Är det farligt att sola i solarium?

Vi såg nyligen Lars Robertsson, Svensk Solarieförening, i TV4-soffan, då en rapport från Strålskyddsinstitutet har visat att det är farligt att sola i solarium. BODY stämde träff med Lars en solig vårdag, för att få klarhet vad han anser.

Är det farligt att sola i solarium?

– Överdrivet solande är inte nyttigt överhuvudtaget. Vare sig i solen eller i ett solarium. Om man ska definiera ”överdrivet solande”, så betyder det helt enkelt ”för ofta”, att man blir röd eller rent av bränner sig vid soltillfället.

Så du anser inte att det är farligare att sola solarium än i den vanliga solen?

– Tvärtom. Solarier har en timer som stänger av. Det har inte solen.

Men är det inte farliga strålar som kommer från rören?

– Det är inte annorlunda strålar i ett solarium än de som kommer från solen. Det är UVA- och UVB-strålar i båda fallen. Förhållandet är dock lite annorlunda. Rören i ett solarium har mindre UVB och mer UVA-strålar. Detta för att den solande ska lida mindre risk att bränna sig och ha en större chans at bli brun.

Men larmrapporter om att man kan få cancer då, är de överdrivna?

– Det finns inga medicinska studier som påvisar solariers cancerframkallande effekter, oavsett vad som stått och debatterats i media. Brännskador av solande – oavsett hur det sker – ger däremot ofta problem längre fram i livet. Ibland i form av olika cancertyper. Vissa farliga, andra ofarliga. Detta är det enda alla parter är riktigt säkra på.

Är inte solarierna för starka då?

– Faktum är att vi i Skandinavien har Europas säkraste, läs svagaste, solarier, sett till den samlade strålningen.

Varför kommer det då sådana här rapporter?

– Det skulle vi i branschen också gärna vilja veta. Den sista rapporten som Strålskyddsinstitutet gick ut med innehöll inget nytt. Det enda nya är i så fall att de nordiska länderna enats kring de studier som redan funnits. Solarier har, liksom mycket annat, både fördelar och nackdelar. Men jag anser att kontrollerad solning med måtta ger mycket mer positiva effekter, än negativa.

Denna intervju kommer att publiceras i sin helhet i kommande utgåva av Kost & Kropp; Gratistidningen som utges av BODY och Fitness Magazine fyra gånger per år. Tidningen distribueras till landets träningsanläggningar och kan beställas via hannah@body.se.