Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning. Anki svarar: Brosk och skinn innehåller bland annat kollagen, som bildar bindväv. Även buljong innehåller kollagen. Som bekant har varm buljong som dryck […]

Fråga experten: Tester för individualiserad kosthållning, fungerar de?

Det finns en del företag som utgår från blod eller saliv och ger ganska ingående råd kring vad man ska äta för att må och prestera optimalt. Hur säkra är dessa tester? ANKI svarar Så kallad individualiserad kost, eller personalised nutrition, är ett mycket intressant forskningsområde. Det går ut på att på sikt kunna avgöra om […]

Bulk! Gör det rätt – maximalt med muskler, minimalt med fett

Bulk och uppbyggnad kräver energi och näring, men att använda det som ursäkt för att obehindrat lassa in obegränsat med mat… är det verkligen så smart? Deffen är avklarad och nu är det dags att lägga på sig vikt och muskelmassa! Låter som det perfekta tillfället att äta obehindrade mängder av allt man är sugen […]

Bättre form av choklad?

Vore det inte trevligt om man kunde äta choklad regelbundet i vetskapen om att det inte bara har positiva hälsoeffekter, utan även hjälper till att komma i form? Helt omöjligt verkar det inte. Önsketänkande? Antagligen om vi talar om obegränsat ätande, men en ny metaanalys har gått igenom studierna på området och kanske kan hjälpa […]

Vad gäller kring vätsketillförsel och BCAA?

Stämmer det att man inte behöver dricka om man inte blir törstig, ens när man tränar? Går det i så fall lika bra att ta aminosyror i tablettform innan, som att dricka dem succesivt under passet? ANKI svarar När vi pratar om gymträning, där vi alltid har tillgång till vatten när vi blir törstiga, så behöver […]

Frukt och grönt är inga mirakelmedel

En analys av de sex största kontrollerade interventionsstudierna visar att det inte sker någon signifikant sänkning av blodtrycket av att lägga till frukt och grönsaker till kosten. Om inte kosten som helhet är vettigt sammansatt och kombinerad med kroppsviktkontroll och motion, kan ”nyttigheten” hos frukt och grönt inte rädda den. Källa: Proceedings of the Nutrition […]

Fokus på makros kan få dig att missa dina mikros

”Flexibel diet” eller ”If It Fits Your Macros” är ett populärt sätt att lägga upp sin kost. Man räknar kalorier och protein, fett och kolhydrat, medan källorna är mer av ett fritt val. En analys av 30 tävlande kroppsbyggares kost, där hälften åt efter IIFYM-metoden och hälften åt strikt och räknade på sitt födointag, visade […]

Webbkurs: Den perfekta träningsmaten

Den perfekta träningsmaten är webbkursen för dig som tränar hårt och som vill veta mer om vad du kan göra med kosten för att öka din prestation och svara bättre på träningen. Kursen passar också perfekt för dig som är personlig tränare och kostrådgivare, och vill veta hur du lägger upp kosten för dig själv […]

Nutrition: Lägg grunden för att orka mer

När en tung träningsperiod står för dörren gör du klokt i att lägga grunden och att stärka upp med energi. Är det kvalitativ massa du är ute efter så är det kvalitativ mat som gäller. Här får du koll på hur du planerar kosten för större volym och styrka. Höst betyder för många en högre […]

Näringsgurun Martin Brunnberg

Martin Brunnberg svarar på frågor (blir man verkligen katabol direkt efter ett träningspass, hur mycket protein man behöver få i sig under en dag) samt presenterar en egen tallriksmodell efter påtryckningar av Linnea. 00:02:03 – Linnea utmanad 00:03:06 – Axklo frågar Linnea 00:05:14 – Axklo retar sig på 00:06:17 – SvK:s shiratakinudlar 00:08:03 – Martin Brunnberg 00:08:36 […]