Att "unna sig"

Jag vet så många som varje gång ser mig äta något mindre nyttigt och höra utryck likt ”äter du sådant”? Och hakan på personen hamnar nere vid golvet. Rent logiskt så har dem dock redan svaret eftersom de ser mig sitta och äta just det jag gör, så ja, det gör jag. Sen är såklart skillnaden på hur mycket och hur ofta jag väljer att äta detta mindre nyttiga målen?

Som jag har nämnt tidigare så innebär inte hälsa för mig att förbjuda mig mot saker. Även fast vissa val är av sämre kvalité, innebär ändå inte att jag aldrig äter dem. Om jag däremot skulle vara mitt uppe i en tävlingssatsning eller liknande, skulle det aldrig falla mig in att äta något som inte är enligt planen, men en tävlingssatsning skulle jag många gånger absolut inte heller klassa som just hälsosam. Mer om det en annan gång men just förklara att detta inlägg inte syftar på mina 110% dieter som har varit och kommer att komma längre fram i mitt liv, utan just så som jag lever nu under perioder då jag jobbar på att förbättra min styrka, min fysik och att må bra. När det då kommer till kosten, så jag äter ca 90-95% bra och väldigt ren kost. De andra 5-10% äter jag precis vad jag vill, och då ”unnar mig”. Om det så är mammas husmanskost, mormors pannkakor, glass, eller 15 kanelbullar, så äter jag precis det som jag är sugen på. Men det är också just det som det handlar om, att kunna hitta en balans där den största delen av kosten är av bra kvalité, för då kommer inte heller dessa små resterande kostval av sämre alternativ göra någon skada på resultaten, snarare tvärtom då jag är fylld av energi och ger kroppen en extra nytändning av påfyllningen.

Skärmavbild 2016-05-29 kl. 11.46.56.png

Bild från Cheesecake factory i Los Angeles med Chocolate and peanutbutter cheesecake med caramellswirl!! OM jag njöt!
Skärmavbild 2016-05-29 kl. 11.49.23.png

Hemmagjorda chokladbollar, en bättre variant! Recept på dessa finns sedan längre tillbaka även på bloggen.

Om vi säger att jag ofta äter annan valfri mat fredag samt lördag kväll, så har jag även planerat in detta. Jag kanske är bortbjuden, skall iväg eller liknande och vill då släppa allt vad kost och träning heter och bara njuta och leva i stunden. Men då är det även jag som har valt detta, och jag njuter av det. Men om jag däremot skall se till allting som går att fira, alla dagar som jag faktiskt kan bli bjuden på ”fika” och alla gånger, framförallt nu på sommaren, som man kan festa till det lite extra, blir det ett flertal gånger extra. Om jag slår samman alla födelsedagar, helgdagar, högtider, skolavslutningar, studenter, namnsdagar, mor/farsdag, kanelbullens dag, kladdkakans dag, chokladbollens dag, fettisdagen, hamburgarens dag(!?), våffeldagen osv osv så har detta tillslut bildat en relativt stor summa utslaget på ett år där man som en ”normal person” skall fira och äta gott och just ”unna sig”. Vill jag unna mig så gör jag det, men det är under bestämda tillfällen vilket gör att jag inte heller spårar ur från mina stora planer och tappar mitt fokus på vart jag faktiskt vill komma. Skall jag äta alla dessa bakverk på veckodagarna för att någon ”vis” person har kommit på att vi nog bör lyfta kladdkakan till skyarna en viss dag? Känns det realistiskt till dina mål, i fas med planen så ät på för glatta livet, men jag spar det målet till något som tar mig framåt, och inte bakåt i mina framsteg.

Det handlar som sagt inte om förbud, men det handlar däremot att se till att den stora delen av kakan inte bara består av fet mat och sockerfyllda godsaker. Utan den största delen bör bestå av bättre kost för din hälsas skull, och när du väl tar den mindre delen och även den mindre nyttiga, kommer du också njuta av det så mycket mer. Förbud är inget jag står för när det kommer till hälsan, och för att må bra. Men att ändå tänka till lite extra till faktiskt hur många gånger som unnandet slår sig fast i vardagen, och att det även triggar kroppen på mer. Så unna dig, Liksom jag gör här i livet, men välj dina tillfällen och njut istället mer av dem.

Ta hand om er och njut av livet och allt därtill, men livets sätt att unna sig behöver inte alltid bara bestå av godsaker. Lär dig se andra saker som du kan unna dig med och ta även väl vara på dem.

Starka kramar från Jenny.