Ledaren: I sjunde himlen

Två såna där nya, skinande moraknivar, som huggits rakt in i varsin axel. Kan du föreställa dig den känslan, så vet du hur jag mår idag. Jag har nämligen grönjävlig träningsvärk.

Som oförfalskad träningsvärksjunkie är jag därmed i sjunde himlen. Riktigt präktig träningsvärk är ju lite av själva kvittot på att ansträngningen i gymmet gått till på någorlunda rätt sätt, och att framsteg är att förvänta sig.

Det finns naturligtvis forskning på det mesta. Men här är man tydligen inte riktigt säker på om själva smärtan kommer av de trasiga muskelfibrerna som träningspasset orsakat, eller av den reparationsprocess som startar så snart man tränat klart. Men för mig, som för argumentationens skull är av den gamla skolan, så spelar det inte någon större roll. Med hjälp av tillväxt kan muskler anpassas till de uppgifter vi ger dem. Och värkande muskler indikerar att anpassning sker, vilket är ett bevis för att träningen gjort det den ska.

Orsaken till mina axlar ju nu känns som överkörda av 12:ans spårvagn är inte att jag hux flux beslutat mig för att ta i ordentligt. Nej, även om mitt sätt att träna säkerligen kan karakteriseras som mesigt här och var, så har jag ändå satt en viss heder i att ta ut mig fullständigt varje gång jag kliver in på gymmet. Värkreceptet stavas denna gång istället variation. Av en ren tillfällighet fick jag nämligen med mig en träningskompis i går (normalt kör jag själv). Och bara genom att tvingas göra saker och ting i en kanske annan ordning eller på ett annat sätt, så fick jag ganska otippat en muskelkontakt utan motstycke. Därmed fick jag personligen uppleva hur variation och förändring kan bidra till både roligare träning och bättre resultat.

REDAKTÖREN LISTAR

5 STEG SOM INFRIAR NYÅRSLÖFTET OM ATT TA DIG I FORM

1. Rensa kyl & frys

Maten är minst halva resultatet när det gäller att komma i form. Rensa därför ut alla dina vitlöksostar, glasspaket, halvfabrikat och sockerbomber. Fyll istället på med kött, fisk, ris, gryn och magra mejeriprodukter.

2. Planera din träning

Som vi sagt många gånger tidigare – den bästa träningen är den som blir av. Att då avsätta tid för träning i din kalender, är att ta första steget i att komma iväg till gymmet, och där kunna göra ditt jobb.

3. Hitta vardagsmotion

Försök att hitta former för ytterligare rörelse i din vardag. Som att ta trappor i stället för hissar och rulltrappor, låt bilen stå oftare, överraska de där hemma genom att greppa snöskyffeln, eller varför inte rensa på vinden?

4. Ät när du är hungrig

Ett enkelt sätt att tänka är att äta när du är hungrig. Ett ivrigt småätande gör inte vågen glad direkt. Att inte äta alls gör dig dels katabol men också mer mentalt mottaglig för maffiga frestelser (typ mat, alltså).

5. Tänk långsiktigt

Kul, nu är du på G! Men ta inte i så förbannat. Se det som att du ändrat ditt sätt att leva, från ett permanent tillstånd, till ett annat. Sätt upp långsiktiga mål med vad du vill uppnå. Se också till att dela upp dessa i kortare delmål. Och unna dig saker längs resan.

Du som läst tidningen ett tag har säkert märkt att vi löpande har gjort ett antal mindre förändringar även här. Små saker, men som sammantaget ska göra tidningen bättre, och mer intressant. Variation och dynamik är två av de ledord vi bär med oss i det.

I denna utgåva har vi, som exempel, bland mycket annat både hardcorereportage från byggarvärlden, träning med både fitness-tjejer och classickillar, en utförlig hormongenomgång, ett komplett ryggpass, tips om hur du gör dina egna matlådor, råd om hur du bör fokusera för att växa mest och bäst, lite avslappnande ögonfröjd och dessutom ett par feta tävlingsreportage.

Vår förhoppning är att det ska smaka varierat och dynamiskt, och kanske kan det också få även dig att variera din träning. Jag kan personligen intyga att förändringar kommer att ge dig värsta träningsvärken. Om det sedan förflyttar även dig till sjunde himlen är upp till dig.

I dina växande muskler tjänst!

Bild 325781

Synpunkter på ledaren? Maila direkt till redaktören på alex@body.se