Att försvara en hälsosam livsstil?

Jag har för länge sedan tappat räkningen kring hur många gånger jag har behövt stå emot och försvara mina val i livet, framförallt gällande mina kostval. Efter ett gäng år har de flesta slutat tjata eftersom detta tjat inte leder någon vart eftersom mina val är just mina, och kommer inte förändras.

Däremot har flera av mina nya klienter som väljer att bryta gamla och osunda vanor, till att göra en förändring till det bättre, nu givetvis också upplevt detta. Frågor kring hur man skall tackla alla åsikter, allt tjat och många gånger de nedlåtande kommentarerna som många får när de väljer att avstå bullarna vid fikat eller chipsen en fredagskväll. Det är så det skall vara. Det är det normala. Eller?

image.jpg

En bulle, en donut, en bakelse eller en glass. Variationerna av det "normala" finns i tusen och åter tusen varianter, färger och former.

Det som gör mig mest frustrerad, vilket jag har skrivit om tidigare, är att det ”normala” många gånger inte är detsamma som sunda. Överdrift behöver inte gå åt något håll, men genom att avstå sötsaker, chips, halvfabrikat samt snabbmat är inget som någon någonsin skall behöva stå till svars för. Endast du lever ditt liv, och därför är det också endast du som bestämmer hur du vill leva. Inte skulle den person som gnäller över dina kostvanor, gå fram till en rökare, snusare eller gravt överviktig person och börja kommentera att dess leverne inte kan vara bra? När det istället kommer till hälsosamma kostvanor, aktiva liv med träning och hälsan i fokus skall det helt plötsligt vara okej med nedlåtande kommentarer och åsikter kring varför man istället skall ta den där bullen eller skippa sin hälsosamma matlåda gentemot en tripp till närmaste Mac Donalds.

Skärmavbild 2016-09-27 kl. 11.14.15.png
Skärmavbild 2016-09-27 kl. 11.20.32.png

”Skall du verkligen äta det där? Skall du äta nu igen? En kaka gör ju inget? Det där kan inte vara gott?”
Kommentarerna är många och att då alla dagar få en eller flera av dessa i ansiktet och behöva argumentera för sina val, gör det hela inte lättare för dem som jobbar hårt för att förändra sin livsstil till det bättre. En tanke till alla er som kastar ur er detta, varför?
Vi som äter denna mat kommenterar inte era kaffebröd, era små färdigrätter som ni inte vet vad den innehåller.
Nästa gång ni har ett gäng kommentarer på laddning till en person som väljer sin kost med en omsorg, fundera istället på varför frågan uppkommer. Mår kanske DU som kommenterar bättre av att se denna person bryta sin mönster och ta en bulle, så du inte behöver känna dig ensam med det där fikabrödet i munnen? Oavsett anledning så är det, för allas skulle, trevligare med mindre kommentarer av denna sort och istället mer stöttning till de personer som faktiskt tagit steget att leva ett mer hälsosamt liv med sitt mående i fokus.

Ta hand om er. BE KIND.

Starka kramar från Jenny.