Bygg Rygg med rätt teknik

Jag har fått frågan om jag inte kan skriva ett blogginlägg om ryggträning då många upplever denna muskelgrupp som rätt komplicerad. Det som gör att många upplever ryggträningen svårare är ofta av den anledningen att det lätt blir armarna som får jobba på grund av att tekniken tappas och kontakten flyttas från ryggen till över och underarm. Genom att försöka lära sig tekniken kring att hålla ett lösare grepp och fattning med händerna och istället dra med ryggen, ofta genom tanken att dra mer med armbågarna än armarna kan man med detta tänk ofta underlätta för många. Ett annat sätt att känna mer är att hålla lätt på de musklerna som skall arbeta. Gällande ryggen krävs då att man har en person som kan lägga några fingrar på de musklerna som man skall arbeta med och därifrån också känna var rörelsen skall komma ifrån.

Skärmavbild 2016-04-18 kl. 12.29.35.png

Ryggträning består oftast av olika dragövningar där man kan välja att dra nedåt och innåt, som ofta sker vid exempelvis latsdrag eller chins, alternativt många varianter av roddövningar där man istället för skulderbladen mer bakåt och samman.
Oavsett vilka ryggövningar man väljer att jobba med så handlar det mycket om teknik när det kommer till denna muskelgrupp. Övning ger färdighet och att börja med lätta vikter för att hitta kontakten i ryggen och därefter trappa upp med högre vikter utan att tappa koncentrationen i muskeln är att rekommendera. Nedan är exempel på ett gäng av olika ryggövningar. Är du ovan att träna styrketräning kan det alltid vara bra att vara med någon van som kan hjälpa dig att justera och hjälpa dig känna in övningen så att kontakten hamnar där den skall. Här kommer några av mina favoriter för ryggen med länkar till både en illustrerande bild och en förklaring kring utförandet av övningen:

Breda Latsdrag: http://www.muscles.se/styrkeovningar/ryggovningar
/latsdrag/

Stångrodd: http://www.muscles.se/styrkeovningar/ryggovningar
/skivstangsrodd/

Sittande rodd i kabel: http://www.muscles.se/styrkeovningar/ryggovningar
/sittande-kabelrodd/


Pullovers med stång:
https://www.instagram.com/p/BBDPChKmFXH/?taken-by
=jeennyyandersson

(endast video från min instagram)

Ryggresning:
http://www.muscles.se/styrkeovningar/kroppsovning
ar/ryggresningar/

Vanligt är en ställning på denna övning som oftast finns på gymmen, där du ligger på en kudde vid höftbenen och kan gå djupare. Ju tyngre övning du önskar om ställingen finns, håll då i en vikt antingen tätt intill kroppen eller i raka armar.

Marklyft: http://www.muscles.se/styrkeovningar/ryggovningar
/marklyft/

Gällande den sista övningen, marklyft, så är detta en övning som verkligen kräver mycket teknik och även tränar hela kroppen, inte endast ryggen. Men med övning så är den efter ett tag inte svårare än de andra övningarna. Tekniken går före i alla lägen så att risken för skador inte heller ökar. Träna tungt, men inte tyngre än vad tekniken tillåter. Träna smart för att hålla och låta kroppen kunna bli större och starkare.

rygg-marklyft.gif

Här ses de muskler som i stora drag aktiveras vid ett marklyft, därav klassas den också som en helkroppsövning och en basövning, där den tränar betydligt mer än musklerna i ryggen.

Hoppas någon van som ovan tränande har fått lite inspiration och kanske även lärt sig något nytt kring träning för ryggen.

Frågor eller funderingar så kommentera i kommentarsfältet nedan!
Ta hand om er och kör hårt, träna tungt och träna smart!

Starka kramar från Jenny