Hoa: The one and only – del 4

Hoa har också tävlat i bodybuildning med stor framgång, bl a är han Svealandsmästare

Del 4. Läs del 3…

Hoa talar fritt ur hjärtat. Han är känd för att alltid säga precis vad han tycker. Kan svida och komma olämpligt. Men man känner äktheten i hans prat. Vi snackar om träningspolare. En av Hoas bästa kompisar är Lasse Norén;

”Där har du en kille som är äkta ut i fingerspetsarna. Ödmjuk och ovetandes om hur förbannat stark han egentligen är. Han är ju världmästare i styrkelyft. Men inte det minsta kaxig. Han skulle kunna lära vissa överspända myggbyggare en hel del. Många lever för att gå runt som uppumpade syntetneger från solarierören. Dessutom skall de jämt vara lediga. Och ha linne på sig. Fan, ta styrkelyftaren Conny Nilsson, t.ex. Han jobbar tungt fem dagar i veckan och är både europarekordhållare och världsrekordhållare i två klasser.

Ok, om man sparar lite kulor och tar semester strax före en viktig tävling. Men att komma och säga att man inte orkar jobba för att man skall spänna hälsenan på ett DM fattar jag inte. Då saknar man distans till sin litenhet.

Och så det här snacket om sponsring: Alla skall bli sponsrade så fort de fått upp överarmen i 40 cm. Jag hatar när nollorna yrar om sponsring. Jag har aldrig begärt att klubben skall sponsra mig med ett nickel. Tvärtom har jag gladeligen betalt för att få vara med på träningsläger och min medlemsavgift. Man måste tänka på hur mycket idrotten ger en själv. Och att klubben en gång ställt upp dig som nybörjare. Man skall träna av glädje och inte se det som en uppoffring. Hoaaaaaarggggggggel…”.

Det sista harklet ekoar bort på ”muggen” och Hoa sitter i soffan igen. Vi kommer in på snacket om droger;

”Jag är urless på drogsnacket. Många fixerar sig vid detta utan att ha tre saker kristallklart för sig. Träningen bygger i första hand på kontinuitet, tålamod och bra kost. Det har ältats tusen gånger förr, men jag måste säga det. Ta en 100-meterslöpare t.ex. Om han gör 100 meter på 10.20 så kanske han kan kapa de sista tiondelarna för nytt världsrekord. Men liraren som gör 13.20 kan bara kapa samma tiondelar. Men fortfarande är han en nolla. Det är därför doping bara kan försvaras på absolut elitnivå. Självklart skulle jag se att droger i alla dess former försvann från arenorna. Men tyvärr säger mina år i yttersta världseliten och djupa insikt i andra idrotter att lösningen är mycket långt borta.

Att komma odopad idag är som att komma med gympadojor under armen medan motståndaren kommer med spikskor. Eller som att komma med bambustav under armen medan motståndaren har en av glasfiber.

Tyvärr är det sant. Det kan ingen neka till som har det minsta hum om elitidrott. Hoaaaaargggggel…”

Hoa har också tävlat i bodybuildning med stor framgång. Svealandsmästare och trea på VM-kvalet (efter Ehrling Wahlgren och Uffe Bengtsson) finns på meritlistan. Och han tränar fortfarande hårt och är i mycket god form.

”Jag kör kontinuerligt fyra pass i veckan 52 veckor per år. Här kommer jag in på det där med kontinuitet. Jag fattar inte hur vissa byggare bara kan se ut som byggare en minut per år under poseringen på SM. Kroppsbyggningen för mig är att se hyfsad ut året runt. Annars missar man väl den del av vitsen? Och sedan det här med att snöa in på sin egen idrott.

Här har vi ofta samma kategrori människor som ägnar sig åt den nämnda minuten. Fan, de förkastar allt idrottsligt utom just byggningen. Jag anser att man skall bredda sina perspektiv åtminstone till den grad att man finner förståelde och visar intresse för alla kraftidrotter.

Själv går jag mycket på brottning, som jag förresten tävlat i ett par gånger, boxning, tyngdlyftning och styrkelyft. De vet att det fantastiska med livet är att ju mer du förstår andra, ju mer harmonisk och lycklig blir du själv. Att våga visa uppskattning för andra människor röner ofta samma svar. Hoaaaaargggggel…

Läs vidare i del 5…