Publishers Page: Förlagschefen har ordet

Under produktionen av vår gratistidning Kost & Kropp* stötte jag på en hel del nya och tankeväckande artiklar om den växande ohälsan i Sverige. Ohälsosamma matvanor och fysisk inaktivitet uppskattas i dag kosta cirka 16 miljarder kronor per år. Och kostnaderna kommer att öka om inga åtgärder vidtas.

Samhällets tomteverkstad och den moderna lingianismen

Detta faktum har ännu en gång satts på pränt av bl a Statens folkhälsoinstitut, FHI, och Livsmedelsverket, som presenterat en ”Handlingsplan för goda matvanor och ökad fysisk aktivitet i befolkningen”. FHI vill att detta ska ses som en investering i hälsa för att nå regeringens mål om att halvera sjukfrånvaron fram till år 2008.

Tänk om vi kunde få till en samordning mellan landets friskvårdsanläggningar, det jag envisas med att kalla gym, och FHI:s målsättning! Kombinerade kost- och träningskurser på arbetstid vore ett ”first aid” – och gymmen skulle bli rena rama tomteverkstaden för folkhälsofrämjande åtgärder. Då såsom en lönsam julklapp till staten när de årligen summerar effekterna.

På landets kommersiella träningsanläggningar finns det idag större kunskaper än någonsin, bättre – med mer träningsredskap och större tillgänglighet. En kroppsvårdsplats som blir betydligt dyrare att återskapa någon annanstans.

Vissa hälsoaktörer på gymmarknaden är en bit på väg, men de stöter så gott som alltid på patrull. Vi kanske kan komma runt problemet snabbare genom att integrera en läkarmottagning i framtidens träningsanläggningar? Problemet är i dagsläget att det ofta inte finns någon auktoriserad och ansvarstagande kraft som kan ge grönt ljus och legalitet för ”aktiv vård”.

Det är bara en tidsfråga innan vi har statligt auktoriserade PT:s (personliga tränare) i någon form. Men det kommer att dröja innan detta rullar.

Jag tror att misstänksamheten mot styrketräning till viss del härrör sig från den forne Per Henrik Ling (1776-1839) som för 200 år sedan skapade en ”kroppskulturell statsreligion”. Termen är historieprofessorn Jan Lindroths, som nu har skrivit en bok om lingianismens storhetstid. Och jag läste med stort intresse en mycket bra artikel om företeelsens uppgång och fall av Anders R Olsson (journalist och författare med yttrandefrihets-, demokrati- och IT-frågor som specialitet).

Utvecklingen sedan ”armar-uppåt-sträck” och militäriska knäböj i grupp har ersatts av fysisk aktivitet som faktiskt är ljusår bättre och mer ändamålsenlig. Men frågan är om detta har nått ända fram till beslutsfattarna?

Lingianernas övertygelse om att deras fyrkomponentssystem (allmän fysisk fostran, skolgymnastik, militär gymnastik och medicinsk gymnastik) var färdigutvecklat och överlägset. Men brister och felaktigheter i systemet blev så uppenbara att företeelsen självdog efter den stora Lingiaden i Stockholm 1949.

Idag har förhoppningsvis buggarna i träningssystemen försvunnit. Idag kan alla i samhället erbjudas friskvård som sparar pengar.

Bara man hittade till samhällets tomteverkstad!

* Gratistabloiden Kost & Kropp kan beställas till ditt gym. Mejla till redax@body.se så får du veta mer.

Bild 326348

Skriv till: BODY, Box 3417, 103 68 Stockholm, märk kuvertet ”Ove”.

ove@body.se