Jenny Andersson

Citronmarinerad lax med krämigt ris och wokade grönsaker

2017-01-22 09:28 av Jenny Andersson

Många frågar mig ofta kring så kallade "ätardagar", hur ofta man kan införa sådana och vad jag ser på dem. Enligt mig så är det absolut ingenting jag föredrar, då framförallt magen ofta blir chockad och slår bakut direkt. Dessutom så finner jag ingen balans kring ätardagarna, då det för många istället slutar i någon form av hetsätning just kring denna dag. En dag i veckan då man får äta "allt" man vill vilket då också ofta skapar konstiga förhållanden till kosten, eftersom detta blir den enda dag i veckan man ser fram emot. Detta är enligt mig inte är ett hållbart eller hälsosamt tänk.

Jag äter istället vad jag vill 2 gånger/vecka, vilket då oftast brukar bli min middag på kvällen. Detta är mål då jag "fyller på" med mer mat till kroppen och extra energi, men för mig betyder detta INTE skräpmat. Det brukar infalla på fredag samt lördag kväll, vilket gör att jag lyxar till det och äter precis vad jag känner för de målen för att sedan äta min vanliga kost under resterande mål på de dagarna.
Det kan vara allt från att vi väljer att gå ut att äta, hälsa på familjen, laga egen hemmagjord mat osv, men blir sällan snabbmat, pizza osv eftersom min kropp och framförallt mage inte tycker om det.
I fredags valde jag att laga en lax, något som nu var längesedan jag åt. Så jag slängde ihop ett eget "recept" på det, som jag nu också tänkte dela med mig av. Men för att förtydliga; denna rätt är en väldigt bra och hälsosam rätt som funkar utmärkt att äta när som, men just i fredags var det detta som jag var sugen på, så då blev det just lax som jag ändå åt lite som en lyxvariant!
Min portion så ut såhär:

Ingredienser:
2 st laxfiléer, á 125 g/styck
Jasminris, valfri mängd
Ca 10 cm riven zucchini
Lättkvarg
Broccoli, rödlök, paprika och champinjoner
Citron
Valfria kryddor

16196665_1757522217606796_908803380_o.jpeg

Gör såhär:
Blanda valfria kryddor till laxen i en djup tallrik, jag använde mig av grillkrydda, paprikapulver, citronpeppar och vitlökssalt. Lägg laxen ordentligt i kryddorna så att de blir täckta runt om. Lägg filéerna i en teflonpanna och stek så de får lite yta, innan du tillsätter 1/2 pressad citron (Max 1/2 så att det ej blir för(!) syrligt) i pannan för att göra laxen saftigare samt ge dem en tydlig citronsmak.
Blanda 1 portion kokt ris med ca 10 cm grovt riven zucchini. Klicka därefter i ca 2 msk lättkvarg i risblandningen och strö över lite vitlökssalt och grovmalen svartpeppar som ger mer smak åt det krämiga riset.
Hacka grönsakerna och lägg i pannan när laxen är klar och lagd åt sidan. Woka grönsakerna så det fortfarande är stuns och motstånd i bitarna.
Servera den citronstekta laxen med det krämiga riset och de ljumna, wokade grönsakerna.

16196261_1757522207606797_1362502297_o.jpeg
16196673_1757522204273464_1353849774_o.jpeg

Så såhär kan ibland mina "fria mål" se ut. Vissa helger kan det istället bli egengjord tacos, hamburgare, kycklinggrytor osv, medan denna helgen blev det en lite extra god variant på enkel och bra lax! Hoppas ni kommer tycka om receptet och låt mig mer än gärna veta vad ni tyckte!

Ha en underbar söndag. Idag innebär det vila för mig och uppladdning inför kommande vecka.
Ta hand om er och må väl.

Starka kramar, Jenny

On
Off

2 kommentarer

Här i BODYs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på Body.se. Läs våra regler.

Jenny Andersson

Jenny Andersson

Senaste inlägg


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017