Myter och sanningar om alkohol

I denna artikel presenterar Fredrik Paulún några myter och några sanningar om alkohol.

Myt 1: Alkoholen bryter ned muskelmassa!

Detta är faktiskt så ovanligt som en myt med sanningsinnehåll. När du dricker alkohol minskar din testosteronproduktion. Det sker framför allt om man har ett kontinuerligt drickande under en längre tid, men även efter en tillfällig fylla. Eftersom testosteronet är ett muskelbyggande hormon leder detta till sämre muskeltillväxt och återhämtning. Även glykogeninlagringen försämras om du dricker alkohol vilket resulterar i försämrad träningsork och mindre muskler.

Det värsta är dock om du tar en så rejäl bläcka att du somnar och vaknar upp i exakt samma ställning åtta timmar senare. Om du inte rör dig alls under natten kommer dina muskler börja brytas ner. Det finns en särskild grupp där detta märkliga fenomen ofta förekommer. Det är framför allt hos alkoholister som detta inträffar. Om de ligger helt orörliga en hel natt kan så mycket muskelmassa brytas ned att nedbrytningsprodukterna belastar njurarna alltför hårt. Resultatet kan bli att njurarna slutar fungera och sjukhus är det enda alternativet.

Myt 2: Man blir fet av alkohol!

Modern forskning visar att kalorierna från alkohol har mindre förmåga att göra dig fet än kalorier från exempelvis fett eller kolhydrater. Man är inte helt säker på vad det beror på men en teori är att alkoholen ökar kroppstemperaturen och att en del av alkoholens kalorier försvinner som värme. Är alkoholen ett bra diethjälpmedel i såna fall? Nej tyvärr, så rolig diet ska vi inte ha. Trots allt ger alkholen energi som, i för stor mängd, kan göra dig fet. Dessutom är det inte energi som vi behöver och vi får inte i oss några viktiga näringsämnen från alkoholen.

Varför får alkoholister ölmage? Dels ger alkoholen energi utöver den vanliga maten vilket ger ett alltför högt energiintag. Dessutom minskar testosteronutsöndringen (se avsnittet ovan) och detta hormon ökar, förutom muskeltillväxten, även fettförbränningen. En låg testosteronnivå = hög andel kroppsfett. Det är således inte främst kalorierna i alkoholen som gör dig fet, utan dess effekt på hormonerna.

Myt 3: Öl ger B-vitaminer!

Visst innehåller öl små mängder B-vitamin. Av två skäl är öl dock ingen bra B-vitaminkälla. För det första driver alkoholen i ölen ut vätska. Alkoholen hämmar nämligen ett hormon som heter ADH (antidiuretiskt hormon). Den främsta uppgiften för detta hormon är att minska urinmängderna och se till att vi inte kissar ut all vätska vi har i kroppen. B-vitaminer är vattenlösliga vitaminer och kommer därför att följa med den ökade urinmängden som alkoholen orsakar. Nedbrytningen av alkohol kräver dessutom ett B-vitamin som heter niacin. En större mängd än normalt av niacinet kommer därför att förbrukas när vi dricker något med alkohol. Mängden B-vitamin i blodet blir därför lägre efter några öl än före!

Myt 4: Alkohol är nyttigt för hjärtat!

I flera studier har man sett att en regelbunden konsumtion av alkohol minskar risken för hjärt/kärlsjukdomar. Av detta är det lätt att dra slutsatsen ”drick några öl om dagen, och lev längre”. Visserligen verkar det som om risken för hjärtinfarkt minskar markant hos dem som dricker alkohol.

Dock måste man ta hänsyn till andra hälsoproblem alkohol medför. Risken för vissa cancerformer, till exempel bröst- och levercancer verkar öka. En del alkoholdrycker, exempelvis whisky och vissa ölsorter, innehåller cancerframkallande nitrosaminer, ökända framförallt för att orsaka magsäckscancer. Hembränd sprit, även ”bra” sådan innehåller ofta en hel del ämnen med ohälsosamma effekter, bland annat cancerframkallande. Nettoeffekten av alkoholkonsumtion är sannolikt negativ men ska man dricka något alkohol överhuvud taget tycks det som om vin är det bästa alternativet. Det innehåller även så kallade antioxidanter och vissa forskare misstänker att de ämnena skyddar mot hjärtsjukdomar minst lika bra som alkoholen.