Det ena utesluter inte det andra!

Foto: Seth Janson

Redaktören med Murveln i Meckat – Janne ”Caddan” Cadavid.

Mycket av det vi gör i vår lilla subkultur vilar på gamla sanningar. Förr i världen hade man varken lust eller möjlighet att driva forskningsprojekt som tog reda på hur allt hängde ihop. Så vi fick prova, utvärdera och lära oss av det. Essensen ur de hemligheter som exempelvis dolde sig bakom en framgångsrik tävlingsdiet fick byta ägare genom samtal. Man gick helt enkelt till de som lyckats och frågade, ”hur gör du?”, ”vad tror du om det här?” och liknande.

Man fick naturligtvis inga vetenskapliga förklaringar. Heller inga självklara svar. Men oftare än man kan tro så funkade tipsen lika bra i alla fall. Med lite sunt förnuft kunde dessa ärvda kunskaper sedan också förlängas som egna.

I takt med att forskningen inom framförallt kost och diet gör oerhörda framsteg så blir två saker alltmer tydliga. 1: det är väldigt mycket vi inte visste förr, 2: inte ens den mest aningslöse kunde gissa sig till hur rätt vi trots allt hade.

En stor del av detta handpålagda och självupplevda sanningssökande håller på att försvinna idag. Nya rön, ofta feltolkade eller medvetet ryckta ur sitt akademiska sammanhang, sköljer över oss i en allt tätare ström. ”Ät det för att gå ner i vikt. Eller det. Eller undvik det.” Kvällspressen tar ofta täten i skränandet, men påfallande ofta slår resten av oss ganska snart följe. Det blir lite av en bubblande Kejsarens nya kläder-anrättning, där alla vi utgör en del av det jakande folkmassan.

Nyligen slog en omfattande amerikansk dietstudie fast att det faktiskt inte spelar någon roll om man äter mindre fett, mer kolhydrater, eller mindre protein, eller tvärtom, för att gå ner i vikt – det enda som över tid är viktigt är att det sammanlagda energiintaget inte överstiger det vi gör av med. Basta.

Jag skulle aldrig drista mig till att utropa ”vad var det jag sa?”, men var det något man i min generation hade koll på så var det energi in – energi ut. Jag menar inte att vi ska blunda för forskningen. Tvärt om, den gör stor nytta. Men det är enligt mig fel, och med denna senaste dietgenomlysning är det också en gång för alla klarlagt, att i sammanhanget glömma bort den egenskap som på många sätt gör oss till människor. Nämligen att kritiskt ifrågasätta, och att använda vårt sunda förnuft. För det ena utesluter inte det andra.

Utgåvan du håller i innehåller reportage om både mossa och moderniteter. Om killar och tjejer, om proffs och nybörjare, om diet och träning, ja, om hela biddevitten, faktiskt. Syftet med tidningen är som vanligt att du ska få det du behöver för att göra din stund i gymmet roligare, mer effektiv och mer givande. Kan vi med de råd, tips och insikter vi erbjuder dig bidra till någon form av inspirationstillflöde så är vi naturligtvis nöjda en stund till.

Men du, tro inte allt vi säger utan att också konsultera ditt sunda förnuft.

För det ena utesluter inte det andra.

I dina växande musklers tjänst
Chefredaktör – BODY

Bild 325426

REDAKTÖREN LISTAR: Mums med mars

1. Ljuset
Det har helt klart vänt. Fåglarna kvittrar, det är ljust på morgnarna,
och snön är definitivt på väg bort. Ingen kunde vara gladare än jag.

2. Födelsedag
Ja, inte bara min. Jag har massor av släkt och vänner som uppenbarligen avlats under en midsommarhelg någon gång.

3. Dietbehov
Plötsligt är det dags att lägga undan fleece-tröjan och dra på sig mer
avslöjande kreationer. Det är då man inser att man är några veckor sen.

4. Svingtankar
För en golfnörd som jag är det ungefär nu man börjar framkalla fara för andra med ideliga luftsvingar i garaget.

5. Sommarplaner
Och inte bara för semestern. Sitter nu och förbereder vår 300:e
utgåva, som ska ges ut i slutet av juni. Den blir minst sagt speciell!