Kost för återhämtning efter träning

Många som följer mig vet att jag är en stor förespråkare av att äta mycket mat om man tränar ofta och hårt. Jag har själv varit min raka motsats och en kär vän av att inte äta och detta var allt annat än ett vinnande koncept för ökning av ett uns muskler. Precis likt en motor så kräver kroppen bränsle, och själva träningen kräver extra energi i sig, vilket vi sedan skall tillgodose kroppen med genom kosten, för att kunna återställa ”skadan” och kunna förbättra oss inför nästkommande pass.

Att äta efter passet är viktigare än många tror, och eftersom många av oss svenskar även har relativt fullspäckade kalendrar så är det för många lätt att missa den ack så viktiga delen med kosten efter våra träningspass.

Enkelt sett så gör vi av med kroppens inlagrade kolhydrater, så kallat glykogen, när vi tränar. Kolhydraterna är vår främsta energikälla vilket också talar sitt tydliga språk kring hur viktig del den spelar när det kommer till våra prestationer. När vi tränar så bryter vi ner våra muskler och vill därför också påskynda muskeluppbyggnaden efteråt, och vill därför tillföra protein för att optimera detta. Därför är det så viktigt att fylla på med både kolhydrater och protein efter hård träning.

FullSizeRender(16).jpg

Snabba kolhydrater och protein att dricka för snabbt upptag i kroppen.

Det jag brukar använda mig av är naturella riskakor för snabba kolhydrater efter mitt pass samt en shake med vassleprotein, då det båda är torrvaror och väldigt smidigt att ta med sig i väskan. Banan är också ett bra exempel på snabba kolhydrater efter ett pass. Snabba kolhydrater – likt vad namnet antyder, går snabbt ut i blodet vilket vi vill eftersträva efter passen. Fett brukar jag dock inte inta direkt efter avslutat pass, då detta ger mig en lite mindre höjning av mitt blodsocker från kolhydraterna, vilket jag inte vill då dessa skall ut i kroppen så snart som möjligt för. Ofta är detta absolut inte negativt, men just efter träning vill jag lagra in nytt glykogen snabbt och därför inte önskvärt vid just dessa tillfällen. Därefter försöker jag efter det se till att inom 1 timme äta en stor måltid med lagad mat, vilket ofta består av en bra kolhydratkälla och en bra proteinkälla.

FullSizeRender(17).jpg

En klassisk lunch/middag med en bra kolhydratskälla i form av potatis, och en bra proteinkälla i form av lövbiff.

Så oavsett tidpunkt, ÄT efter dina träningspass. Om så klockan är sent på kvällen så skulle jag absolut aldrig skippa att äta något mål efter passen då dessa reparerar kroppen och de skadade musklerna, påskyndar både återhämtningen och återuppbyggnaden av kroppens muskulatur.
Skall man träna tungt och få någon utdelning för det jobb som man lägger ner på sin träning så är kosten och det vi stoppar i oss, så mycket viktigare än många tror. Är det så att resultaten inte blir som du önskar, se över hur, vad och när du äter så lär du troligtvis hitta några fallgropar som går att ändra på till det bättre.

IMG_8950.JPG

Ta hand om er och träna hårt!
Starka kramar från Jenny