Dambodybuilding: Inte så farligt… del 2

Bild: Jim Amentler. Modell: Alphie Newman

Här följer fortsättningen på artikeln ”Dambodybuilding: Inte så farligt som det låter”…

Släng vågen!

Ytterligare en sak att komma ihåg när du är så hård och kritisk mot dig själv är att allting är relativt. Det kommer alltid att finnas folk som är i bättre form än du, och det kommer att finnas de som är i sämre form. Vad tror du att de andra personerna är där för? De har lika stora behov – eller större – av att bättra på sina kroppars utseende! Det finns alltså ingen anledning att känna sig generad. Låt dig motiveras istället!

Det första varje kvinna som börjar träna på gym borde göra är att slänga bort sin våg! Vikten i sig betyder ingenting. Vad som är viktigt är att du genom träningen minskar andelen kroppsfett och du får bättre muskeltonus. En del kvinnor som börjar träna med vikter blir förskräckta när de upptäcker att de går upp i vikt. Men muskler väger mer än fett, så det är en positiv viktökning. Du kommer inte att öka i omkrets i första taget, eftersom fett har större volym. Så efter en tids viktträning kommer du kanske att gå upp i vikt men ner i storlek! Det vanligaste är att man ökar i muskelvikt samtidigt som man förlorar fett, vilket ger en ganska stabil vikt.

Att välja gym

Låt oss nu tala om att vad du skall tänka på då du väljer ett gym att träna på. För att ett gym skall vara helt rätt för dig måste det uppfylla en rad krav. Det skall vara nära ditt hem eller arbete så att du inte behöver lägga ner en massa tid på resorna dit och hem. Det skall ha bra öppettider.

Vidare skall gymmet ha bra utrustning och kompetenta instruktörer. Själva utrustningen skall vara säker, välskött och bestå av både fria vikter och maskiner.

Fråga gärna någon du känner som tränar på ett gym vad de tycker om just det träningsstället och varför. Besök flera olika gym, så att du har något att jämföra med. Låt dig inte imponeras av jättestora lokaler eller lockande medlems- och träningsavgifter, utan försök istället känna av stämningen och fundera på om gymmet har den utrustning som just du kommer att behöva/vilja använda då du börjar träna. Vissa gym har en tuffare atmosfär än andra. Vissa gym besöks mest av motionärer, andra av personer med tävlingsambitioner – det märker du rätt snart.

Klä dig rätt

Om du fortfarande är rädd för att du inte skall passa in och att folk skall stirra på dig, skaffa dig då lämpliga träningskläder innan du börjar träna. Välj sådant som du trivs i och som är funktionellt.

När du tränat ett tag kommer du kanske också att vilja investera i ett träningsbälte, handskar och dragremmar. Vid det laget kommer du förmodligen redan att känna dig hemma på gymmet och vara ivrig att fortsätta träningen eftersom den gett så goda resultat!

Diet

Du ska INTE banta! Maten du äter ger kroppen den energi den behöver för att kunna utföra allt det du utsätter den för i ditt dagliga liv, och när du nu börjar träna får den ju ännu mer att stå i. Risken med att börja banta i detta läge är att kroppen inte får tillräckligt med kalorier (=energi, när kroppen ”bränner” dem i samband med aktivitet), och ställer in sig på svält. Det innebär att den håller kvar så mycket fett den kan, istället för att göra sig av med det, och du kommer också att känna dig trött, missnöjd och allmänt olustig.

Istället för att banta, så se över dina kostvanor. Ändra dem steg för steg så att du till slut äter en kost som till största delen består av komplexa kolhydrater, proteiner från en rad olika källor, och ytterst lite fett.

Ett exempel: om du idag slänger i dig en kopp kaffe till frukost, äter ett wienerbröd till förmiddagsfikat, väljer bastant husmanskost och standardmjölk till lunch, låter en chokladbit glida ner som eftermiddagssnack, och sedan äter en tung middag med en smarrig efterrätt, så har du ju en hel del att ändra på. Men försöker du ändra din kostvanor totalt samma dag som du börjar träna, kommer det förmodligen gå åt skogen med din diet inom en vecka eller så.

Gör istället så att du ändrar en liten, till synes obetydlig, detalj varje eller varannan vecka. Byt ut chokladbiten mot en banan. Ät lite mindre till middag och åt en portion gröt eller en bit fullkornsbröd till frukost istället. Fyll en större del av lunchtallriken med ris, pasta, eller potatis samt grönsaker. Byt ut standardmjölken mot mellanmjölken och sedan mot lättmjölk. Slopa middagsdesserten och ät en redigare frukost i stället: ägg, frukt, ett glas lättmjölk, lite lättyoghurt: välj något som du tycker om! Prova att byta ut två av sockerbitarna i kaffet mot ett artificiellt sötningsmedel.

Som sagt, gör detta steg för steg! Låt hela processen ta ett halvår, ett år… ge dig själv tid att vänja dig vid din nya, hälsosamma livsstil! Resultaten kommer fortare än du någonsin vågat hoppas på, och du kommer att må bättre och bättre dag för dag. Tro på dig själv, och sätt i gång!

Det enda som eventuellt står i vägen för dig nu är din egen tvekan. Lycka till!

Artikeln ursprungligen införd i B&K Sports Magazine 09/1994.