Snabbmat – hälsosamma alternativ

Många av oss lever hektiska liv och ofta skapas stora frågetecken kring kosten för dem som är mycket på resande fot. Om man tänker lite längre än att vrida in vid första, bästa snabbköp så finns det faktiskt många smidiga alternativ att stoppa i sig med relativt bra innehåll. Då frågan vad man bör äta när man reser mycket för att ändå kunna äta relativt bra, så tänkte jag därför skriva ett inlägg kring exempel på vad man kan hitta lättillgängligt om man reser mycket utan möjlighet till matlådor.

Lunch/middag:
– Plockbarer. Allt från mataffärer till restauranger har ofta egna plockbarer där du kan välja och vraka precis vad du söker. Bra proteinkällor likt kyckling, tonfisk, ägg etc samt ofta bra kolhydratskällor likt bulgur finns att plocka mellan. Tillsammans med en uppsjö av grönsaker. Undvik krutonger, vinägretter, såser samt färdiggjorda korvar/köttbullar etc som ofta är av sämre kvalité.

Skärmavbild 2016-09-19 kl. 14.01.49.png

Mellanmål protien:
– Lättkvarg
– Minikeso
– Propud/barbells
– Drickkvarg
– Casein/vassleprotien (kräver ingen kyla)
– Kalkon/kycklingskinka
– Ägg
– Tonfisk/Makrill/kycklingfilé på burk.
Alla exempel på smidiga alternativ som endast kräver en sked för att få i sig ett relativt bra värde av protein. Skall du ta med målen en stund så kräver inte Casein/vassleprotien eller makrill/tonfisk/kyckling på burk kyl, och funkar som smidiga alternativ varma dagar.

Mellanmål Kolhydrater:
– Frukt, ex. banan, äpple.
– Riskakor
– Knäckebröd
– Havregryn (ex som topping eller blanda i en shake med proteinpulver)

Mellanmål fett:
– Nötter
– Frön
– Avokado
– Ägg
– Mandel

bild1.jpg

Detta är lätta exempel på vad du kan hitta i vanliga matbutiker/mackar som du sedan kan kombinera ihop till sunda mål; Riskakor med några ägg, knäckemackor med skinka/makrill eller kvarg med skivad banan och toppa med lite nötter. Exemplen är många men genom att tänka lite utanför ramarna finns det många alternativ som fungerar bra. Så med lite fantasi kan man lösa både luncher, middagar och mellanmål av bra kvalité så länge man tänker efter en extra gång först.

Stort lycka till och försök hitta lösningar kring nya alternativ som gynnar din utveckling framåt, och inte tar dig fel håll.
Starka kramar från Jenny.