovanpå som dekoration.

Låt stå i ugnen i ca 50 minuter, sätt gärna en baktermometer i mitten av brödet och låt det gå upp till 98 grader i mitten av limpan, så att den inte riskerar att blir kladdig eller "döbakat".
Ta ut brödet ut ugnen, och stjälp upp det på ett galler och täck med en bakhandduk. Låt svalna och avnjut med ett gott pålägg! NJUT!


IMG_6311.jpg
Skärmavbild 2018-02-01 kl. 14.46.26.png

Hoppas att ni kommer att tycka om brödet lika mycket som vi gjorde här hemma! Låt mig mer än gärna veta vad ni tyckte om det, och tagga mig gärna på Instagram så får jag se era fina limpor!

Ta hand om Er och mår väl!
Starka kramar, J.

Innehåll per limpa:
Protein: 73gram
Kolhydrater: 156gram
Fett: 27gram
Kcal: 1240

Innehåll per skiva:
Protein: 6gram
Kolhydrater: 13gram
Fett: 2,25 gram
Kcal: 103


3 kommentarer

Träning under & efter sjukdom?

2018-01-24 08:38 av Jenny Andersson

Januari månad är i full gång och bakterierna flödar ofta kring just denna årstid. Förskolor och skolor drabbas ofta av maginfluensa som sedan tas med hem till familjerna, och bollen är i rullning. Lika väl som magsjuka är det nästintill var och varann som ofta går halvsnorig och lite rosslig denna tid på året. Så Du som annars tränar, hur bör Du tänka om Du drabbas?

I min roll som Personlig tränare så sätter jag direkt nolltolerans mot vissa typer av symptom för mina klienter. När du väl känner att du ÄR sjuk, så finns det inte mycket att göra åt för att motverka detta, infektionen har redan tagits emot av kroppen och det gäller istället då att ta hand om den på bästa sätt, dvs att börja dricka citronvatten och alla huskurer som finns - kommer inte att ta bort den redan smittade kroppen.

Däremot så bör Du som sagt ta väl hand om din kropp just i detta läge.
Nolltolerans för träning sker direkt vid halsont, feber, tung andning eller ont/tryck över bröstet. Däremot om det endast bara sitter lite lätt i näsan, kan man eventuellt träna men då genom väl anpassad nivå och inte utföra några maximala prestationspass eller konditionsbaserad träning, så kroppens tillstånd lätt förvärras. Exempelvis istället ta en lugn promenad utomhus för frisk luft och lätt aktivering av kroppen.

Kosten är något som många också börjar fundera över vid sjukdom. Vissa blir sötsugna, uttråkade eller tycker "synd som sig själv" och vill på så vis tröstäta, vilket då ofta i form av skräpmat eller sockerfyllda livsmedel. Medan vissa andra istället tänker på kroppens form och inbillar sig att kroppen kommer lägga på sig stora mängder fett om du fortsätter äta din normala mängd kost även om Du inte kan träna, och vill därför sänka energiintaget markant. Enligt mig, bör Du inte göra något av ovanstående. Kroppen är inte i sitt fulla bruk och bör därför, om någon gång, verkligen förses med bra mat i form av bra råvaror och produkter. Dessutom när kroppen sliter med en infektion kräver den verkligen rätt mängd energi, och med för lite energi kommer det istället att ta längre tid än vad det hade behövt göra om kroppen inte behövde utsättas för ett underskott av energi. Upptill detta, drick mycket vatten.

Skärmavbild 2018-01-24 kl. 08.38.33.png

Summa summarum när du väl har blivit sjuk; Träna inte med halsont, feber eller annan sjukdom. Nolltolerans. Tro mig, jag har gjort missen och jag unnar ingen den känslan av vad ett träningspass vid fel tillfälle kan skapa för förödande konsekvenser. Sysselsätt dig med annat som håller dig lugn och får dig att tänka på annat än rolig träning, dvs VILA dig i form.
Ät bra mat och inte i mindre mängder än vad du brukar. Kroppen behöver den energin för att orka läka i snabbast möjliga takt.

Därefter, när du och din kropp har tillfrisknat och det äntligen är dags att få röra på sig igen, så är också ofta lusten och motivationen rejält hög. Kroppen har som sagt dock varit nedslagen i en eller flera dagar, vilket också kommer att kännas. Därför; var smart. Att gå in i en förhoppning om att prestera med maximal belastning eller vid den nivå som du arbetade på innan du var sjuk, är inte särkilt klokt. Dels för att kroppen inte kommer att klara den nivån efter sjukdom samt att skaderisken också ökar markant i dessa lägen. Börja hellre med 1-3 stycken pass med något lägre intensitet med lite lättare muskelgrupper, och inte med för hög puls. Låt pass likt intervaller, spinning, HIT eller liknande vänta några dagar till.

Så, även fast kropp och knopp känns pigg och laddad på träning, kom tillbaka med sunt förnuft och låt det ta några pass innan du är tillbaka till den nivå där du var innan du blev sjuk. Ät ordentligt och låt kroppen vila ut. Genom att belasta kroppen när du väl är krasslig kommer bara att skapa en stress som inte kommer påskynda läkningsprocessen, snarare skapa det motsatta.
Ha tålamod och håll dig i skinnet några dagar, det kommer att gynna dig i längden. Den som väntar på något gott - väntar aldrig för länge! Eller hur?

Skärmavbild 2018-01-24 kl. 08.42.29.png

Hoppas ni klarar er från förkylning och annan sjukdom i vinter. Ta hand om er!
Starka kramar, J.

3 kommentarer

Kladdiga apelsinchokladmuffins

2018-01-22 18:09 av Jenny Andersson

Det är inte mycket som slår den friska och söta smaken av apelsin, i kombination med choklad. Klassikern apelsinchoklad blev därför temat på dagens bakning, denna gången som muffins. Enkla att göra och lite kladdigt goda, supersmidiga att ta fram såväl hemma i köket som ute i skogen på utflykt!

Ingredienser, 10 muffins:
3 ägg
12 st urkärnade dadlar
1 dl rismjöl
3 msk kakao
2 msk kokosolja
2 msk stevia sötningsströ
1 tsk bakpulver
1 apelsin
1/2 dl vatten
Mörk choklad till garnering, minimum 70%

Tillagning:
Sätt på ugnen på 150 grader. Hacka dadlarna smått och häll dem i en bunke. Knäck i äggen och mixa samman till en slät smet, antingen med matberedare eller en stavmixer. Hacka dadlarna rätt smått om du använder en stavmixer.
Blanda ned mjöl, kakao, kokosolja, sötningsströ, bakpulver och rör runt. Avsluta med att riva ned apelsinskalet, samt pressa ur saften ned i smeten, rör smeten jämnt. Häll ev. i ca 1/2 dl vatten för en lösare smet.
Ställ 10 muffinsformar på en plåt och klicka i smet upp till ca 1/2 av formen. Hacka choklad grovt och fördela fint på muffinsen. Låt muffinsen stå i ugnen ca 15-20 minuter, och provstick dem för att se att dem är genomgräddade.

Skärmavbild 2018-01-22 kl. 18.10.50.png

Ät, och njut! OTROLIGT goda!
Starka kramar, J

1 kommentar

Jennys enkla banankaka

2018-01-22 17:48 av Jenny Andersson

Har du övermogna bananer hemma? Ibland gömmer sig några bananer under frukten i kylen, och istället för att slänga dem är det perfekt att istället använda dem till bakning. Och desto äldre och brunare bananerna blir, desto sötare gör dem bakverken! Dubbel effekt med både en god kaka och minska matsvinnet!

Ingredienser, 1 form:
2,5 banan
2 ägg
1 dl kokosmjöl
3 msk stevia sötningsströ
2 msk kakao
1 msk bakpulver
Valfri topping, ex hackad mörk choklad, krossade nötter, riven kokos, skivad banan etc.

Tillagning:
Ställ ugnen på 175 grader. Knäck äggen och dela ned bananerna i äggen. Blanda runt med en gaffel.
Häll i resterna ingredienser och blanda till en jämn smet. Häll ned smeten (och toppa med ev. topping om du önskar) i en form klädd med ett bakplåtspapper, och ställ in i mitten av ugnen, på 175 grader ca 20-30 minuter. Ta ut kakan och känn med en provsticka så att den är genomgräddad, och låt svalna på ett galler innan du skär upp den i centimetertjocka skivor.

21015455454_10c5f08560_b.jpg

Lycka till och hoppas att Ni också kommer att tycka om kakan!

Starka kramar, J

1 kommentar

Krämig sötpotatisgratäng med kyckling

2018-01-18 14:09 av Jenny Andersson

Mina tre kärnpelare gällande matlagning rullar vidare och än en gång passar ännu en rätt perfekt in under dessa kategorier. Lätt, gott och med bra innehåll så fungerar denna sötpotatisgratäng utmärkt i både matlådor, till helgen eller som en smidig familjerätt för stora som små!

IMG_5885.jpg

Ingredienser, 1 form ca 25x20 cm.
550 g sötpotatis (går även utmärkt att byta mot vanlig potatis)
1 paket, á 800 g kycklingfärs (går även utmärkt att byta mot mager nötfärs)
1 påse Fajitakrydda, Spicemaster
1 liten alt. 1/2 stor gul lök
Salt, peppar
1 burk Njie Kvargsås, smak av BBQ
100 g mager riven ost, 12% fetthalt.

Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Fräs kycklingfärsen med hackad lök och Fajitakrydda. Genomstek kycklingen och häll därefter i kvargsåsen. Fyll därefter den tomma burken med vatten och häll i pannan så att det blir en röra av kycklingfärs och sås. Låt puttra samman.
Skiva sötpotatisen i tunna skivor, ca 2-3 mm tjocka, och börja lägga ett lager av potatis i botten av formen.
Bred därefter på ett lager färsblandning, och fortsätt därefter varva med potatisen tills formen är fylld.
Toppa med osten och ställ in i ugnen ca 30-40 minuter, eller tills att potatisen är genommjuk. Täck ev. med lite aluminiumfolie för att inte bränna vid osten på toppen.
Ät ihop med en god sallad och NJUT!

IMG_5887.jpg
IMG_5884.jpg


Lycka till i köket!
Starka kramar, J.

1 kommentar

Brownie med apelsinchoklad & nötter

2017-12-19 17:58 av Jenny Andersson

Finns det något så gott som kombinationen av apelsin och choklad? Om det dessutom är krämigt, superlätt och med otroligt bra råvaror så blir det om möjligt en ännu större fullträff! Samt att den även passar de som är allergiska mot både gluten eller laktos!

För att direkt hoppa till en av huvudingredienserna - bli inte skrämd! Men Du läser rätt, proteinrikt och fantastisk krämighet tillför just dessa svarta bönor, och för dig som inte har testat att använda det i bakverk tidigare, så är det absolut värt att testa! De ger ingen smak utan skapar istället enbart en fantastisk konsistens och saftighet till brownien. En kaka som passar både perfekt i juletid som till sommarkalaset, beroende på dekoration och utseende!

Skärmavbild 2017-12-19 kl. 18.01.41.png

Ingredienser, 1 form ca 15x20cm, ca 4-5personer:
1 paket förkokta svarta bönor, ca 250-300 g.
10 urkärnade färska dadlar
2 ägg
1 dl kokosolja
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
100 g mörk choklad, ca 80%
3 msk steviaströ
Rivet skal från 1 apelsin
Hasselnötter, ca 1/2 dl

Gör såhär:
Sätt på ugnen på ca 175 grader. Skölj bönorna i en sil så att spadet försvinner. Mixa därefter samman de sköljda bönorna med dadlar till en jämn massa.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den antingen i micron försiktigt eller över ett vattenbad på spisen. Riv under tiden apelsinskalet. Vispa sedan samman ägg, smält kokosolja och den smälta chokladen i en större skål.

Rör därefter ned kakao, steviaströ, bakpulver, vaniljpulver och apelsinskal i skålen. Blanda sist ned även mixen av bönor och dadlar till en jämn och fin chokladsmet.
Klä en valfri form med bakplåtspapper, beroende på önskemål av färdig brownie så välj allt från rund, oval eller rektangulär. Häll i smeten i formen och toppa med hackade hasselnötter och grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Kakan skall vara relativt kladdig och "lös" när du tar ut den ur ugnen, då den sätter sig väl när den stelnar. Jag lät min stå några timmar upptill i frysen, innan jag tog ut den för servering. För att göra min brownie extra julfin så skar jag med en kniv och pepparkaksform ut som små portioner, för att sedan dekorera med en liten strimma apelsinskal och hela hasselnötter. Lika bra går det att skära i fyrkanter eller även små, mindre bitar likt en variant på fudge.

Skärmavbild 2017-12-19 kl. 18.02.00.png
Skärmavbild 2017-12-19 kl. 18.01.52.png

Låt det smaka och Du kommer inte att bli besviken!

Ta hand om Er och ha en fantastiskt God jul.
Starka kramar, J.

1 kommentar

Nästa sida »

Här i BODYs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på Body.se. Läs våra regler.

Jenny Andersson

Jenny Andersson

Senaste inlägg


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

  • De bästa styrketräningstipsen
  • Nyheter från hela världen
  • Forskning om träning och kost
  • Frågor & svar
  • Tävlingar
  • Personporträtt med de som har lyckats
  • Kostråden för mer muskler och mindre fett
  • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden
  • BODY nr 1 2018

  • BODY 401, december 2017

  • BODY Mat, Nummer 1

  • BODY 400, november 2017

  • BODY 399, oktober 2017

  • BODY 398, september 2017

  • BODY 397, augusti 2017