6 myter om proteinets skadlighet – del 2

Del två av artikeln ”6 myter om proteinets skadlighet”…

4. Blodtrycket

Det florerar även påståenden om att ett högt intag av protein skulle kunna öka blodtrycket (och allt vad det innebär med en ökad belastning på hjärtat). Detta har dock inget som helst vetenskapligt stöd. Tvärtom har man i stora befolkningsundersökningar sett att det råder ett omvänt samband mellan proteinintaget och blodtrycket, vilket innebär att ju högre proteinintag desto lägre blodtryck (inom rimliga gränser förstås). Dessutom har forskare konstaterat att ett högt proteinintag till och med kan motverka den blodtryckshöjande effekten av ett högt saltintag hos saltkänsliga personer.

5. Hjärt-kärl sjukdomar

Att ett högt proteinintag skulle öka risken för hjärt-kärlsjukdomar är överreklamerat. Bakgrunden till detta påstående är att befolkningsundersökningar har visat att ett högt intag av animaliska livsmedel som är den främsta proteinkällan, har samband med hjärt-kärlsjukdomar. Av alla livsmedelsgrupper innehåller kött (undantaget matoljor) mest fett och mest mättat fett (ca 28 % av det totala kaloriinnehållet). Mättat fett kan hos stillasittande individer i sin tur öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Därför har ett högt intag av protein/animaliska livsmedel i den typiska nutidskosten ansetts vara ohälsosamt. Men vi behöver bara öppna historieböckerna för att se att våra förfäder livnärt sig på kött i dryga fem millioner år, och att hjärt-kärlsjukdomar hos primitiva folkslag är en sällsynthet. Du som läser B&K känner dessutom till betydelsen av regelbunden fysisk aktivitet för att motverka uppkomsten av kroniska sjukdomar som bland annat hjärt-kärlsjukdomar. Hos friska individer som är tränar har mättat fett inga som helst negativa effekter. Ett dominerande inslag av kött i kosten resulterar alltså inte nödvändigtvis i åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar, som många hälsoexperter påstår.

Förutom detta visar allt mer forskningsrön att ett högt intag av protein snarare förbättrar blodfettprofilen och därmed minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, vilket alltså går stick i stäv med de traditionella äldre hälsorekommendationerna. Protein från fisk, gärna de fetare sorterna, är en utmärkt proteinkälla som ytterligare minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar tack vare dess rikliga innehåll av omega-3 fetter. Äter du mycket kött från tamboskap som är uppfödda på spannmålsfoder (och därmed inte innehåller nämnvärda mängder omega-3 fetter) rekommenderar jag dig ett tillskott av fiskolja. Intressant är att ett ökat intag av protein på bekostnad av kolhydrater resulterar i en signifikant sänkning av blodets totala kolesterolhalt och det ”onda” kolesterolet, samtidigt som det ökar det ”goda” kolesterolet. Så du kan lugnt fortsätta att äta dina filéer och köttbitar.

6. Leverfunktion

Det Amerikanska Hjärtförbundet påstår att ett högt intag av protein även skulle ha negativa effekter på leverns funktion. Men även här finns inga vetenskapliga bevis för detta påstående. Tvärtom. Protein behövs inte bara för att stimulera reparation av levervävnad, utan även för att tillföra lipotropiska ämnen som bland annat metionin och kolin (som främst finns i proteinrika animaliska livsmedel) för att motverka fettinlagring i levern.

Sammanfattning

Du vet nu att ett hög intag av protein inte är skadligt om du är frisk och inte har problem med organfunktionerna. Alltså kan du lugn våga dig på att öka intaget av protein eller bibehålla ditt redan höga intag av protein utan att behöva oroa dig för att hamna på sjukbädden, oavsett vad de konservativa opponenterna och hälsoorganisationerna tycker och tänker. Nu vet du bättre.