Ful – men korkad

Foto: Andreas Guiance

Man är ju inte Brad Pitt direkt. Eller Flex Wheeler. Ända sedan vuxen ålder har min morgoncheck i spegeln avrundats med den lätt uppgivna insikten om att en tillvaro i skidmask och hellång baddräkt kanske varit mer till min fördel.

På samma sätt som att en näsa för affärer, eller en röst för Idol aldrig kan vara för alla, så har jordmånen för mitt eget utseendekonto aldrig varit direkt femstjärnig, om man så säger. Men, jag är inte det minsta bitter. Istället har jag somnat riktigt gott om nätterna i trygg övertygelse om att det jag haft mellan öronen utgjort ett samlat värde av icke försumbar omfattning. Med andra ord har jag levt lycklig i förvissningen: ”Maybe not a face or body worth mentioning. But indeed an acceptable mind.”… Fram tills nu, vill säga. För jag har nu kommit fram till att jag inte är riktigt klok. Jag är fantamig riktigt korkad.

  • Träna med skallen!
  • Träna smart!
  • Lyssna på kroppen!
  • Ta i på rätt sätt!

Många är de klokskaper som jag själv bidragit till att forma och sprida genom åren. Och då skulle man ju kunna tro att jag själv levt som jag lärt. Åtminstone lite grann? Näpp. Icke.

Knäet krånglar. Ljumsken ömmar. Lårets baksida ansträngd. Bicepsfästet superirriterat. Teres major gått på lunch. Axeln sagt upp sig. Nej, det är inte Tre Kronors samlade skadeläge inför OS . Det är mitt. Bara mitt. Och det främsta skälet är att jag under lång tid, mot ett extremt väletablerat och bättre vetande, tränat fel. Fel fokus. Fel vikter. Och förmodligen också felaktigt utförande.

Att konstant flytta fram positionerna, med allt fler reps och allt tyngre vikter, är helt uppenbart inte det minsta förenligt med den ålder jag just nu befinner mig i. I perspektiv är den typen av träning rentav korkad. Och just för att jag är så urbota korkad står jag nu här, lika rörlig och kärnfrisk som en påkörd pilsnergubbe.

Därför lovar jag mig själv följande för 2010: att aldrig mer köra tre armpass under två dagar. Att aldrig mer göra kosackutfall med vikt utan tillräcklig uppvärmning. Att aldrig mer maxa i knäböj utan full rörlighet. Att aldrig mer sprinta baklänges utan att se mig för.

Kort och gott: Att aldrig mer vara korkad.

I dina värkande musklers tjänst!

Chefredaktör – BODY

Bild 325081

REDAKTÖREN LISTAR: MP3or som ger minst 1 reps till

1. Panama – Van Halen
Svänget och den kompromisslösa attityden är minst lika bra som kreatin.

2. Ritual – Dan Reed Network
Gränsöverskridande tunggung med funkigt feta riffs. Sätt den på repeat, vetja.

3. Movin’ On – Mothers Finest
Fyra minuter av heta högerkrokar mitt i magen. Vem kan värja sig?

4. Separate Ways – Journey
Melodisk gamling med suggestiva inslag. Funkar lika bra i roddövningar som på motionscykeln.

5. Pull Me Under – Dream Theater
Adrenalinstinn stämningshöjare som räcker flera set. Kanske ett helt pass.