Träning vid förkylning & sjukdom

Hösten är i full gång och vi har snart passerat halvvägs genom denna årstid. Väldigt många blir sjuka och förkylda under denna tid och då åter den eviga frågan som då alltid uppkommer, kan man träna när man är förkyld eller sjuk?

Mitt svar är alltid upp till var och en, då du är den enda som kan bedöma hur sjuk du känner dig. Men var nu rättvis mot din kropp. Tydliga symptom då du inte bör träna är:
– Halsont.
– Frusenhet.
– Öm i kropp, muskler och leder.
– Tryck över bröstet.
– Andfådd vid lätt aktivitet.

Det är för många lättare sagt än gjort men i värsta fall så kan träning vid feber eller halsont leda till hjärtmuskelinflammation, då hjärtat inte orkar pumpa runt blodet som det skall i sitt fulla bruk och det kan även samlas vätska i bl.a. lungorna. Värt det? NEJ. Detta kan leda till att du inte får träna på flera månader vilket straffar dig otroligt mycket hårdare än att lyssna på din kropp om du känner att den inte beter sig som den bör i friskt tillstånd.

Skärmavbild 2016-10-12 kl. 12.53.21.png

Känn efter ordentligt hur din kropp mår innan du går på att lyfta tungt igen.

Beroende på hur sjuk du känner dig kan du gå lugna promenader för att öka blodcirkulationen och få igång kroppen igen. Utöva inget högintensivt som gör dig andfådd eller höjer din puls, utan lätta promenader när du mår lite bättre igen innan du går på någon tung/högintensiv träning.

När kroppen drabbats av någon form av infektion förespråkar jag fortfarande att man skall äta lika mycket, om inte mer än sitt normala intag, då kroppen behöver all den näring den kan få för att återhämta sig. Jag ser inget positivt till att sänka eller dra ned sin kost vid sjukdom för att man inte rör på sig, utan att istället tillgodose kroppen så bra man kan med mycket mat, med fokus på bra kvalité. Upptill detta ordentligt med vila och sömn med så lite ansträngning som möjligt, för att påskynda processen så att du blir frisk snabbare.

Skärmavbild 2016-10-12 kl. 13.03.16.png

Ren och bra mat för att ge kroppen den bästa näringen vid sjukdom och förkylning.
3-ways-to-slice-a-grapefruit-10.jpg

Grapefrukt – en frukt med många fördelar, framförallt då den verkar positivt i kroppen och bekämpar bakterier och infektioner.
Skärmavbild 2016-10-12 kl. 13.00.44.png

Stekta kycklingbiffar med avokado.

Om du är sjuk – lyssna på kroppens signaler. Inte hade du skickat upp ett flygplan i luften som inte vore i sitt fulla bruk? Kroppen säger ifrån av en anledning, så ta hand om den och låt den vila då det är det den söker. Du har bara en kropp, vårda den väl.

Ta hand om er & må väl.
Starka kramar från Jenny