Råa havregryn?

Home Forums Matlagning och Recept Råa havregryn?

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 20 total)
  • Author
    Posts
  • #727965

    Halloj!

    Äter massa råa havregryn om dagen som mellanmål tillsammans med mjölk och proteinpulver.

    Mjölken och pulvret har ju lågt GI men hur är det med havregrynen när de är råa?

    Hur nyttiga är dem då? Har hittat GI på de i två böcker men det var olika besked då. Vill ju inte att de skall vara för mycket åt de snabba kolhydraterna.

    #80811
    #727966
    Rodders wrote:
    Halloj!

    Äter massa råa havregryn om dagen som mellanmål tillsammans med mjölk och proteinpulver.

    Mjölken och pulvret har ju lågt GI men hur är det med havregrynen när de är råa?

    Hur nyttiga är dem då? Har hittat GI på de i två böcker men det var olika besked då. Vill ju inte att de skall vara för mycket åt de snabba kolhydraterna.

    Det är högre GI i råa havregryn än kokta, men det har igentligen ingen praktisk betydelse.

    #727967
    holma82 wrote:
    Det är högre GI i råa havregryn än kokta, men det har igentligen ingen praktisk betydelse.

    Hej!

    hur menar du då? Jag äter så mycket som 6 dl råa varje dag (uppdelat på 3 måltider).

    Om du äter ”snabba” kolhydrater, d v s kolhydrater med högt GI, så kommer glukoshalten att stiga snabbt i blodet. Följden blir att mycket insulin utsöndras och blodsockret kommer då snabbt att sjunka till en låg nivå. Detta ger i sin tur upphov till hungerkänslor och ett ”sug” efter mer mat. Överskottet av glukos i cellerna kommer dessutom att avsättas som fettvävnad. Du blir med andra ord lättare fet.

    #727968
    Rodders wrote:
    Hej!

    hur menar du då? Jag äter så mycket som 6 dl råa varje dag (uppdelat på 3 måltider).

    Om du äter ”snabba” kolhydrater, d v s kolhydrater med högt GI, så kommer glukoshalten att stiga snabbt i blodet. Följden blir att mycket insulin utsöndras och blodsockret kommer då snabbt att sjunka till en låg nivå. Detta ger i sin tur upphov till hungerkänslor och ett ”sug” efter mer mat. Överskottet av glukos i cellerna kommer dessutom att avsättas som fettvävnad. Du blir med andra ord lättare fet.

    Det som avgör om du blir fet eller inte är om du ligger på ett kaloriöverskott, GI har liten betydelse för en frisk individ. Och GI är heller inte alltid relaterat till hur mycket insulin som frigörs. Titta på t.ex mjölk som har ett lågt GI men har ett högt insulinindex ( stimulerar frisättningen av insulin.) Vad också gäller GI är att man äter ju oftast inte en måltid som innehåller kolhydrater utan även protein och fett, dessa två näringsämnen påverkar hur snabba kolhydraterna i måltiden blir, t.ex protein sänker GI i en måltid.

    #727969
    holma82 wrote:
    Det som avgör om du blir fet eller inte är om du ligger på ett kaloriöverskott, GI har liten betydelse för en frisk individ. Och GI är heller inte alltid relaterat till hur mycket insulin som frigörs. Titta på t.ex mjölk som har ett lågt GI men har ett högt insulinindex ( stimulerar frisättningen av insulin.) Vad också gäller GI är att man äter ju oftast inte en måltid som innehåller kolhydrater utan även protein och fett, dessa två näringsämnen påverkar hur snabba kolhydraterna i måltiden blir, t.ex protein sänker GI i en måltid.

    Hej!

    Japp de två näringsämnena sänker ju havregrynens GI. Då jag vill bygga lite till muskler och göra det effektivast så är det ju ett kaloriöverskott som gäller dvs bulkning. Det jag var ute efter (kanske inte var så tydlig) är då man bulkar om de råa havregrynen får en extra negativ effekt (eftersom då man bulkar kan man göra det på ett så bra sätt som möjligt dvs inte äta för mycket mat med högt GI.)

    Förstår ditt resonemang och håller med men undrar fortfarande om 6 dl havregryn om dagen påverkar fettinlagringen för mycket vid bulkning?

    Vill ju som sagt bygga på mig lite men med så lite fett som möjligt………

    #727970
    Rodders wrote:
    Hej!

    Japp de två näringsämnena sänker ju havregrynens GI. Då jag vill bygga lite till muskler och göra det effektivast så är det ju ett kaloriöverskott som gäller dvs bulkning. Det jag var ute efter (kanske inte var så tydlig) är då man bulkar om de råa havregrynen får en extra negativ effekt (eftersom då man bulkar kan man göra det på ett så bra sätt som möjligt dvs inte äta för mycket mat med högt GI.)

    Förstår ditt resonemang och håller med men undrar fortfarande om 6 dl havregryn om dagen påverkar fettinlagringen för mycket vid bulkning?

    Vill ju som sagt bygga på mig lite men med så lite fett som möjligt………

    Hur mycket det påverkar fettinlagringen beror som sagt på hur högt överskottet är. Höga insulinnivåer kan göra att man ser vattnigare ut än annars. Själv hade jag föredragit havregrynsgröt.

    #727971

    GI på havregryn och havregrynsgröt behöver du absolut inte oroa dig över det minsta. Dessutom känner du väl själv om du står dig på havregryn eller inte?

    Du äter uppenbarligen mycket havregryn, skulle du helt plötsligt få blodsockersvängningar om jag sa att det var ”farligt högt GI”. Så oroa dig absolut inte över GI-svamlet, det måste tas med sunt förnuft och att oroa sig över så oerhört näringsrik mat som havregryn är inte att styras av sunt förnuft.

    Om du dessutom har insulinskräck förstår jag inte hur du ”törs” ha mjölk och vassledrink till gröten.

    #727972

    Hej!

    Jag har inte insulinskräck. Var bara nyfiken på om det jag åt till mellanmål (eftersom jag äter flera stycken av det). Var helt fel. Då man får svar så är de inte alltid utvecklade och därför får man lov att ifrågasätta lite.

    Dock så är jag nöjd med diskussionen och fortsätter äta på som förr….

    Står mig bra på havregrynen och de är som sagt i 3 av mina sju måltider om dagen.

    Tack för alla svar.

    #727973
    Rodders wrote:
    Hej!

    Jag har inte insulinskräck. Var bara nyfiken på om det jag åt till mellanmål (eftersom jag äter flera stycken av det). Var helt fel. Då man får svar så är de inte alltid utvecklade och därför får man lov att ifrågasätta lite.

    Dock så är jag nöjd med diskussionen och fortsätter äta på som förr….

    Står mig bra på havregrynen och de är som sagt i 3 av mina sju måltider om dagen.

    Tack för alla svar.

    Dina mellanmål är inte fel alls, snarar jävligt rätt! :up:

    Havregryn är fantastiskt bra både som kokta och okokta, betaglukanerna i havregrynen frigörs mer effektivt vid tillagning och det kan kanske vara värt att veta iaf. Det ställer du ju dig själv till som du vill, men hursomhelst är betaglukaner finfina antioxidanter och att välja gröt istället för okokta kan ju vara en god variation.:)

    Ät på och lycka till med byggandet!:up:

    #727974

    :emo-thumb

    Eddie Vedder wrote:
    GI på havregryn och havregrynsgröt behöver du absolut inte oroa dig över det minsta. Dessutom känner du väl själv om du står dig på havregryn eller inte?

    Du äter uppenbarligen mycket havregryn, skulle du helt plötsligt få blodsockersvängningar om jag sa att det var ”farligt högt GI”. Så oroa dig absolut inte över GI-svamlet, det måste tas med sunt förnuft och att oroa sig över så oerhört näringsrik mat som havregryn är inte att styras av sunt förnuft.

    Om du dessutom har insulinskräck förstår jag inte hur du ”törs” ha mjölk och vassledrink till gröten.

    #727975
    Eddie Vedder wrote:
    Dina mellanmål är inte fel alls, snarar jävligt rätt!

    Havregryn är fantastiskt bra både som kokta och okokta, betaglukanerna i havregrynen frigörs mer effektivt vid tillagning och det kan kanske vara värt att veta iaf. Det ställer du ju dig själv till som du vill, men hursomhelst är betaglukaner finfina antioxidanter och att välja gröt istället för okokta kan ju vara en god variation.:)

    Ät på och lycka till med byggandet

    Tack Eddie och Holma. Jag forsätter som förr :)

    #727976
    Liten men svag wrote:
    GAAAA….sluta jiddra, ät och träna hårdare!!!

    Kunde inte hålla mig! Sorry.

    Japp….tack vare dessa tips så är det ju bara att fortsätta äta och träna stenhårt för att nå bra form!!!!!

    #727977
    Liten men svag wrote:
    Förlåt mig om du tar illa upp. Men folk har en tendens att överanalyserar allt inom denna sporten.

    Är det inte det dehär forumet är till för? att lära sig mer och diskutera rätt och fel?

    #727978
    Classe wrote:
    Är det inte det dehär forumet är till för? att lära sig mer och diskutera rätt och fel?

    Kunde inte ha sagt det bättre själv. Sen är det ju upp till en själv om man vill ta vara på dess kunskap eller inte.:emo-thumb

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 20 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.