Livsmedelsverket: Kosttillskotten är en kvacksalvarnas marknad

Home Forums BODY.se: Nyheter om kroppskultur Livsmedelsverket: Kosttillskotten är en kvacksalvarnas marknad

  • This topic is empty.
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #53365
    #132835

    [http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=2365500]

    Quote:
    Livsmedelsverket och Läkemedelsverket har fokuserat sin granskning på bantningsmedel och prestationshöjande preparat men även andra typer av kosttillskott ingår, så även produkter säljs ute i butik. Och resultatet är oroande.

    -Det är fel på märkningen så det går inte att välja produkt. Det är ämnen som inte borde finnas där som kan vara hälsofarliga. Det är ämnen som är läkemedelsklassade och det görs påståenden som är tagna ur luften, säger toxikologen Ulla Beckman-Sundh på Livsmedelsverket.

    30 av de 43 kosttillskotten innehöll växter eller växtextrakt som kan innehålla giftiga och beroendeframkallande substanser. Och i 8 av produkterna hittade man läkemedelssubstanser som inte alls borde finnas i den här typen av kosttillskott.

    Skador på lever och nervsystem
    -En del av de här produkterna ger ju leverskador, andra kan påverka nervsystemet. Man kan bli sjuk om man tar de här produkterna, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

    Ett exempel är läkemedelssubstansen GABA som har en blodtryckssänkande effekt och som påverkar hjärnan.

    Livsmedelsverket vill även särskilt varna för preparat som innehåller Synefrin. Det liknar kroppens stresshormon och kan påverka hjärtrytm och ge allvarliga biverkningar. Synefrin finns i många av de kosttillskott som påstår sig öka förbränningen.

    Man ser även allvarligt på de produkter som innehåller grönt te-extrakt, forskolin, vitpilsbark och produkter med extremt höga koffeinhalter.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.