"Vanlig mat" ger "vanlig övervikt"

Jag vet inte hur ofta jag får frågan till mig, ”När skall du börja äta vanlig och normal mat?” Ni som tänker på vad ni stoppar i er, och ni som vill åstadkomma något mer med er kropp än den ”vanliga” svensken, ni kanske känner igen er.

För att få någon form av rätsida kring detta backar jag bandet och tittar på VAD det här ”ovanliga” och ”onormala” som jag äter är. Min kost består till de största delarna av havregryn, potatis, ris, nötter, bär, frukt, grönsaker, kyckling, fisk, nötkött, ägg, äggvita osv osv. För den som är snabb i tanken till dessa råvaror, så är det ENBART råvaror som jorden själv producerar. Inget av dessa huvuddelarna i min kost är processade, alla ovanstående har alltså skapats och finns i vår näringspyramid. Så, tillbaka till frågan. Vad gör min kost med dessa råvaror till så onormala?

Skärmavbild 2016-04-13 kl. 13.16.55.png

Jag äter ofta mycket lagad mat både till lunch, mellanmål och till middag på kvällen. Ofta en låda kyckling eller kött, en bra kolhydratskälla likt potatis eller ris, och grönsaker upptill. Till mellanmål kan jag t.ex. äta en tallrik med havregrynsgröt med bär och ägg/äggvita till, istället för att äta ett klassiskt fikabröd och en exempelvis en Snickers, som då klassas som normalt. Energimängden lär troligtvis bli relativt likvärdig men jag står mig bättre, får jämnare energibalans samtidigt som jag kan prestera när jag väl sedan kommer redo för min träning. All den maten som jag har i den måltiden som stoppar i mig, ser jag vad den innehåller. Och du som sitter där med din snickers i handen, läs på förpackningen och berätta exakt vad den innehåller. Förstå de orden på femte raden i innehållsförteckningen och förklara vad det är för något som du precis sitter och tuggar på…

Skärmavbild 2016-04-13 kl. 12.28.49.png
stekt-kyckling.jpg

Vad jag vill komma med det här är att det som för många räknas att vara vanlig och normal, är även det som gör att den normala svensken ser ut som den gör. Vanlig mat ger vanlig hälsa och kropp, och vanlig kropp i Sverige är dessvärre övervikt för många. För det är just tyvärr så, Vanligt med övervikt där vi lever. Att vi svenskar äter falukorv, färdigproducerade köttbullar, färdigsoppor, panerad fiskpinnar, Pan pizza, sockrad yoghurt, sockrade joicer, fikabröd osv osv speglar också våra kroppar. Att dessa produkterna är de som skall skall ses som de ”vanliga” medan den kost jag äter är den som ses som extrem? Du kloke individ som förstår dig på det, Förklara det för mig.

Att det som klassas som vanlig mat är troligtvis bara en annan förklaring till den maten som de flesta äter, sen om den är ohälsosam eller inte, hör tydligen inte dit. På lång sikt med ett liv av denna ”vanliga” mat som vi svenskar äter varje dag, ger oss även stora utslag kring övervikt efter några år. Vanlig mat ger vanlig övervikt. Däremot RIKTIG mat, ger dig bra energi, bra kostvanor, en kropp som blir pigg och orkar prestera. Valet är fritt, men jag står säker, jag fortsätter att vara ”onormal”.

Skärmavbild 2016-04-13 kl. 13.20.15.png

Ta hand om er. Och glöm inte att våga gå din egen väg.

Starka kramar från Jenny