Arne Tammer

”Ge mig en kvart om dagen”. Ett uttryck som torde vara en av Sveriges mest kända reklamslogans. Arne Tammer blev föregångare för ett helt nytt tänkande; hälsa på postorder.

I slutet av 40-talet började Arne Tammer att pränta ned sin mångåriga erfarenheter av fysisk träning. Det var början till en bok.

Idén om att starta en brevkurs fick han av en vän. Idén Arne anammade och skulle bli rikskändis på under de närmaste 25 åren.

400 000 brevkurser och 35 år senare bor Arne i Skärholmen strax utanför Stockholm. Att träffa honom är en upplevelse. En människa med ett friskare utseende får man leta efter.
Han utstrålar energi och livsglädje. Receptet?

Han ger sig själv två kvartar om dagen! Minst en halvtimma om dagen ägnas åt motion. Sex dagar i veckan.

Vände sig till ”vanliga”

1973 syntes den sista ”ge mig en kvart om dagen”-annonsen i pressen. Trots detta är det fortfarande massor av människor som på ett eller annat sätt hör av sig för att komplettera sina gamla kurser, eller beställa nya.


Tammer är ett inarbetat namn som varenda kotte känner till. Han förekommer ju t.o.m. i sångtexter (Uggla; ”stark som Arne Tammer”). Hur många ungdomar har en aning om vem som åsyftas?

Att så många fortfarande hör av sig beror på att Tammer vände sig till vanliga människor.
Alla kunde ta efter hans principer utan att på något sätt vara atletiska eller fanatiker. Tammer hittade en motionsform som alla kunde ta till sig; styrketräning hemma. Utan redskap och med återkommande vägledning i form av korrespondensbrev var tredje vecka.
Köparen gick helt enkelt till posten och löste ut kursbrevet. Totalt blev det så småningom 13 kursbrev.

Grundidén

”Jag är trött på journalister och andra som bara vill veta hur rik jag blev på försäljningen av kurser”, menar Tammer.

”Ingen skriver om min grundide. Varför jag satsade på detta. Det viktiga för mig har alltid varit att hjälpa människor. Inte att tjäna pengar på dem”.

Att man mår bra av träning är vi nog alla överens om, men varför? Just denna fråga är kanske inte så enkel att besvara; förutom att man rappt kan kommentera – kroppen behöver träning för att fungera bra.

Men Tammer har försökt tänka ett steg längre i sin filosofi. Han tycker att en pusselbit fattas i resonemanget. Pusselbiten mellan vetskap och vetenskap.

”Läkare är sällan idrottsmän. De har inga fysiska erfarenheter av regelbunden styrketräning under många år”, menar Tammer. ”Jag anser att kroppens organ utgör ett oerhört finstämt samspel där just muskelträning är oumbärlig för att få dem att fungera till 100%”.

Tammer menar att muskelarbetet utgör massage på nervbanorna. Denna stimulans omvandlas till energi, som genom nervsystemet lagras i hjärnan. ”Det är just därför man kan känna sig så klar i hjärnan och välmående efter träningen” säger han säkert.

”Man kan jämföra med att ladda batterier. Jag själv måste ladda med energi från styrketräning ungefär varannan dag för att fungera perfekt. Gör jag inte det börjar det ofelbart klia i kroppen”.

Sämst i allt

Tammers livshistoria omspänner 60 år som aktiv idrottsman. Han är född i Stockholm 1913.
Intresset för styrketräning fick han efter en svår sjukdomsperiod vid 8 års ålder. Han insjuknade i mässlingen. Örat blev samtidigt inflammerat, han fick lunginflammation och till råga på allt bältros!

Efter en längre sjukhusvistelse var han så svag, att han knappt kunde ta sig fram för egen maskin. ”Jag kunde snart börja krypa i sjukhusets park. Jag skämdes. Då jag mötte någon tog jag mig snabbt upp på någon parkbänk eller gömde mig i en buske för att inte visa hur hjälplös jag var”.

Tillbaka i skolan upptäckte kamraterna hur svag han blivit. Tammer var den som sist blev vald till fotbollslaget, stafetten eller något annat som hade med idrott att göra.

”Jag var sämst i allt. Jag blev deppig och håglös. Kände att jag bara måste göra något åt det hela”.

Lösningen kom av sig själv. Vid 12 års ålder flyttade hela familjen Tammer till Ålsten. Här fanns ett gäng grabbar som hade ett enda stort intresse: idrott. Snart var Arne med i gänget.

”Vi tränade allt möjligt och arrangerade massor av tävlingar. Vi höll till vid Solvisbadet på somrarna där vi hade tävlingar i 60 meter löpning, längdhopp, både fram- och baklänges. Dykning och en massa andra aktiviteter”.

Vid 14 års ålder blev Arne med i Äppelvikens friidrottsklubb. Han hade ökat sina resultat markant och fick deltaga i både DM och SM i stafetten. Som bäst blev det 11,8 på 100 meter.

Läs vidare i del 2…

Arne Tammer. Besjungen av Magnus Uggla och känd som pionjär för muskelbygge. Han gav svenska folket en vitamininjektion som heter duga! (Reds not: Tyvärr är bilden i vårt sparade exemplar av tidningen något skadad. Vi beklagar detta.)