Jenny Andersson

Det man inte vet, det har man inte ont av.

2017-02-06 18:19 av Jenny Andersson

Ett välkänt uttryck likt rubriken lyder; "Det man inte vet har man inte ont av". Saker som vi inte vet om, lägger vi inte heller någon vikt vid vilket kan vara både fascinerade och väldigt användbart vid många tillfällen.

För att göra det hela tydligare kommer jag därför ta upp en händelse som skedde med en klient för några dagar sedan. Personen ansåg sig vara väl medveten om var hennes gräns låg gällande kronlyft som var hennes utmaning. 105 kg var vikten som hon hade arbetat på som tyngst innan, vilket vi skulle toppa på passet. Eftersom jag var med som Personlig tränare, skötte jag alla vikterna. Min plan var här att kringgå sanningen, just för att inte störa till den mentala inställningen hos klienten. För går du in med inställningen att det är tungt, kommer det också upplevas desto tyngre.
Så vi stegade oss uppåt, jag lade på vikterna medan klienten pausade. Från 80 började jag istället säga 10 kg mindre, dvs att när jag lassade på 90 kg, var klienten helt inne på att lyftet låg på 80 kg. Väl uppe på 100 kg, drog klienten utan problem 110kg, helt utan vetskap kring att hennes före detta rekord redan var slaget. Med tanke på hur "lätt" det gick lassade jag på ytterligare 10 kg, och vi var uppe på 120 kg, vilket alltså var 15 kg över personen "maxgräns" enligt henne själv. Med lite taktik från min sida gällande att det endast var "5 kilo över", bestämde sig klienten till 110% att vikten skulle upp. Lyckligt ovetandes över de 120 kg lyfte hon det som om det sina 105 kg. Därefter gav jag klienten i uppgift att kontrollräkna vikten. Som ett frågetecken "Va, nej? Eller?". Mitt stora leende kunde inte längre sig hålla sig längre och sprack upp i ett stort skratt och klienten blev helt överväldigad över prestationen som precis hade skett, en vikt som klienten innan passet inte ens hade kunnat drömma om i hennes värd.

Skärmavbild 2017-02-06 kl. 18.31.44.png

Så, med detta sagt så blev det ännu mer tydligt. Med vetskapen kring att vikten var en annan så blev det också lättare tack vare att den mentala inställningen var rätt ställd från början. Hade hon vetat att vikten låg på 120kg hade hon inte rubbat den. Att använda den mentala kraften har jag så många gånger skrivit om, men det är också för att det alltid är i ditt egna huvudkontor som gränserna sätt, och kroppen lyder enbart order. Ger huvudet signaler kring att det kommer att vara genomförbart, kommer kroppen göra allt i sin makt för att lösa uppgiften. Om däremot huvudet ger upp utan försök, kommer inte heller kroppen lyfta ett finger till dess tjänst.
Så än en gång, om du inte har någon slug PT med dig, se till att i alla fall till jobba MED dina tankar, inte mot dem. Arbeta för att intala dig saker som får dig att vilja jobba framåt och hårdare, att hela tiden se utmaningar istället för hinder. För det du inte ser och vet om, det har du inte ont av. Vet du inte om några hinder, har du inte heller ont av dem.

Skärmavbild 2017-02-06 kl. 18.20.46.png

Ta hand om er, måndag och en ny och stark vecka ligger framför oss. Ta vara på varje dag och gör den så bra som bara du kan.

Starka kramar från Jenny!

 • Skriv en kommentar

  Ditt namn

  Skicka kommentar

Här i BODYs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på Body.se. Läs våra regler.

Jenny Andersson

Jenny Andersson

Senaste inlägg


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017