Träning under & efter sjukdom?

Januari månad är i full gång och bakterierna flödar ofta kring just denna årstid. Förskolor och skolor drabbas ofta av maginfluensa som sedan tas med hem till familjerna, och bollen är i rullning. Lika väl som magsjuka är det nästintill var och varann som ofta går halvsnorig och lite rosslig denna tid på året. Så Du som annars tränar, hur bör Du tänka om Du drabbas?

I min roll som Personlig tränare så sätter jag direkt nolltolerans mot vissa typer av symptom för mina klienter. När du väl känner att du ÄR sjuk, så finns det inte mycket att göra åt för att motverka detta, infektionen har redan tagits emot av kroppen och det gäller istället då att ta hand om den på bästa sätt, dvs att börja dricka citronvatten och alla huskurer som finns – kommer inte att ta bort den redan smittade kroppen.

Däremot så bör Du som sagt ta väl hand om din kropp just i detta läge.
Nolltolerans för träning sker direkt vid halsont, feber, tung andning eller ont/tryck över bröstet. Däremot om det endast bara sitter lite lätt i näsan, kan man eventuellt träna men då genom väl anpassad nivå och inte utföra några maximala prestationspass eller konditionsbaserad träning, så kroppens tillstånd lätt förvärras. Exempelvis istället ta en lugn promenad utomhus för frisk luft och lätt aktivering av kroppen.

Kosten är något som många också börjar fundera över vid sjukdom. Vissa blir sötsugna, uttråkade eller tycker ”synd som sig själv” och vill på så vis tröstäta, vilket då ofta i form av skräpmat eller sockerfyllda livsmedel. Medan vissa andra istället tänker på kroppens form och inbillar sig att kroppen kommer lägga på sig stora mängder fett om du fortsätter äta din normala mängd kost även om Du inte kan träna, och vill därför sänka energiintaget markant. Enligt mig, bör Du inte göra något av ovanstående. Kroppen är inte i sitt fulla bruk och bör därför, om någon gång, verkligen förses med bra mat i form av bra råvaror och produkter. Dessutom när kroppen sliter med en infektion kräver den verkligen rätt mängd energi, och med för lite energi kommer det istället att ta längre tid än vad det hade behövt göra om kroppen inte behövde utsättas för ett underskott av energi. Upptill detta, drick mycket vatten.

Skärmavbild 2018-01-24 kl. 08.38.33.png

Summa summarum när du väl har blivit sjuk; Träna inte med halsont, feber eller annan sjukdom. Nolltolerans. Tro mig, jag har gjort missen och jag unnar ingen den känslan av vad ett träningspass vid fel tillfälle kan skapa för förödande konsekvenser. Sysselsätt dig med annat som håller dig lugn och får dig att tänka på annat än rolig träning, dvs VILA dig i form.
Ät bra mat och inte i mindre mängder än vad du brukar. Kroppen behöver den energin för att orka läka i snabbast möjliga takt.

Därefter, när du och din kropp har tillfrisknat och det äntligen är dags att få röra på sig igen, så är också ofta lusten och motivationen rejält hög. Kroppen har som sagt dock varit nedslagen i en eller flera dagar, vilket också kommer att kännas. Därför; var smart. Att gå in i en förhoppning om att prestera med maximal belastning eller vid den nivå som du arbetade på innan du var sjuk, är inte särkilt klokt. Dels för att kroppen inte kommer att klara den nivån efter sjukdom samt att skaderisken också ökar markant i dessa lägen. Börja hellre med 1-3 stycken pass med något lägre intensitet med lite lättare muskelgrupper, och inte med för hög puls. Låt pass likt intervaller, spinning, HIT eller liknande vänta några dagar till.

Så, även fast kropp och knopp känns pigg och laddad på träning, kom tillbaka med sunt förnuft och låt det ta några pass innan du är tillbaka till den nivå där du var innan du blev sjuk. Ät ordentligt och låt kroppen vila ut. Genom att belasta kroppen när du väl är krasslig kommer bara att skapa en stress som inte kommer påskynda läkningsprocessen, snarare skapa det motsatta.
Ha tålamod och håll dig i skinnet några dagar, det kommer att gynna dig i längden. Den som väntar på något gott – väntar aldrig för länge! Eller hur?

Skärmavbild 2018-01-24 kl. 08.42.29.png

Hoppas ni klarar er från förkylning och annan sjukdom i vinter. Ta hand om er!
Starka kramar, J.