Spara eller slösa

Bild: Greger Norrevik.

Om du verkligen vill lyckas med träningen måste du vara villig att satsa allt. Inte minst ekonomiskt! En stor del av lönekuvertet går direkt till träningskläder, gymkort, kosttillskott, böcker, tidningar, videofilmer och sist, men inte minst, mat. Den sistnämnda posten går dock att göra något åt. För den som behöver massor av energi och protein varje dag rusar kostnaden iväg om maten baseras på oxfilé, gravad lax och färsk pasta. Med rätt livsmedel kan dock matkostnaden minskas med över 50%!

När du köper mat betalar du lite för kolhydraterna, aningen mer för fettet och allra mest för proteinet. Du gör därför störst besparingar om du väljer billiga proteinkällor. Det är där nyckeln till billig mat ligger. Med billig mat menar jag prisbillig. Kvaliteten ska du aldrig pruta på. Om du t ex köper köttfärs bör du satsa på mager nötfärs istället för fläsk- eller blandfärs. Att få magra produkter med god smak och av hög kvalitet är, i mina ögon, lika viktigt som priset. Generellt kan man säga att vegetabiliska proteinkällor (bönor, linser, ärtor etc) är billigare än animaliska (kött, fisk, mjölk, ägg etc). Det beror på att det kostar runt tio gånger så mycket att producera animaliskt protein. Det krävs ju lador, foder, tillsyn, betesmark med mera för att föda upp boskap. Att fiska är också ganska resurskrävande. Det är mycket billigare att låta en gröda stå och växa till sig i en odling.

Är det fel att välja vegetabiliskt protein?

Om du bara skulle äta ett enda livsmedel under hela dagen är det väldigt viktigt att du väljer ett livsmedel med hög proteinkvalitet. I princip alla animaliska proteinkällor har tillräckligt hög kvalitet, medan det är lite knepigare med de vegetabiliska. Ofta krävs det mycket stora mängder av ett vegetabiliskt protein för att det ska kunna ge dig tillräckligt av alla proteinets beståndsdelar, aminosyrorna. Om du äter flera vegetabiliska proteinkällor under en dag, vilket du i praktiken gör, är det inget problem. De olika vegetabiliska livsmedlen kompletterar nämligen varandra. Bönorna du åt till frukost kan faktiskt komplettera pastan du äter till kvällsmat.

Den billigaste maten är också den enklaste. Ju mindre jobb producenten lagt ner på maten, desto billigare blir den. Att köpa potatis i lösvikt är ett bra exempel på det. Jämför med exempelvis potatisklyftor för ugnen! Ett kilo King Edward kostar ungefär fem kronor, medan klyftpotatisen ligger på närmare 32 kr/kg. Skillnaden i kilopris är hisnande! Potatisen är bara att skörda, slänga upp på en lastbil och köra ut till affärerna. Potatisklyftorna har betydligt längre väg från åkern till din tallrik. Potatisen måste skördas, sköljas, skalas, skäras, förvällas, behandlas med matolja, paketeras i plastpåsar, frysas, transporteras i frysbil och förvaras i frysdisk tills du kommer och köper just den påsen. Om det dessutom är ett av de kända märkena på påsen fördyras den ytterligare. I regel är halvfabrikat (sådan mat som är till hälften färdiglagat) och helfabrikat (färdigmat) oekonomiska alternativ.

Några tips som sparar pengar

  • Köp på extrapris och frys in
  • Laga stora portioner och frys in
  • Baka eget bröd
  • Undvik halv- och helfabrikat
  • Köp fina råvaror
  • Köp storpack och dela med dina vänner
  • Välj produkter som inte kommer från de mest kända märkena
  • Välj bort de allra dyraste proteinkällorna

 

Bild 325300

Två prisjämförelser

Jag har valt att göra två jämförelser. Den ena är en jämförelse hur mycket ett kilo protein från olika livsmedel kostar, medan den andra är en jämförelse mellan två olika dagar. Hur man kan välja att använda stora pengar på maten eller betydligt mindre och samtidigt få mat av högre kvalitet. Viktangivelserna avser icke tillagad vara. Priserna är hämtade februari -97 från Konsum i Stockholm. Jag anger märken på vissa livsmedel för att ge så exakt pris som möjligt.

Tabell över hur mycket ett kilo protein kostar i form av olika livsmedel

Livsmedel Kostnad/kg
Ägg (Kronägg 18-pack) 205 kr Bra valuta for pengarna!
Mjölk 182 kr Bra valuta for pengarna!
Linser 149 kr
Sojabönor 52 kr Billigast!
Kycklingfilé (Kronfågel, djupfryst) 665 kr
Köttfärs (8% fett, 59 kr/kg) 310 kr
Fryst torsk (Frionor, fryst) 350 kr
Frysta räkor 940 kr Dyrast!
Höns 100 kr Bra valuta for pengarna!
Havregryn 76 kr
Musslor på burk (Limfjord) 473 kr
Fläskfilé (145 kr/kg) 690 kr
Tonfisk Abbas 364 kr

 

Tabell över två olika livsmedelsval

 

Spara Slösa
Frukost

Havregrynsgröt med minimjölk och skivad banan

100 g AXA havregryn

2 dl minimjölk

200 g banan

Ca-pris 5,50 kr

Frukost

Smörgåsar och juice

200 g Skytteholmslimpa

100 g Go’man skinka

3 dl Del Monte apelsinjuice

Ca-pris 26,50 kr

Mellanmål 1

Knäckebröd med makrill i tomatsås

80 g knäckebröd

125 g makrill

Ca-pris 12 kr

Mellanmål 1

Risifrutti

Ca-pris 9 kr

Lunch

Spaghetti med hemlagad köttfärssås

150 g spaghetti

Sås på ca 200 g köttfärs (8% fett)

Ca-pris 17 kr

Lunch

Fiskgratäng räkor/dill, Findus

Ca-pris 39,50 kr

Mellanmål 2

250 g Keso med 40 g sylt

Ca-pris 11,50 kr

Mellanmål 2

Fryst pirog Gorby’s med en burk coca-cola

Ca-pris 18,50 kr

Middag

Ris med sej och äggsås

120 g ris (parboiled)

250 g Frionor torsk

200 g Findus fryst spenat

Ca-pris 21,50 kr

Middag

Oxfik med klyftpotatis och rödvinssås

250 g oxfilé

500 g klyftpotatis

1 påse rödvinssås

Ca-pris 87 kr

Kvällsmål

Ägg och lite frukt

4 ägg (ca 270 g)

100 g äpple

100 g apelsin

Ca-pris 10 kr

Kvällsmål

Kycklingfilé med ångkokta grönsaker

150 g kycklingfilé, Kronfågel, fryst

250 g delikatessgrönsaker, Findus

Ca-pris 35,50 kr

Kolhydrater 410 g

Protein 220 g

Fett 90 g

Energi 3 300 kcal

Kolhydrater 435 g

Protein 193 g

Fett 97 g

Energi 3 380 kcal

TOTALT 77,50 kr TOTALT 216 kr

Ganska lika, eller hur? Men med stor skillnad i pris! Många kroppsbyggare äter dessutom mer än 3 300 kalorier, och ju mer mat, desto större skillnad.

Under en enda dag skiljer sig den sammanlagda summan med 138,50 kr. På ett år blir det över 50 000 kr! Som du ser har jag ändå låtit Spara äta av god kvalitet och tillräckligt. Skillnaden skulle kunna vara ännu större eftersom Slösa lätt kan välja ännu dyrare alternativ.