Team Boxen

Del 3

2017-02-19 20:07 av Pontus Bäckman

Del 3.

Träningsupplägget som jag körde under min första tävling skiljde sig inte så mycket från hur jag hade tränat tidigare. Jag la mycket fokus på mina svaga punkter som då var bröst och axlar. Den splitt jag körde var;

- Måndag: Bröst och triceps + mage

- Tisdag: Rygg och biceps + mage

- Onsdag: Ben och vader + mage

- Torsdag: Armar + mage

- Fredagar(Fuskdagen) körde jag ett pass för mina svagheter vilket oftast var Bröst och Axlar.

- Lördagar: Körde jag ett pass med något jag gillade men vart oftast ett ryggpass och mage.

- Söndagar = vilodag.

Som ni ser så är denna splitt rätt vanlig. Det som jag tror skiljer sig lite är att jag fokuserar mycket på mage och kör det varje dag.


När det sedan kom till dieten, så var allt nytt och jag var väldigt okunnig. Men jag hade hittat mitt sätt att räkna kalorier, hittat mina maträtter som jag gjorde. Jag gillar att göra det enkelt för mig så jag listade ut några få maträtter och räknade ut allt för dom och höll mig till dessa maträtter genom hela första dieten.


En sak som jag kände under dieten förutom delen om att gå runt att vara hungrig och ständigt tänka på mat var att ju närmare slutet jag kom så tappade jag tilliten till det upplägg jag hade använt mig av även fast det funkade och gav mig exakt dom resultat som jag var ute efter. Jag kände att jag vill testa byta. MEN… då fick jag det goda rådet att låta bli och hålla mig till det vinnande koncept jag redan hade så länge det faktiskt funkade. Så mitt råd till er som ska gå igenom detta för första gången är att lita på resultaten och ha tålamod!

Det finns väldigt mycket mer att berätta om vad som är bra att tänka på under en diet och lite vad som kan komma och hända fysiskt och psykiskt men jag tror att jag vill ägna ett eget inlägg om bara det i framtiden.

Under en diet så är den så kallade cardion en viktig faktor att ta hänsyn till. Under min första diet så använde jag mig av löpning och morgon powerwalk som mina verktyg. Jag kände att löpningen var ett effektivt sätt för mig att bränna fett. Dock så ska jag höja ett varningens finger då jag förlorade onödigt mycket muskelmassa pga detta. En powerwalk på fastande mage direkt på morgonen är ett bra alternativ till cardio särskilt för mig har jag märkt på efterhand. Detta är väldigt individuellt när det kommer till cardio så man får testa sig fram för att se vad man tycker passar en bäst. Jag har idag funnit kärleken hos "trappmaskinen". Den kan jag varmt rekommendera.


lowres-sitead.png

Sist men inte minst som ett avslut på denna serie. Så kom äntligen dagen då jag genomförde min första tävling som en Men´s Physique atlet. Det var på Tyngre Classic 2. Det var en otroligt spännande dag på så många sätt. Att få kliva in backstage och måla mig för första gången var riktigt kul! Att få träffa alla andra atleter som alla hade kämpat minst lika hårt som jag. Det jag kom ihåg från den stora gympa sal som vi hade backstage i var att man frös… Så mycket!

Men då hade jag min kära nutella burk och mina riskakor som värmde mig. Strax innan vi skulle kliva upp på scen så började alla pumpa upp. Men jag som nybörjare hade hållit på redan i ca 40 minuter då jag inte visste varken när var eller hur långt innan dom skulle säga till. Nu i efterhand så kan jag rekommendera alla att så länge ni håller lite koll så får ni veta i god tid när ni ska upp på scen trots det kaos som det kan kännas som där bak. Så slit inte ut er som jag gjorde, haha.

887466_10206711085888920_5109654867031400940_o.jpg

Jag tävlade i junior klassen mot 6 andra atleter. Så vi skippade förbedömningen och gick direkt till final allihopa. När vi kom in på final ronden så fick alla en individuell runda där man gjorde 4 st kvarts vändningar. Precis som ni såg i videon från förra inlägget. Efter det så stod vi alla på led och gjorde om detta tills domarna var nöjda.
Jag slutade på en 5:e plats där på min första tävling vilket då kändes som en stor besvikelse då jag trodde att jag skulle placera mig bättre. Men i efterhand så tycker jag det var en bra placering då startfältet var rätt vasst!

Nästa inlägg kommer täcka det jag kan tycka är det viktigaste vilket är vad som händer efter tävlingen… Fortsättning följer nästa vecka!


// Pontus Bäckman

Kommentera

Fullspäckad söndag

2017-02-19 20:00 av Svenne Rådström

En söndag med fullspäckat schema.
Jag gick en promenad runt min hemby Söråsele innan frukost. Väldigt skönt med frisk luft och en bra podcast i lurarna. P3 dokumentär om dopingskandalen i Lahtis lyssnade jag på idag. Kan rekommendera det avsnittet. Systematisk doping med hela Finska skidlandslaget...
Efter frukosten va det dags att förbereda kommande veckas matlådor. Jag började lite igår med kött och sötpotatis. Idag blev det kyckling och ris som tillagades.
Jag åkte ner till gymmet för veckans sista träningspass som är intervaller på löpband. Har inte kört intervaller sen dieten innan Luciapokalen så det var riktigt jobbigt kan jag lova. Matilda gymmade så det blev 20 minuters promenad som avslutning till hennes pass va klart.
Eftersom det är söndag idag så åkte vi ut till min far och åt middag. Det är en trevlig tradition som vi har.
Nu är det snart dags för dagens sista mål innan läggdags. Det blir proteinfluff med hallon.

God natt.

ny pizza.jpg
Igår gjorde Matilda pizza till middag. Det va lika gott som det ser ut.
nocco mello.jpg
Lite godsaker till Melodifestivalen. Rätt låt vann =)
promenad.jpg
Promenad runt Söråsele.
kött.jpg
Älgkött.
sötpotatis.jpg
Att ha en airfryer underlättar tillagningen av sötpotatis. Inget fett eller sölande med olja.
kyckling.jpg
3 kg kyckling.
intervaller.jpg
30x30x10 intervaller.

Kommentera

Nytt träningsupplägg

2017-02-18 13:47 av Svenne Rådström

Denna vecka fick jag ett nytt träningsupplägg i min mailbox. Jag har inte fått ett enda upplägg av Rookie som känts tråkigt.
Med fem-sex veckor mellan varje uppdatering hinner jag aldrig bli less och tappa fokus. Min sämsta muskelgrupp är på grund av gamla skador bröst. Därför blir det två bröstpass i veckan.
I ett kommande inlägg ska jag att skriva om mina skador och andra hinder som jag stött på under åren.
Upplägget består av fem träningspass, ett intervallpass samt posering.

Måndag-bröst och mage
Tisdag-rygg och mage
Onsdag-ben (bästa passet)
Torsdag-armar och mage
Fredag-bröst och mage
Lördag/söndag intervaller och posering

Imorgon blir det intervaller och posering efter frukost. Om jag vaknar tidigt kommer jag att ta en promenad innan frukost. Jag gillar att promenera minst en gång i veckan. Dels för att få frisk luft, men även för att få lite tid för mig själv, lyssna på en bra podcast och "bara vara" som det så fint heter.

bröst1.jpg
Dagens träningspass blev lite annorlunda då jag hade blivit utmanad att köra 100 reps på 50% av max i bänkpress på tid. Efter 7:51 min låg jag kvar på bänken totalt utmattad och med ett enormt tryck i brösten.
bröst2.jpg

Kommentera

Hur tävlar man?

2017-02-16 18:27 av Rookie

I´m back!

Jag är ju också med här på Team Boxen´s egna lilla blogg och jag ska försöka göra ett inlägg i månaden iaf och det borde jag ju kunna fixa :P

Jag får många förfrågningar om hur man ska göra för att tävla och vad man bör tänka på... så idag tänkte jag vända mig till er som ska tävla för första gången.

Här följer några råd till er som inte vet hur man ska göra.

1. Hitta en coach i din stad som kan hjälpa dig redan från början och helst någon som tävlat förut.

2. Bestäm disciplin tillsammans med din coach, är väldigt ofta jag ser personer tävla i fel gren. (Man bestämmer själv såklart, men ibland passar man inte in i den disciplinen man själv vill tävla i och då kan det vara bra att få höra det direkt)

3. Hitta en klubb att tävla för - sök på SKKF

4. Bestäm vilken tävling du ska satsa på.

5. Följ ditt schema

6. ...och sist men inte minst ha kul!

skkf.jpeg

Kommentera

Proteinfluff

2017-02-15 20:01 av Svenne Rådström

Tips på ett riktigt gott mellan/kvällsmål.

Proteinfluff.
70 g frysta hallon
40 g Prime Whey Bourbon Vanilla
4 msk vatten

Blanda allt i en bunke och kör hårt med en stavmixer tills det blir fluffigt.
Toppa med lite frusna hallon och kokosflingor.
Smaklig spis.

blogg bild 1.jpg
blogg bild 2.jpg

Kommentera

Livet efter en debut.

2017-02-14 06:00 av Svenne Rådström

Som rubriken lyder så hade jag tänkt försöka samanfatta livet efter debuten i Men's Physique på Luciapokalen.

Jag inbillade mig själv att jag var förbered på vad som väntade när jag klivit av scenen och lamporna slocknade.
"Kan väl inte vara så svårt att avsluta en diet och påbörja ett nytt upplägg"
Några träningsfria dagar, lite extra mat och godsaker hade jag tänkt att unna mig.
Men jag hade svårt att hitta motivation till att gå tillbaka till gymmet dom första veckorna. Hela December va en tung månad och träningspassen kördes på ren rutin.
I Januari kom suget tillbaka, energin var på topp och
styrkan fanns, men det tog några veckor innan jag kände mig hel igen. Under dieten åkte jag till Umeå minst en gång i veckan för att träna, vägas och mätas. Jag trivdes väldigt bra med detta och att köra 16 mil enkel väg va som terapi för mig. Gymmet på Boxen i Umeå håller mycket hög klass. Något som jag kan sakna hemma i Åsele när jag bara har ett källargym att tillgå.

Jag gick upp ca 10 kg under en ganska kort tid, vilket till en början kändes ganska jobbigt.
Men jag visste redan att det är så det måste vara. Jag kan inte gå på diet och samtidigt bygga muskler. Trots det ville jag inte riktigt acceptera det. Efter vägning och mätning visade det sig att jag ligger ganska bra till viktmässigt och fettprocenten är även den ganska bra.
Jag försöker hålla vikten där den ligger nu och köra hårt på gymmet.
Jag har inte bestämt än när nästa tävling blir av. Men jag kommer att stå på en scen i framtiden och kämpa om en pallplats.
Tack för visat intresse. Vi hörs.

//Svenne Rådström

blogg.jpg
Backstage på Luciapokalen.

Kommentera

Del 2

2017-02-12 12:52 av Pontus Bäckman

DEL 2.

Mitt första tävlings år började med att forska mig fram och försöka lista ut vad grenen Men´s Physique egentligen var och hur man gjorde. Jag hade som tidigare nämnt absolut ingen erfarenhet när det kom till att tävla i fysik grenar.

Jag började med att googla på reglerna för grenen och kom in på www.skkf.org där alla regler för alla olika discipliner som man kan tävla inom. Jag fann att man tävlar med shorts vilket kändes skönt då jag inte riktigt var redo för "dem små kalsongerna". Jag läste mig även till att man hade fyra olika poser. En front, två på vardera sida och en på baksidan. Så fram tills denna punkt så kändes allt genförbart för mig.

Nästa steg för mig var då att lista vilken typ av diet jag skulle använda mig av för att nå den fysik som jag hade föreställt mig att jag vill nå.

Liten avstickare, men ett tips är att ha ett tydligt mål framför sig och veta vart du vill komma. Då kommer resan bli mycket enklare vid de eventuella dipparna uppstår. Ett av mina favorit citat " without a goal you can't score".

När det kom till dieter så hade jag även där ingen erfarenhet. Så jag började googla även där. Jag hittade tillslut en metod. Där man började med att räkna ut sitt kaloribehov per dag beroende på aktivitets nivå och jobb.

Räkna ut ditt kaloribehov här!

Där fick jag ut att jag skulle äta ca 2000 Kcal varje dag. Med ett underskott på ca 500 Kcal per dag. Vilket skulle resultera i ett vikt nedgång på ca 0,5kg per vecka. Jag valde att balansera mitt protein, kolhydrater och fett intag så här: protein 45%, kolhydrater 35% och fett 20%. Dom värdena fick jag ut av att läsa mig till på olika forum. Det hade med vilken kroppstyp som man har.

Workouts-Diet-Plans-for-Ectomorph-Mesomorph-and-Endomorph-Body-Types.jpg
Kroppstyper.

Jag gjorde mycket och klurade ut det mesta på egenhand, men det fanns även gånger jag kände att det inte räckte till. Det var vid den punkten som jag började leta reda på en coach. Jag hade även läst på www.skkf.org för att tävla så fanns det 3 krav som man var tvungen att uppfylla för att få delta. Man måste ha ett team att tävla för, man behöver en coach och viktigaste av allt är att du måste ha en tävlings licens.

Jag tog då kontakt med en person som hette Rookie Westin som jag tidigare hade träffat på en Fitness Five tävling som ägde gymmet Boxen här i Umeå. Jag ställde fråga till honom om det fanns någon möjlighet för mig att få komma och tävla för hans team och att han kunde bli min coach.
Han svarade självklart! Och ett gott samarbete och vänskap startade där.

Det sista som jag gjorde efter jag listat ut detta så letade jag reda på ett träningsupplägg som jag trivdes med så startade min resa på riktigt…

Fortsättning följer nästa vecka!

// Pontus Bäckman

Kommentera

Söndag

2017-02-12 08:53 av Svenne Rådström

Då va det söndag igen. Varför består helger bara av två dagar? Några timmars jobb, ett bröstpass och söndagsmiddag hos min far står det på schemat idag.

Spenderade gårdagen i Umeå. Min far skulle hämta sina nya glasögon. Då passade jag på att köra ett ryggpass på Galaxy Gym med min gode vän Andreas. Kul med sällskap då jag för det mesta tränar ensam. Det blev inga fria vikter utan vi körde alla ryggmaskiner som fanns istället.
Eftersom min storasyster och hennes man bor i Umeå blev det även ett besök hos dem.

Ha en trevlig söndag gott folk!


IMG_20170211_212430_587.jpg
Det blir i vanlig ordning väldigt god mat hos min syster. Tacogratäng bjöds det på denna gång. Hon är en riktig stjärna i köket.
IMG_20170207_173938_316.jpg
I tisdags lyckades jag och Matilda vara på gymmet samtidigt. Hon tränar främst löpning och jag försöker undvika det

Kommentera

Ett första inlägg.

2017-02-06 18:04 av Svenne Rådström

Tja!
Jag heter Svenne Rådström och kommer från Åsele. Ett litet samhälle i Västerbottens inland. Arbetsledare till yrket på en verkstad inom metallindustrin.

Jag hade tänkt göra ett blogginlägg i veckan till att börja med tills jag blivit lite varmare i kläderna.
Styrketräning är en stor del av mitt liv och mina inlägg kommer till största del handla om det. Mellan 6-7 pass i veckan kör jag på gymmet. En knäskada satte stopp för min fotbollskarriär. Både korsband och ledband slets av och en jobbig rehabilitering följde. Men det läkte aldrig ordentligt så jag fick lägga fotbollsskorna på hyllan. Där och då klev styrketräningen in i bilden. Till en början var det inte så seriöst, men med tiden kände jag att detta var nåt jag ville satsa på.
Har haft hjälp av olika online coacher utan att känna mig nöjd med resultatet. Men när jag började jobba med Rookie Westin kändes det rätt redan från början. Jag blev en del av Team Boxen Umeå och vi satte upp ett tydligt mål att jobba mot -debut i Men's Physique på Luciapokalen 2016.
Det slutade med en åttonde plats och en riktigt boost för självförtroendet. Jag gillade dietlivet med fasta rutiner och hård disciplin. Det blir fler tävlingar i framtiden.
2017 blir det dock igen. Jag kommer enbart att jobba med att bygga så mycket jag kan.
Vi hörs!
//Svenne

20170206_174259.png
Med min coach Rookie Westin.
IMG_20161130_202852.jpg
Från min debut på Luciapokalen.

Kommentera

Pontus Bäckman, vem är jag? Del 1.

2017-02-06 10:58 av Pontus Bäckman

Hej alla läsare på Body!

I detta inlägg tänkte jag skriva lite kort om mig själv och vilken typ av gren inom fitness världen jag tillhör.

Mitt namn är Pontus Bäckman, jag är 24 år och bor i Umeå. Jag jobbar inom industrin med service och underhåll inom telekommunikation och fiber. Träning är en stor del av mitt liv och har så varit sedan många år tillbaka.

Allting startade i Nordmaling fem mil söder om Umeå där jag är uppväxt. Jag klev in i ett gym för första gången när jag gick på högstadiet ungefär vid 15 års ålder. Jag fick en upplevelse då som många säkert känner igen och har upplevt någon gång i sitt liv. När man bara vet att här! Just i denna miljö ska jag vara i, här trivs jag.

Så under det första halvåret så fick jag kämpa med att lära mig hur man skulle göra och ungefär hur man skulle lägga upp sin träning. Allting var helt nytt för mig då jag tidigare i mitt liv endast hållit på med lagsporter så som innebandy, fotboll m.m.
När man väl fick kläm på hur man skulle träna och tänka kring träningen så vart gymmet som en drog. Kunde inte sluta åka dit och fortsätta med min utveckling. Lyfta tyngre och tyngre för varje pass man gjorde.

Jag var rätt ensam i min vänskaps krets med kärleken till gymmet och styrketräning. Så jag tränade själv i väldigt många år innan jag fick min första gymkompis. Men från start så hade jag som tur min far som jag fick följa med och lära mig utav. Vi for alltid och tränade tillsammans vilket var ett privilegium för mig eftersom jag tyckte så mycket om att få umgås med min far och då hade vi äntligen hittat en gemensam nämnare. Det var en enorm drivkraft i början av min gymkarriär.

Efter några år när man byggt upp en hyfsad grundfysik och en skaplig styrka så dök tankarna upp om att börja tävla på något sätt inom styrke/fitness. Jag har alltid varit en tävlings människa så det var ett givet faktum för mig. Så jag började fråga runt och fick då prata med killen som ägde gymmet i Nordmaling(Jens Westermark). Han berättade då om något som kallades Fitnessfestivalen där man kunde tävla i både kroppsbyggning och styrke tävlingar så som dips, chins m.m.
Jag var under den perioden i mitt liv väldigt duktig och stark när det kom till just dips. Så jag bestämde mig för att testa att delta i dips-sm nere i Göteborg på fitnessfestivalen.
Att få komma ner dit och se allt som fanns där på fitnessfestivalen och att få delta i en tävling som var inom denna magiska värld förändrade mitt sätt att tänka. Jag insåg att jag var fast! Tävlingen gick sådär, jag var inte riktigt redo då jag missat hur reglerna fungerade. Men det var så fantastiskt trots det dåliga resultatet.

Under åren som kom så deltog jag i fler styrketävlingar så som Fitness Five, en mindre styrke tävling på Iksu i Umeå och även SM i body press även där nere i Göteborg på fitnessfestivalen. Dock så skedde en ny uppenbarelse det sista året när jag då tävlade i SM-bodypress. Jag fick träffa några kroppsbyggare som tävlade i en gren som kallades Men´s Physique. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare i mitt liv. Jag hade endast hört talas om bodybuilding. När jag pratade med en av atleterna så insåg jag att dom inte var så mycket mer vältränad än vad jag själv var. Så vid det ögonblicket så bestämde jag mig för att testa! Jag gav mig själv ett år. Ett år för att ta mig själv upp på scen och visa upp min skapelse...

Fortsättning följer nästa vecka!

Kommentera

Här i BODYs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på Body.se. Läs våra regler.

Rookie

Rookie

Therese Fagerlönn

Therese Fagerlönn

Thomas Zingmark

Svenne Rådström

Svenne Rådström

Pontus Bäckman

Pontus Bäckman

Peter Sundelin

Fogelvik

Senaste inlägg


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden
 • BODY 391, februari 2017

 • BODY 390, januari 2017

 • BODY 389, december 2016

 • BODY 388, november 2016

 • BODY 387, oktober 2016

 • BODY 386, september 2016

 • BODY 385, augusti 2016