Hårt jobb eller bra gener?

Så många gånger jag hör människor avundas andra personer med vältränade fysiker, muskulösa kroppar och välsvarvade former. Men självklart så är det ofta lätt att se ut så om man har bra gener, bra ämnesomsättning och lätt för att bygga muskler. Bra gener? Vi pausar och backar bandet, för här ligger det fler faktorer bakom.

För alla dessa människor som besitter fysiker som sticker ut lite från den allmänna kroppen som många ser vandra runt på Sveriges gator, besitter också ofta en hel rad av sagolika förutsättningar för att lyckas. Det första är såklart generna, det är tydligen väldigt vanligt bland hårt tränande människor.
Det har troligtvis inte alls något samband med alla timmarna i träningslokalerna, alla timmar sömn eller alla dessa tusentals matlådor som varje år skall lagas och förberedas i detalj. De har istället att göra med genetiken, eller ämnesomsättningen att man inte lägger på sig eller bara för att man har lätt att bygga muskler. Så en fråga; sedan när är är det min genetik som styr om jag stoppar snabbmat i min lunchlåda eller om jag stoppar bra och näringsrik mat i burken? Sen när är det min genetik som packar min träningsväska och tar mig till gymmet? Sen när är det min genetik som lyfter alla vikter upp och ner vecka efter vecka? Allt detta hårda jobbet, all planering och alla matlådor, det är min genetik? Förhoppningsvis har klockan ringt för längesedan.
Gentiken spelar roll, det gör den. Men i det stora hela är det inte genetiken som gör att du föds muskulös och välsvarvad. Det handlar om att dessa människor har en vilja och ett driv som gör att de åstadkommer alla dessa pusselbitar, som tillsammans bildar en helhet för att kunna skapa en denna fysik personen i fråga besitter.

Skärmavbild 2016-06-28 kl. 11.34.34.png

Mina "gener" för stora ben sedan några år tidigare. Det finns inga ursäkter för vad hårt jobb ger dig.

Det finns ingen ämnesomsättning som skulle orka stå emot dåliga kostvanor och total inaktivitet år ut och år in. Det finns inga gener som skulle svarva kroppar av att sitta djupt nersjunken i soffan med snabbmat varje dag. Och det finns inte dem som bygger muskler av att inget göra. Det krävs hårt jobb, vilja, dedikation, planering, engagemang, glöd och ett driv som inte skapas av några gener.

Skärmavbild 2016-06-28 kl. 11.35.01.png

Jag vore tacksam om "Genetiken" kunde laga min mat. Tyvärr är fallet ej sådant, utan det är endast min vilja som ser till vad jag stoppar i min kropp.

Varje dag så ges en ny chans, en tomt blad där du själv helt kan bestämma vad som skall göras. För att utvecklas kommer det krävas arbete som dessvärre inte görs av sig själv. Vill du något tillräckligt mycket så kommer du klara det, för det är endast du själv som väljer vad du vill göra med ditt liv. Komfortzonen kommer spräckas många gånger på vägen men det är också en av nycklarna till utveckling. Generna har sin lilla del i det hela, men det är inte genetiken som får dig att göra det som krävs – varje dag, år efter år.

Hårt jobb lönar sig.

Starka kramar från Jenny