På 80 talet lanserade man p/s kvoten som ett mått på fettkvalité.
P stod för fleromättat fett och S för mättat fett.
Idag vet vi att det inte är riktigt så enkelt.





Enligt NNR 96, så sänker den enkelomättade fettsyran oljesyra kolesterolet nästan lika mycket som de fleromättade.



Jag tänkte därför ut följande SAFA : (MUFA + PUFA) kvoten



D.v.s. hur mättat fett förhåller sig till omättat.



Här är lite värden jag räknat ut.



Sojabönor 1:5,8

Kikärter 1:6,4

Hasselnötter 1:12,3

Kokosnöt 1:0,1

Linfrön 1:11,1

Oskalat Sesamfrö 1:5,8

Humanmjölk 1:1,4

Mellanmjölk 1:0,4

Ägg 1:1,8

Kycklingkött 1:2

Griskött 1:1,3

Hästkött 1:1,6

Kalvkött 1:1,4

Harkött 1:1,6

Hjortkött 1:1,5

Lammkött 1:0,9

Nötkött 1:0,9

Rådjur 1:1,0

Älg 1:2,6

Lax 1:3,2

Makrill 1:3,1

Sill 1:3,0

Ål 1:2,8

Ister 1:1,0

Olivolja 1:5,6

Rapsolja 1:10,7

Smör 1:0,5



Vegankost enl. mitt kompendium "Leva som Vegan i Teori & Praktik" 1:3,9

Semivegetarisk kost, med fisk, ägg & mjölk, enl. mitt kompendium - God, Billig och Nyttig Mat. 1:2,7

Svenska livsmedelsverket i snitt 1:2,0

lilla kexbokens grundrecept 1:2,0



Veganer som sköter om sig har ofta väldigt bra blodfetter, som du kanske känner till.

Jag kör själv på 1:2,7 och när jag mätte kolesterolet senast låg jag 25% under det lägsta referensvärdet.



Nu vet jag ju att denna kvot inte säger allt, det gäller att ha balans mellan fettsyrorna också. Men det är helt klart intressant.