Styrketräning för tjejer, myten om att bli "för stor"

Jag hör väldigt ofta tjejer säga just meningar som ”jag vill inte bli förs stor” eller ”jag vill inte se ut som en bodybuilder”. Rädslan för vad många tror att styrketräning gör med kroppen hindrar många från att testa just denna form av träning.

Just detta nuläget är mer riktat till tjejer och kvinnor då många killar och män eftersträvar just att bygga volym för att se större och mer muskulösa ut eftersom detta många gånger definieras som mer tilltalande i manliga idealen. Många män som styrketränar regelbundet och har som avsikt att verkligen bygga upp en större och mer muskulös kropp är det istället det enda som stannar kvar på näthinnan hos många av det kvinnliga könet, vilket skapar en rädsla till att sätta sin fot bland vikterna på gymmet. Därmot är fördelarna med just styrketräningen många, och just därav anledningen till att jag tar upp detta.

Om vi jämför med många former av ren konditionsträning, så kostar det kroppen energi som då kommer att förbrukas. Totalt sett kommer detta i slutändan leda till att kroppen kommer att förbränna det som vi stoppar i oss och även ur våra fettdepåer i kroppen, vilket därför är en eftertraktat träningsform för de personer som vill minska i vikt. Skillnaden mellan konditionsträning och styrketräning är att konditionsträning, exempelvis löpning, kommer göra att du går ner i vikt (om du förbrukar mer än dit energiintag) men dessvärre inte formar kroppen. Däremot om du styrketräningar bygger och formar du istället om din kropp, vilket inte behöver betyda att du bygger enorma muskler. Kroppen blir tightare samtidigt som du sakta men säkert förändrar din figur och upplevs många gånger betydligt mer vältränad än endast en person som enbart är smal. Benämningen Vältränad och smal kan just därför definieras på väldigt olika sätt.

Några av fördelarna med styrketräningen är självklart din styrka. Alla muskler använder vi dagligen, inte just bara när vi tränar på utan även när vi bär kassarna från affären, lyfter barnen, jobbar osv. Genom att du regelbundet styrketränar så kommer du också öka din styrka vilket gör att de påfrestningar du stöter på i vardagslivet såväl hemma som på jobbet blir mindre ansträngde.

Hållningen förändras och en bättre hållning utstrålar alla gånger mer självsäkerhet. Då kommer du även uppfattas som mer självsäker och människor runt omkring dig kommer att behandla dig på ett annat vis, tro det eller ej.

Genom att du utvecklas med det du gör, att det som du presterar leder till något positivt kommer även det motivera dig och känna att du gör något bra. När vi lyckas med våra uppsatta mål växer vi även mycket både fysiskt men framförallt mentalt. En viss tillfredsställelse uppstår, vilket i sin tur gör att vi mår bättre.

Till jämförelse med annan konditionsträning bränner även styrketräning mer fett. Tro det eller ej, men tack vare att vi utvecklar mer muskler än vid konditionsträning så ökar även vår basala ämnesomsättning markant, vilket gör att vi ökar vår förbränning såväl under passen som mellan, trots att du inte tränar. Mer muskler kräver mer energi så därav höjs din metabolism.

För att vända på allt och när det istället kommer till att vilja bygga stora muskler, kommer detta isåfall kräva strikt och mycket av tung träning tillsammans med mycket mat och även en stor dos med tålamod. Det tar väldigt lång tid att bygga muskler så därför är detta inget som behöver oroa oss. Kvinnor är inte heller skapta till att bygga enorm volym med muskelmassa på våra kroppar utan det enda som blir skillnaden att du istället får med dig alla fördelarna som styrketräningen bär med sig, vilket är väldigt många. Att inte våga kliva in i gymmet och börja styrketräna för att bli ”för stor” är lika stor risk som att du inte skulle våga köpa en fotboll för att du inte vill bli en ny Zlatan. Så till alla tjejer som inte riktigt vågat sig på vikterna, hoppas att ni har fått en liten annan inblick på just styrketräningen och inspireras till av våga testa. Det kommer istället forma din kropp, göra dig starkare och få dig att må så mycket bättre.

20151231410434090_sbig.jpg

År av styrketräning, "för stor?"

Ha en underbar dag och ta hand om er!

Kramar från Jenny