3 konkreta steg för målsättning

Små människor med små drömmar, stora människor med stora drömmar. Det finns nog inte många, stora som små, som inte har drömmar, mål och visioner kring vad man önskar göra eller uppleva i livet. När man var liten handlade det mer om att kunna hitta sin drömprins och bo i ett stort slott, till att i högre ålder som vuxen ofta syftat mer till familj, karriär, jobb etc.
För att ta sig till sina mål krävs det många gånger mycket av oss. Ju större våra målbilder är desto större press kommer vi behöva sätta på oss själva. Frågeställningar som är väldigt enkla att applicera kring målsättningar, gör det även lättare att kunna återkoppla till, om tron på sig själv skulle svikta längs vägen. Att använda sig av penna och papper och skriva ner, gör även att målen aldrig kommer kunna ändra sig längs med vägen, bra likt mindre bra dagar.

Skärmavbild 2016-09-07 kl. 10.11.06.png

Vad? Sätt upp konkreta mål som även är mätbara och tydliga. Exempelvis om du säger att du skall klara 100 kg i knäböj inom loppet av tre månader, är det et tydligt och klart mål som du sedan kan lägga upp en plan för. 100 kg kommer väga lika mycket då, som nu. Om du istället däremot kommer sätta ett mål som t.ex. att ”bli snyggare”, ”må bättre” så kommer dessa mål inte vara lika konkreta och även om du skulle närma dig dina mål, kommer du inte svart på vitt kunna utläsa din framgång vissa dagar när livet kan upplevas tuffare, och känslan av utveckling kommer kunna upplevas som bortblåst.

Varför? Att kunna skriva ner anledningar till varför jag vill nå mitt mål är en av de viktigaste faktorerna. Binder du dessutom upp dessa till känslor kommer kraften ur dessa bli ännu större. Exempelvis om du kan sätta målbilden i realitet till att detta exempelvis kommer minska dina skador, ge dig mer energi, göra dig gladare, starkare och få en bättre kropp och hälsa på köpet, kommer dessa effekter då göra det mer motiverande att jobba mot målet. Då om du inte jobbar i rätt riktning mot målet, kommer du då även att uppleva dina känslor med motsatt effekt. Alltså – vill du få mindre energi, känna dig svagare, mer orkeslös och fortsätta att leva ett mindre hälsosamt liv? Chansen med ett svar JA på den frågan kommer då troligtvis inte vara så stor.

När? Att sätta upp tydligt mätbara och konkreta mål kommer göra det lättare att sätta en viss tidsram för din målbild. När skall ditt mål vara nått? Fortsättningsvis som exempel igen med knäböj. Sätter du ett mål att detta skall vara nått innan året är slut, kommer året alltid att ta slut samma datum. Att istället sätta ett exempelvis utseendefixerat mål kommer då inte heller svaret vara lika tydligt kring när detta skall vara nått. Har det då gått tre månader och du kanske också har nått stora framgångar, men fortfarande inte är nöjd då hungern på mer ofta ökar, ökar även riskerna för att du då skall känna att målet misslyckats och du inte tagit dig dit du ville.
Så genom konkreta och mätbara mål ger man även möjligheten för att sätta delmål på vägen, genom exempelvis tid, mått eller vikter och mätningar av olika slag.

FullSizeRender(21).jpg

Att använda sig av målbilder och målsättningar kommer öka dina framgångar och du kommer kunna utvecklas mer, eftersom du hela tiden har något att sträva mot. Att finna sitt mål, lägga upp en plan och därefter följa denna kommer inom en viss tid med tålamod ta dig i mål. Så planera, och följ sedan planen. Stick to the plan och jag lovar att du kommer lyckas. Det är endast du själv som sätter dina gränser. Ingenting är omöjligt så länge du har viljan att lyckas.

Lycka till med era mål, tro på er själva och KÖR!
Starka kramar från Jenny.