Arnolds plan höll ända fram

Bild: Allover Press.

Arnolds vinst i det kaliforniska guvernörsvalet är en frukt av ett långsiktigt arbete. Till en början mot ett diffust slutmål, som med åren klarnat.

Statsminister Göran Persson är oroad av valutgången i det Kaliforniska guvernörsvalet, då etablerade politiker i den tidigare demokratiskt ledda delstaten Kalifornien nu tappat fotfästet. En republikansk ledare, med bodybuilding- och skådespelarbakgrund, har tagit makten. Persson sade i TV4-nyheterna att han är orolig för att en man med ”kontroversiella åsikter” har brutit fram. Och jämställer det med ett tidigare val i Italien, där en italiensk porrskådespelerska rönte framgångar. Men detta är en jämförelse jag anser vara absurd. Och vari ligger de kontroversiella Arnold-åsikterna?

Arnold tillhör för det första till stora delar redan etablissemanget, då han är ingift i Kennedyfamiljen. Då med dess erfarna rådgivare i environgerna. Han tidigare politiska erfarenheter under president Bush den äldre, vana av att arbeta under hård press, marknadsföra och framföra åsikter på ett verbalt underhållande sätt är unika egenskaper. Allt i kombination med en stor gnutta sunt förnuft och politiskt engagemang. Han säger sig vilja bli ”folkets guvernör”. Och han kommer garanterat att kämpa hårt för att bli det. Även om det kan kännas suspekt för en statsminister – och traditionellt bildade och framavlade politiker, med mer akademisk bakgrund. Nu måste de, vare sig de vill eller inte, ta denna pensionerade actionhjälte på allvar.

Tredje gången gillt

Arnold är extremt målinriktad. Det vet vi. Arnold, då bosatt en mil utanför Graz, Österrike, ville bli världens bäste bodybuilder. I slutet av 60-talet flyttade han till Los Angeles, startade en liten murarfirma – och samtidigt en ojämförligt framgångsrik karriär som den förste riktigt store bodybuildern. En ”eye-popping musclestar”, med både karisma, humor, och entreprenöranda. Han var drygt 20 år senare USA:s högst betalda skådespelare. Nu var det tredje gången gillt på karriärstegen: Att infria sin tidigt uttalade dröm att göra politisk karriär på hög nivå.

”Kalifornien är USA:s folktätaste delstat. Den styrs nu av världens genom tiderna mest omtalade bodybuilder. Man tror knappt att det är sant, men så är det. Detta var ett missnöjesval, där alla ville ha bort den förre guvernören. 134 kandidater tecknade sig för att deltaga. En stod kvar: Arnold.”

25 år lång valkampanj

Egentligen är utgången av guvernörsvalet inte så konstigt: Herr Schwarzenegger har sålt in sitt svåruttalade (och –stavade) namn väl under den 25 år långa skådespelarkarriären. Han behöver inte längre ens säga sitt efternamn. Alla vet ändå vem ”Arnold” är. I alla fall i kombination med den omisskänneliga dialekten. Från vita duken har han bygget en unik relation till den breda massan. En mycket lång införsäljningskampanj, som är svårslagen. Om man dessutom, såsom Arnold, har en förmögenhet på 100-tals miljoner dollar, är det dessutom lättare att vinna en sådan här tävling. Ty tävling är vad det har varit frågan om, med missnöje över den avgående guvernören som bränsle och publikdragare.

Kritik är att vänta!

I den politiska debatten har det hittills inte talats så mycket om hur Arnold till exempel ska bemästra det enorma budgetunderskottet. Däremot har det flitigt diskuterats om hans påstådda ofredande av kvinnor, i mångas ögon suspekta bakgrund och hans medgivande att han använt sig av dopningspreparat. Nu ska man veta att hans medgivande tillhör en era för dryga 20 år sedan, då han tävlade. Och att det vid tillfället då inte var ett brott, utan tillåtet, i proffsleden. I debatten har det sagts att han för länge sonat detta, och att preskriptionstiden sedan länge passerats. Hursomhelst måste Arnold nu preparera sig för kritik avseende sitt engagemang inom bodybuilding (till exempel Arnold Fitness weekend i Columbus Ohio). Allt kommer att läggas under lupp. Bli inte förvånad om det blir stora förändringar!

Det skrivs inte mycket positivt…

Jag har till denna stund blivit intervjuad av en rad radiostationer, för att försöka beskriva människan Arnold. Och någon frågade om jag ansåg att ”man dömer bodybuilders på förhand och om det finns fördomar mot denna målgrupp”. Svaret är ja. Eller svaret är kanske att; ”Det skrivs i alla fall mycket sällan något positivt om bodybuilding”! Och jag ser i bakhuvudet en gammal notis i DN framför mig, med Arnold i en klassisk pose, där bildtexten sade ”Huvudet är knölen i mitten”. Hade personen ifråga varit en ”tjockis”, så hade bildtexten förmodligen uppfattats som stötande.

Hursomhelst: jag är inte förvånad – över att Arnold vann. Men jag är orolig för att han kommer att få det extremt hett om öronen. Jag är inte ens säker på att han är en bra politiker. Men jag hoppas det.

Det ska bli oerhört spännande att se hur han kan påverka det amerikanska affärsklimatet. Han representerar nu världens femte största ekonomi. Är det kanske rent av så att det är mer spännande för inflytelserika affärsmän att äta middag med Arnold, än en statsminister?

Hans största roll någonsin

Kommentarerna om hans ofredande av kvinnor är förmodligen överdrivet. Men jag vet ju inte hur det är med den saken, även om jag aldrig märkt att han varit mer än möjligen flirtig. Ingen har vare sig anmält honom eller lidit skada. Så detta kanske ebbar ut, även om han tafsat någon på rumpan för fem, tio eller tjugo år sedan.

Från igår är Arnolds liv än mer hektiskt än tidigare. Han jagas dygnet runt av hela drevet inom amerikansk media. Hans ansikte finns idag på en hel drös förstasidor. Och så kommer det att vara länge framöver. Tidningskoncernen American Inc, som nyligen köpte hela Weiderkoncernens tidningsimperium med FLEX Magazine och Muscle & Fitness i spetsen, har nu åter fått krut under sin Golden Boy. Denna guvernör kommer att exponeras som bodybuilder & politisk ledare för den mest betydelsefulla delstaten i USA – samtidigt…

Han har just fått sin största roll någonsin. Och nu är det verklighet. Statsminister Persson menar att det vare ”ett enormt misslyckande” för den etablerade politiken. Jag tycker att det är ”enormt spännande”.

Läs mer om det hela i kommande B&K Sports Magazine.

Bild 326721