Mats Ljung

Ha en plan!

2018-03-15 04:02 av matsljung

Det är bra att ha en färdig plan för hur man ska göra efter tävlingen.

Det är många som undrar hur man ska tänka efter avslutat tävlingssatsning. Det är viktigt att ha en plan, ett upplägg att följa även då. Det ska vara klart så att du är förberedd och vet hur det ska se ut efter tävlingen.

Jag vet att många kämpar och har svårt att följa ett striktare kostupplägg när man har nåt målet men som jag skrivit innan så är det inte så stor skillnad för mig kostmässigt on vs off, Jag äter i stort sätt samma typ av mat men ökar på mängden allt efter som.

Så var det absolut inte under mina första tävlingsår och då kunde jag oxå gå upp mycket i vikt mellan tävlingarna (fast det var lite planen då med) Det var så man skulle göra. Verkligen vara off.

Men jag gillar att sköta kosten söndag till fredag och äta friare på lördag. Det har sin tjusning att inte äta godis eller andra godsaker varje dag. Det blir ju lite godare om man bara äter det ibland. Går jag inte på diet så är det ju självklart att det kan slinka ner något gott nån annan dag i veckan om man är bortbjuden eller så.

Kommentera

Kosttillskott

2018-03-14 00:59 av matsljung

Utöver den mat jag äter så finns det vissa kosttillskott jag alltid använder mig av. Det är dock viktigt att påpeka att det är tillskott, inget som ersätter vanlig mat!!!!

Varje morgon till frukosten tar jag omega 3, joint support , multivitamin gurkmeja
Joint support och gurkmeja tar jag för mina leders skull (höftledsartros).

DSC_6913.JPG

Aminosyror
Jag startar alltid min dag med eaa-xx innan min morgoncardio på cykeln.

Bcaa brukar jag ta efter gymmet då det brukar ta ca 1h tills jag äter!

DSC_6912.JPG
Favoritsmakerna på eaa-xx och bcaa!

Jag tar creatin innan och efter gymmet!

DSC_6923.JPG

Såhär på dieten brukar jag ta ZMA på kvällen innan jag lägger mig för att förbättra sömnen som för de flesta blir lidande på diet. CLA lägger jag också in på dieten för att hjälpa fettförbränning!

DSC_6914.JPG

Sist men inte minst har vi pwo!
Jag gillar att variera mellan olika så jag inte vänjer mig och effekten avtar.
Just nu varierar jag mellan dessa fyra! Tycker att alla funkar riktigt bra och ger mig en extra energiboost på träningen!

DSC_6924.JPG

Sist men inte minst protein whey-100 som jag brukar ha på min gröt till frukost och kvällsmat. Favoriten är bananchoklad fast ibland är det gott att variera och då blir det blåbär!

Allt detta finns att köpa på www.mmsports.se

Kommentera

Varför tävlar jag?

2018-03-11 16:32 av matsljung

En ganska stor fråga egentligen men jag ska försöka mig på att ge ett bra svar!

Vad driver mig, jo jag tycker att det är förbannat kul. Både på tävlingsdagen och att jag älskar resan dit. Om man inte har kul och trivs med den livsstilen som behövs om man ska tävla så tycker jag att man är fel ute. Om man "bara" älskar att stå på scen (typ 5minuter) kan det ju ses lite konstig om man då lider under resan dit som är allt från 6månader till några veckor beroende på vilken atlet du frågar.

Jag trivs verkligen med resan mot scenen och allt vad det innebär. Det roliga på själva tävlingsdagen är ju bland annat att få visa upp det man kämpa med alla andra dagar under året. Men även att träffa alla goa människor i vår bransch! Roligt att se vad man åstadkommit. Sen tycker jag inte att man ska ha några förväntningar på placeringar. Det är ju så mkt som spelar in, saker som du inte kan påvärka. Domarnas åsikt, dina medtävlandes fysik och form. Du kan va bättre på en tävling där du placerar dig 6a än på en tävling du vinner. Jag anser då att den bästa prestationen var där man kom 6a.

BOS16_6206.jpg
Battle of Scandinavia 2016

Sen ska jag inte sticka under stolen med att det finns dagar under en diet som är jobbiga. Det gör det absolut men de är iaf för mig inte så många. Skulle tom säga att det finns något positivt med att ha "skitdagar". Det gör så att man uppskattar alla de bra dagarna.

Varje diet är ett nytt bevis för vad man klarar av. Hur man kan pressa sig och lära sig nya saker om sig själv även efter 50 tävlingar

Kommentera

Fredag igen!

2018-03-09 03:46 av matsljung

Då var det fredag igen och ännu en vecka har passerat. 6 veckor kvar till SGP invägning.

Den här veckan har jag känt att jag börjar bli trött. Det brukar nästan alltid vara så att jag tycker att det flyter på hur lätt som helst ett tag och sen slår det till och känns lite tuffare.

Jag har ju gjort det här ganska många gånger så man skulle kunna tro att jag tycker att det är ganska lätt att veta vad jag ska göra och när men jag skulle vilja påstå att det nästan blir svårare och svårare. Eller alltså jag fundera minst lika mkt nu som jag gjorde för 10år sen. Är det dax att minska maten, höja cardio osv. Hur gjorde jag sist?? Massa funderingar snurrar i huvudet. Det kanske är därför många vill köra med en coach så de slipper tänka på det själva men jag trivs ändå med att sköta det själv.

IMG_20180309_124156_862.jpg
Morgonpass på Iron works i vanlig ordning

Så nu blir det grymt skönt med helg och jag längtar redan till lördagens benpass!

Önskar alla en skön helg!

Kommentera

Träning

2018-03-07 14:03 av matsljung

Det finns säkert lika många träningsupplägg som det finns tävlande atleter! Därför är det svårt att säga vad som är bäst eller mest optimalt. Det gäller att hitta något som funkar för just dig! Och bara för att det funkar för dig så behöver det inte funka för mig!

Med det sagt så tänkte jag bara beskriva hur jag lägger upp min träning och hur jag tänker kring den.

Styrketräning:

Jag gymmar oftast varje dag för att jag trivs med det. Känner jag att jag vill vila så lägger jag in en vilodag men annars så kör jag på. En av anledningarna till att jag gör det, kan göra det, är för att jag inte tränar särskilt tungt. Jag har en rad skador som gör att jag inte kan träna precis så som jag skulle vilja. Jag har som så många andra med träning som intresse fått lära mig att träna runt mina skador.

De största problemen/skadorna jag har är:

Kalkaxel(i båda axlarna)Det innebär att jag knappt kan köra några bröst och axelövningar och de övningar jag kan köra måste jag utföra väldigt strikt och med lätta vikter. Det påverkar även min biceps och tricepsträning i perioder och givetvis min ryggträning.

Artros i höftlederna gör att jag inte kan köra vilka benövningar som helst.


Med andra ord så får jag lägga upp min träning efter mina skador och mer eller mindre hela kroppen påverkas. Det är givetvis olika smärtsamt i perioder. Så smärtan är något jag vant mig vid.

Jag har haft tävlingssatsningar då jag inte kunnat träna bröst och axlar över huvud taget. När jag inte kunnat lyfta armarna mer än 1-2dm från kroppen.

Men till mitt upplägg:
Måndag: Axlar
Tisdag: Bröst
Onsdag: Armar / Baksida lår
Torsdag: Rygg
Fredag: Armar
lördag: Ben
Söndag: Rygg

Så kan ett veckoupplägg se ut men pga skadorna så får jag ibland anpassa mig efter vad som känns bra. Den enda dagen som inte ruckas på är BEN på lördag! Det ingår i vår "lördagsritual". Passar bra att ha det tuffaste passet när jag har laddat med "majskakspwo" och dessutom har stora lördagsfrukosten som väntar efter passet.

Cardio

Jag sitter på motionscykel hemma på morgonen framför Netflix och oftast ta en pw med frugan och Biffen efter jobbet. Jag har alltid kört cardio och kommer alltid att göra det. jag vet att det finns de som säger att man inte behöver men jag anser att jag måste göra det för att bli hård

Citat:
och då är vi tillbaka vid att det som funkar för mig kanske inte funkar för dig
Dessutom är ju hjärtat en muskel som alla andra och varför skulle inte det behöva tränas.

Detta är bara en liten överblick i hur det kan se ut för mig. Det är ett träningssätt som JAG trivs med.

Kommentera

LÖRDAG!!

2018-03-04 12:09 av matsljung

Sa ju att jag skulle beskriva hur våra lördagar (höjardagar) ser ut så här kommer det!

Igår var lite speciellt för det var ju Arnolds Sports festival och vi hade ju Samir på scen och det ville jag inte missa! Så jag var uppe från 00:30 ungefär och frugan kom väl upp vid 2:30! Förbedömning hade vi ju redan sett på fredag kväll så det var finaldax! Sjukt spännande! Samir tog dessutom en tredjeplats och slog en av mina stora favoriter David Henry och the Bostonmass José Raymond! SÅ JÄKLA GRYMT GJORT!!!

Utöver det så började dagen som våra lördagar brukar. Eftersom vi båda alltid är uppe innan kl 04 på vardagar så brukar lördagar inte vara något undantag!

Det inleddes med vår klassiska lördagspwo! Riskakor (som denna gång var utbytta till majskakor med chia och havssalt) Ny favorit med Nutella, jordnötssmör och mosad banan! Idag blev det även Mm Sports pwo vikingpower https://www.mmsports.se/Kosttillskott/Prestations
hojare/Pre-Workout-PWO/Viking-Power.html

En av mina favoritpwos.

DSC_6870.JPG
Obligatorisk lördagspwo innan benpass!

Efter det väntar gymmet och ett benpass! Veckans tuffaste pass

DSC_6874.JPG
Alltid gröt med Body Science bananchoklad whey på! Men det lyxas till med massa färska bär, frukt och nötter! Äggmacka, yoghurt och crunchy!

Mellan måltiderna gör vi precis vad vi känner för eller om vi har något planerat. Men det var ju inte vad detta inlägg skulle handla om, utan hur maten kan se ut en typisk lördag!

Som jag nämnt innan äter vi oftast bara hemlagat. Anledningen är att jag ofta blir besviken när jag äter ute och tycker bättre om frugans mat!

Till lunch drog vi till med pannbiff, potatismos, sås och lingonsylt!

DSC_6879.JPG
Hemmagjorda pannbiffar

Igår va vi oxå ute och åt med Alex brorsa och hans fru! Blev turkiska Divan! Jag åt kolgrillad lax med ris och stekt potatis! Jäkligt gott

Till middag blev det oxfilé med klyftpotatis, palsternacka och morot i ugn och sås och sallad! Har fått dille på sallad med melon och äpple i. Om ni inte testat så gör det!!

DSC_6885.JPG
Än har inte grillen haft premiär så det blev stekt oxfilé.

Utöver det så slinker det ner någon bars och glass. Kvällsmaten brukar vara densamma som frukosten!

Vi brukar hålla oss till "bra" mat men inte tänka på hur mycket utan vi äter tills vi är mätta/nöjda. Jag behåller mina lördagar hela vägen fram och skulle nog inte vilja genomföra en diet utan att få ha "lördagsmyset". Dels ger det mig en boost energi för en ny tuff vecka men samtidigt så gör det mycket psykologiskt. Man får bli mätt, äta sånt man varit sugen på och "belöna" sig efter ännu en veckas slit!

Kommentera

Rutiner

2018-03-01 16:41 av matsljung

Jag trivs väldigt bra med rutiner. Känner ett lugn i det antar jag. Så man kan absolut säga att jag är en rutinmänniska. Genom åren har det sett olika ut men oftast så hittar jag en rutin som jag gillar och så håller jag mig till det tills jag hittar en ny som jag tycker passar bättre!

Det kanske är för att jag gillar rutiner som det inte är en uppoffring för mig att dieta, utan bara något jag gör. Jag gillar att ha färdiga matlådor och inte behöva fundera på vad jag ska äta till middag varje dag! Jag har absolut inget emot att inte äta samma mat som någon annan. Jag väljer ju detta själv. (och jag äter BARA sånt som jag tycker är gott) Däremot kan jag uppleva att andra har mer ont av att jag inte äter det som de äter.

Även lördagar har sina rutiner i viss mån. Tycker det är som bäst att inte ha något planerat och bara ta dagen som den kommer. Inga tider att passa eller saker att anpassa sig efter.

Tänkte återkomma efter lördag och visa hur en lördag kan se ut matmässigt i familjen Ljungs hem. På lördag ska vi faktiskt äta lunch med frugans brorsa och hans fru! Första gången vi äter ute på flera månader tror jag.


Kommentera

Kosten!

2018-02-25 16:27 av matsljung

Hur ser en vanlig dag på dieten ut?

Alla som någon gång dietat har förmodligen fått frågan får du bara äta torsk och broccoli nu då eller? Precis som man efter tävling får kommentarer som -får du äta vad du vill nu då eller?

För mig är det inte så stor skillnad på min kost söndag till fredag vare sig jag går på diet eller inte. Har alltid matlådor och sköter min mat bra sen varierar ju mängden och även ibland innehållet beroende på var i tävlandet jag är.

Men det är alltid gröt till frukost Vem älskar inte sin frukostgröt liksom? oftast med blåbär, kiwi och Body Science Whey bananchoklad. Kokt ägg eller omelett.

Varje dag har jag 4st matlådor med ris eller potatis, grönsaker, kyckling/torsk/nötfärs och alltid ägg.

Kvällsmat blir gröt igen. Oftast som den på morgonen.

Lördagen!!
Många kallar det för ätardag, cheatday eller höjardag och jag vet att det finns hur många varianter som helst på hur det "ska se ut"
Förr hade jag galna ätardagar med mat, godis, bullar, glass och ja, allt jag var sugen på. De första tävlingsåren var det ju nästan så att man fick order om att på lördagar ska du f_n i mig äta allt du ser. Spelar ingen roll om du redan är proppmätt. Fortsätt bara. Ju fetare och flottigare desto bättre.

Idag ser det inte ut så. Jag äter den mat jag är sugen på men trycker inte i mig bara för att. Godis äter vi faktiskt väldigt sällan nu för tiden för det känns som man bara blir proppmätt och tappar matlusten. Men gärna glass till efterätt och kanske någon god kaka som frugan bakat. Det får jag erkänna att jag är bortskämd med. Hon är grym på att baka och laga mat. Så det är väldigt sällan vi äter ute.

Jag väljer hellre en lite längre diet och äter gott och fritt på lördagar hela vägen fram än kortare utan den dagen. Hade jag vart tvungen att ta bort lördagarna så hade jag slutat tävla. Livet är för kort för att inte njutas av. Bara för att man går på tävlingsdiet så behöver man som sagt inte leva på torsk och broccoli, så det så!!!

DSC_6792.JPG
Hemmagjorda hamburgare är en favorit på lördagar!

Kommentera

Vem är jag?

2018-02-24 10:00 av matsljung

Lite småfakta om mig!

Namn: Mats Ljung
Ålder: 42år
Bor: Göteborg med min fru Alexandra och vår hund Biffen
Tävlar i: BB -80kg
Team: MM Sports
Coach: Jag själv och min fru
Tävlingsmeriter: Jag har gjort 51 tävlingar men de två senaste årens meriter är
2016: 1a Sweden grand prix, 7a EM
2017: 3a SM, 6a Veteran SM och 3a Nordiska mästerskapen

Instagram: @sparrisen75

mats_utan.jpg


Mitt första blogginlägg någonsin!
Ni har fått lite småfakta om mig här ovan men vem är jag? Jag har som sagt varit aktiv i vår branch (fitnessbranchen) ett tag, sen år 2000, för att vara exakt. Då ställde jag mig på scen för första gången. Debuten var som för många andra på December cupen i Lund. Jag var sjukt nervös och hade inga förväntningar alls på hur det skulle gå, jag visste ju knappt vad jag gjorde. Det slutade till min förvåning med vinst och efter det så har det rullat på.

Jag har vid flera tillfällen genom åren funderat på att lägga av men av någon anledning så hamnar jag alltid på scenen igen.

Utanför tävlingsscenen, i livet, så är jag gift med Alexandra (tävlar i body fitness), och i år firar vi 10år tillsammans. Vi har en hund, staffordshire bullterriern Biffen.
Vi älskar att resa och den häftigaste resan vi gjort är till Los Angeles och Venice beach. Ett ställe vi verkligen har förälskat oss i. Första gången jag gick in på GOLDS GYM så kände jag en otrolig träningsmotivation. Man ville bara börja rycka och lyfta i typ allt. För mig är det kärleken till träning som gör att jag har fortsatt så länge med tävlingar. Jag tävlar för att jag tränar inte tränar för att jag tävlar.

En vanlig dag oavsett om jag går på diet inför tävling eller inte börjar i princip alltid med träning på morgonen innan jobbet. En rutin jag verkligen trivs med. En av fördelarna med det är att när jag jobbat klart så är det bara att åka hem. Vanligtvis så brukar jag och frugan ta en långpromenad med Biffen och samtidigt prata om hur dagen varit, planera inför något eller bara prata skit.. Nåt serieavsnitt brukar också hinnas med.

Nu är det diet i full gång inför Sweden grand prix och ni ska får följa med på de sista 8 veckorna av dieten fram till scen!


1 kommentar

Här i BODYs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på Body.se. Läs våra regler.

matsljung

Bodybuildning
IG: @sparrisen75
Bloggar om nedräkningen till Sweden Grand Prix 2018
#SGPnedräkningen

Senaste inlägg


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden
 • BODY 402, januari 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017

 • BODY 398, september 2017

 • BODY 397, augusti 2017