Del tre av texten ”Gunilla Söderberg i avklädande intervju”.
B&K: Du kommer alltid i bra form till tävling, hur bär du dig åt?
GS: Deffprogrammet sitter i ryggmärgen. Efter att ha tävlat 33(!) gånger har jag lärt mig hur kroppen fungerar. Första deffen lyckades jag genomlida mycket tack vare Hoa-Hoa. Sedan den tävlingen har jag noggrant fört anteckningar över vad jag stoppat i mig under dieterna. Jag har utifrån dessa tagit fasta på vilka ändringar som behövt göras för ett mer lyckat resultat. Och det verkar som att jag hittat rätt till slut.
Jag tror även att en bra året-runt-form gör sitt till. En kropp som år efter år håller hyfsad form och inte blir fet, har lättare att bli hård och definierad, än en bulkig och slabbig kropp. Inför hösten som var, gjorde jag en betydelsefull ändring i mitt dietprogram. Jag drog ned på kolhydratintaget genom att skära ned på ris och potatis. Istället åt jag mer av olika sorters grönsaker som är lättare för kroppen att göra sig av med.
Dieten påbörjade jag inför SM den 11 augusti och när det var dags för VM den 7 december hade jag endast haft tre ätardagar under tiden. Det kändes lite hårt, men det gav bra utdelning i form av två guldmedaljer och en fjärdeplats och då är det värt mödan.
B&K: Vad gör du när du inte tränar, jobbar eller är ute och går?
GS: Jag tycker om att laga mat, baka och pyssla hemma och så läser jag en hel del. Det blir mest drama, spion- och krigsskildringar. Det ska vara spännande! Jag är ingen kärleksnovellsläsare, kärleken står jag för själv.
Och det vittnar en 26-årig son om. Endast 15 år ung klev Gunilla med stora kliv in i rollen som mamma efter att ha fött en välskapt liten pojke. Mikael som blev sonens namn, är idag 26 år gammal och långt ifrån liten, sin mamma upp i dagen. Breda axlar och stor ryggtavla är bara några egenskaper han ärvt av sin kära mor. Lika envis och energisk och med en sjuhelsikes vilja att genomföra det han tar sig för, är några andra. Micke som han kallas, och maken Mats är Gunillas två största supportrar.
Mats sysslar, som tidigare nämnts, en hel del med fotografering och brukar hänga med när Gunilla åker på tävling för att föreviga sin frus prestationer Och Micke är inte sämre han. Han beundrar Gunilla och tycker det är heltufft med en morsa som har muskler Från att i yngre år ha tävlingssimmat aktivt är även han inne på samma spår som Gunilla, dvs styrketräning för hela slanten. Och med två vältränade män omkring sig, varav en tävlat, säger Gunilla.
GS: Jag tycker det är häftigt med muskulösa kroppar, både vad gäller tjejer och killar. Och givetvis tycker jag att det är snyggt med vältränade killar och då framförallt mina förstås! Och nog ligger det i släkten, då min morsa har ”stans” vader och smalare midja än jag.
B&K: Du håller bevisligen, nu med senast en fjärdeplats på Dam-VM och en förstaplats på veteran-VM för damer, en hög internationell klass. Vilket är ditt mål? Vill du tävla som proffs?
GS: Det där är svårt att bestämma. Det skulle säkert vara kul att tävla som proffs, men jag tycker att det arrangeras alldeles för få tävlingar på den nivån. Och tillhör man inte toppen blir det väldigt dyrt att resa omkring och bekosta allting själv.
Jag tycker även att domarna dömer väldigt konstigt och ändrar sina ideal från år till år, vilket gör det svårt att veta hur man skall se ut för att passa dem. Dessutom är informationen om var och när det sker proffstävlingar, väldigt dålig för oss tävlande byggardamer här i Sverige, vilket är ytterligare ett skäl till att jag tvekar.
Och det finns trots allt. Ingenting som går upp mot att tävla i Solnahallen under SM. Det är ju här vi har vår publik!
B&K: Det är sant att det är ett himla drag på SM. Jag har hört att SM till och med ”slår” Mr Olympia. Men vilket är egentligen ditt roligaste bodybuildingminne?
GS: Jaaa, det måste vara Big Boss-priset på SM 1991. Det var väl en utmärkelse för ”lång och trogen tjänst?!, (Jättegarv!) Det är mitt roligaste bodybuildingminne.
B&K: Vet du när du tänker tävla nästa gång?
GS: Ja, det blir i alla fall ingenting i vår för då ska vi upp till fjällen och åka skidor och bara ta det lugnt. Men om jag får ta mig en rejäl funderare så blir det förmodligen SM och veteran-VM nästa år.
B&K tackar för intervjun och önskar henne lycka till.
Gunillas träningsprogram
Gunilla tränar enligt 4-1-4 systemet, vilket innebär träning fyra dagar, vila en och träning fyra dagar, osv.
Dag 1: Ben och vader
Dag 2: Bröst och axlar
Dag 3: Biceps, triceps och lite mage
Dag 4: Rygg och vader
Gunillas Träningsfilosofi
Jag strävar efter att uppnå den rätta kontakten med musklerna. Tycker att benen blivit bättre, men prioriterar dessa tills jag är hel nöjd. Jag har även fått smalare midja vilket har givit mig en snyggare symmetri. Nu är jag ute efter att mejsla och fixa till det jag redan har. Det skall vara muskulöst men kvinnligt.
Och slutligen har jag några råd till alla som är ute efter att bygga muskler:
Ha inte för bråttom, man gör inga underverk på några veckor. Var noga med att ge kroppen tillräckligt med mat för att orka träna och bygga muskler. Och du! Ge inte upp!
Alla delar av texten ”Gunilla Söderberg i avklädande intervju”: Del 1, del 2 och del 3.