Lär dig undvika sötsaker

Oavsett hur gott det må vara, så är söta saker något vi ofta vill undvika då detta skapar ett stort begär efter ”mer” i våra hjärnor. Beroendet efter socker kan för många upplevas lika starkt som andra beroenden likt nikotin, koffein etc. När vi stoppar i oss socker frigörs bl.a. ett ämne som kallas för Dopamin, vilket verkar som en del av kroppens belöningssystem. Ju mer socker du stoppar i dig, desto mindre känslig blir du och det krävs större doser socker för att du skall känna samma belöning och nöjda känsla.

protein-bars.jpg

Egengjorda proteinbars: Innehåller kan vara långt ifrån dåligt. Men triggar det ditt sötsug ändå?

Så för att undvika sötsug – Hur gör man?
Det lättast sättet är att se till dig själv när du upplever ditt sötsug. Därefter kan man också kartlägga varför det uppstår och därmed också motverka suget.

– Hunger. När du börjar bli låg på energi upplevs för många inte hunger, utan istället ett sug – ofta på något sött. Se då istället till att äta en stund innan för att motverka detta. Vanligt är omkring 16-17 tiden då många inte ätit något sedan lunch och kroppens energi början ta slut. Se då till att få i dig ett mellanmål kring 15-tiden så att du istället håller en jämn energi till middag senare på kvällen och också undviker sötsaker på seneftermiddagen.

– Känslor. Eftersom det frigörs flera ämnen i kroppen som påverkar våra känslor positivt när du äter socker, är detta också en vanlig lösning vid nedstämdhet. Försök att även i dessa situationer se längre fram än för stunden, även om det är lättare sagt än gjort. Mer än just för stunden hjälper inte sockret dig tyvärr – snarare skapar det motsatsen.

– Övriga livsmedel?
De livsmedel som de flesta ser som ”socker” är ofta likt bakverk, godis, läsk etc. Dock är det viktigt att ha med i tankarna att många andra produkter även triggar samma effekt hos oss, även om det inte är socker i den form många tänker. Ex. lightläsk, lightdrickor, fruktjuicer, cornflakes, sockrad yoghurt, köpt müsli, men även ”nyttigare” alternativ likt torkad frukt, bars (ofta inte så nyttiga) honung etc. triggar även det ditt sötsug i hjärnan.

– Regelbundna måltider. Likt punkt ett så spelar hungern en stor roll i spelet. Ät ordentligt med ett jämnt kostintag under dagarna, med stora som mindre mål för att hålla en jämn energibalans under dagen. Ät ren och bra mat och ditt sockersug kommer minska.

Bliss-balls-Chocolate-sesame-ball-recipe.jpg

Även de mer hälsosamma bakverken sötade med ex. stevia fortsätter på samma vis att påverka oss. Ät och njut, men gör det med måtta i lagom mängder.

Exempel på alternativ som du kan byta söta exempel mot kommer i ett senare inlägg.
Fram tills dess, Ta hand om er och må väl.
Starka kramar från Jenny